Inför avresan

Visum

När du fått ditt antagningsbesked från värduniversitetet behöver du i de flesta fall ansöka om visum om du ska studera utanför Europa. Landets ambassad i Sverige erbjuder mer information. Börja med att kontrollera giltighetstiden på ditt pass; vanligtvis måste ett pass vara giltigt ett halvår efter det datum du planerar att återkomma till Sverige. Om ditt pass inte har en tillräckligt lång giltighetstid är det viktigt att du förnyar det direkt då vissa utomeuropeiska universitet kommer att be om ditt passnummer i din ansökan. Det kan ta tid att få ett studerandevisum, för många länder över en månad, och om du planerar att resa runt i landet före studiestart eller gå en språkkurs är det extra viktigt att vara ute i god tid. Skall du resa till ett EU-land behöver du inte ansöka om uppehållstillstånd. Om du däremot inte är EU-medborgare och ska studera i ett annat EU-land behöver du ansöka om uppehållstillstånd.

Kontaktinformation

Lägg in din kontaktinformation under tiden du är utbytesstudent på "Mina sidor" så vi har möjlighet att nå dig om en krissituation skulle uppstå. Den information som vi framförallt skulle vilja ha är mobilnummer, e-postadress samt hemadress.

Bostad utomlands

De flesta utbytesuniversitet hjälper dig att hitta bostad, andra hänvisar till ett antal förmedlingar eller hyresvärdar du kan kontakta. I vissa fall är det helt upp till studenten att hitta bostad. Värduniversitetet brukar erbjuda information på sin webbplats.

Terminsregistrering

Som utbytesstudent ska du göra en terminsregistrering på KTH precis som vanligt. Detta för att du betraktas som en KTH-student även när du studerar utomlands och utan terminsregistrering får du inget studiemedel. Terminsregistrering för höstterminen brukar vara mellan 20-31 augusti och för vårterminen runt 15-25:e januari. Du kommer att få ett påminnelsemejl på din "kth.se" adress om detta när det ska ske. Kursval ska du bara göra till den terminen du kommer tillbaka till KTH och det gör du via antagning.se. Kursval till höstterminen är 1-15 maj och till vårterminen 1-15 november.

Presentera KTH vid utbytesuniversitet

Som inresande student blir du ofta tillfrågad att hålla en presentation om KTH och utbytesstudier vid KTH vid olika evenemang för utlandsstudier. Studenter som nominerats av KTH förväntas genomföra denna typer av presentationer och vi har därför skapat en presentation med tillhörande presentationsguide som vi uppmuntrar alla studenter att använda.

Exchange studies at KTH: Presentation (pdf 9,6 MB)

Exchange studies at KTH: Presentation guide (docx 62 kB)

KTH International Buddy Program

Som student och adept i KTH International Buddy Program erbjuds du en unik möjlighet att få en lokal mentor under dina utlandsstudier. Mentorskapet syftar till att ge dig som student en tryggare och mer givande utlandsvistelse. Samtidigt får du en inblick i det internationella näringslivet och en bredare karriärmöjlighet i framtiden, och förhoppningsvis även en vän för livet. Ett mentorskap innebär personlig och professionell stöttning samt utveckling för både mentor och adept, och bygger på en öppen och konfidentiell relation. Samtliga mentorer inom KTH International Buddy Program är alumner från KTH.

Ansök om mentor i utlandet

Viktigt att ta med utomlands

  • Antagningsbesked från värduniversitetet
  • Registerutdrag från LADOK på engelska över avklarade kurser och betygsskala
  • Intyg om finansiering (tex från CSN)
  • Europeiskt sjukförsäkringskort (om du ska studera inom EU)
  • Intyg om försäkring (Medical Insurance Card om att du är utbytesstudent och försäkrad via Kammarkollegiet).
  • ID-kort och pass
  • Passfoton för registrering, studentlegitimation etc.
  • Eventuellt ett hälsointyg (vissa länder utanför Europa kräver att du har med dig ett hälsointyg. Om så är fallet, kontrollera vad intyget ska omfatta och kontakta sedan läkare.)

Regeringskansliets reserekommendationer

Ju mer information om studielandet och universitetet du har inför din avresa, desto bättre! Regeringskansliet ger aktuell information om säkerhetsläge, klimat, visum och hälsorisker i landet du ska vistas i.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:international@kth.se
Tillhör: Student på KTH
Senast ändrad: 2019-12-09