Till innehåll på sidan

Att skriva ett CV

Ett CV är en kortfattad beskrivning av dina tidigare erfarenheter som är relevanta för den arbetsgivare som du söker jobb hos. Du kan skapa ett grund-CV som du utgår ifrån, men du bör alltid anpassa ditt CV efter varje tjänst som du söker.

Hur börjar jag?

Ett första steg i att skriva ett CV är att fundera på dina tidigare erfarenheter. Övningen nedan syftar till att "värma upp" och reflektera över vilka faktorer som styrt dina val hittills i livet. Du undersöker hur du fattat beslut, vad som fört dig till KTH och vilka händelser som varit viktiga för dig genom livet fram tills nu.

Förberedande övning: Min livslinje

Efter att du har fått en överblick över dina tidigare erfarenheter kan du följa stegen här nedan när du skriver ditt CV. Sök även efter olika sorters CV på internet för att se om du hittar en layout som passar dig och för att få inspiration.  

Till sist...

Ska jag ha ett foto i mitt CV?

När du söker arbete i Sverige så är det valfritt. Väljer du att ta med det så tänk på att använda ett foto som ser representativt ut. Använd till exempel inte ett foto från en fest. Var beredd på att andra CV-kulturer gäller i andra länder. I vissa länder anses det konstigt att inte ha med ett foto och i andra länder bör du absolut inte ha det.

Anpassa ditt CV efter varje tjänst du söker

Du kan utgå från ditt grund-CV och sedan läsa annonsen noga och ta fasta på det som efterfrågas. Tona ner det som inte är viktigt för tjänsten och lyft fram det som är viktigt. Skicka aldrig ut massansökningar. Arbetsgivaren märker direkt om det är fråga om det.

Granska ditt CV

Jobba gärna tillsammans med någon som också skriver CV och ta hjälp av varandra. Titta gärna igenom alla våra tips, innan du skickar ditt CV. Om du behöver mer stöd så ta kontakt med oss på KTH Karriär  då vi gärna hjälper till med CV-granskning. Du är även välkommen på vår drop-in.