Till innehåll på sidan

Att nätverka

KTHs senaste Karriäruppföljning 2018 visade att 23 % fick sitt första jobb genom sitt nätverk. På denna sida får du tips på hur du kan identifiera ditt nuvarande nätverk och hur du utökar det under din studietid. Vi har även tagit fram en stegvis guide om hur du använder LinkedIn på ett effektivt sätt.

Hur börjar jag?

En bra utgångspunkt är att identifiera det nätverk som du redan har. Denna övning hjälper dig att börja fundera på vilka personer du känner, och i sin tur vilka de känner: Mitt nätverk Övningen finns under steg 1. 

Profilstyrka

x

Nätverksstorlek =

Toppkandidat

Efter att du har kartlagt ditt nätverk är det dags att titta på hur du kan börja utöka det. I första hand är det viktigt att du uppdaterar din LinkedIn sida. Denna guide förutsätter att du har en LinkedIn sida sen innan. Två startpunkter för framgång på LinkedIn: 

  • Bli en person som andra vill komma i kontakt med.
  • Bli en person med intressant innehåll på din profil.

Guide för LinkedIn

Utöka ditt nätverk

  För att utöka ditt nätverk är det bra att gå med i KTHs egna alumnnätverk på LinkedIn.
Där kan du komma i kontakt med alumner från olika program på KTH. På KTH:s egna sida på LinkedIn  finns det även en sökfunktion, där du kan söka ut olika alumner beroende på t.ex. vilket företag de arbetar på och vilken utbildning de har gått på KTH.

Att intervjua en alumn är lärorikt och inspirerande. Gör gärna denna övning för att lära dig mer om ditt kommande arbetsliv: Yrkeslivet . Övningen finns under steg 3. 

Under året arrangerar också KTH:s studentkår, THS, ett flertal arbetsmarknadsdagar  där du får möjlighet att träffa intressanta företag och personer som arbetar där. Inför dessa dagar är det bra att förbereda dig på hur du ska presentera dig genom att ha en ”elevator pitch”. Denna övning hjälper dig att skapa ett sådant: Mitt nätverk  Övningen finns under steg 3. 

Glöm inte att ta kontakt på LinkedIn med de nya personerna du möter under olika företagsevent. Även om det inte är aktuellt att börja arbeta där idag, så kan möjligheten komma i framtiden.