Till innehåll på sidan

Utbytesuniversitet för dubbel masterexamen: Medical Engineering

TMLEM har ett partneruniversitet där vi erbjuder en Dual Master. Du läser ditt första år som vanligt vid KTH och läser kurser enligt det vanliga schemat. År två spenderar du i Kina (normalt augusti-augusti) och man kombinerar exjobb och kurser inom deras Biomedical Engineering master.

Kina

Shanghai Jiao Tong University

SJTU är ett bra universitet och dessutom riktigt bra inom Biomedical Engineering (BME). Vårt samarbete är tillsammans med deras MedX institution som motsvarar MTH i Flemingsberg men är betydligt större och du kommer ha ett större utbud av specialiserade labbgrupper att välja mellan där du kan göra ditt exjobb.

Studieupplägg

Under åk 1 på KTH följer du studieplanen för det spår inom TMLEM som du har valt. Om möjligt rekommenderar vi att du lägger upp studierna så att du läser så mycket medicintekniska kurser som möjligt under året (minst 30 hp).

Vid SJTU kommer du att få välja ett labbteam och en handledare som du kommer att göra ditt exjobb med. Istället för att läsa en termin med bara kurser och en termin med bara exjobb så har SJTU kurser och exjobb parallellt under hela läsåret. En stor del av tiden spenderas på labbet så det är bra att inte ta för många kurser vid sidan av detta.

SJTU har ett par obligatoriska kurser i kinesisk, kinesisk kultur och en matematikkurs. Övriga kurser får du välja från deras utbud ev kurser som ges på engelska inom BME.

Engelska nivån bland professorer, studenter och annan personal på SJTU är hög och du kan ta dig igenom programmet helt på engelska. För att ta sig runt utanför universitetsmiljön så är det bra att lära sig åtminstone grunderna i Kinesiska.

Ansökan

I december i åk 1 på mastern ansöker du om att få en av platserna. Vi kan skicka upp till 6 studenter per läsår och du måste ha minst 3.5 i betygssnitt för att få en plats.

Om du funderar på att ansöka till Dual Master, kontakta alltid internationell koordinator i god tid innan för att få information om t.ex. aktuellt kursutbud, kontakt med studenter som gått programmet och andra detaljer.

Praktiskt

MedX är precis som CBH utspritt på två campus, ett centralt i stan och ett söder om stan som det tar ca 1 timme att åka till. Det finns studentbostäder vid båda campusen men det går också relativt lätt att hitta lägenheter att dela med andra studenter i bostadsområdena runt om campus i stan.

Du får CSN som vanligt samt försäkring från KTH och CBHs resestipendium om du åker till SJTU vilket man som student brukar klara sig bra på ekonomiskt.

Möjligheten att göra exjobb vid företag är väldigt liten då man alltid är kopplad till ett labb vid universitetet. Det finns andra möjligheter för dig som student att ändå nätverka med svensk industri i Shanghai under studietiden. Tex så finns det ett aktivt KTH Alumni chapter där du som student kan få en mentor som själv tidigare studerat vid KTH. Svenska handelskammaren har även ett nätverk kallat Young Professionals som du kan gå med i och delta på de aktiviteter som de erbjuder.

Shanghai som stad

Shanghai är en av världens största städer med en population på 25-30 miljoner invånare. Det är den mest internationella staden i Kina både sett till etablering av företag och befolkningen som bor där. Som i de flesta storstäder världen runt så finns här ett välutbyggt tunnelbanesystem, och ett brett utbud av kultur och underhållning dygnet runt. SJTUs campus finns på två ställen. Minhang ligger söder om staden och är nästan som en egen tätort med sina 40 000 studenter och lärare som mestadels bor runt om på campus. Xuhui ligger mitt i Shanghai i närheten av French Concession, ett populärt och cykelvänligt område med 2-3 våningshus och trädalléer längs gatorna.

Reseberättelse

China - SJTU - TMLEM (DM) - Elisabeth de Voogel Johanna - HT18VT19.pdf (pdf 86 kB)

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:international@kth.se
Tillhör: Student på KTH
Senast ändrad: 2019-11-06