Till innehåll på sidan

Studera effektivt vid distansstudier

Få tips och råd om hur du kan lägga upp dina distansstudier.

Håll dig uppdaterad

Ha för vana att dagligen gå in i Canvas, programwebben, kurswebbar och på KTH:s hemsida för att hålla dig uppdaterad kring den senaste informationen vad gäller dina kurser.

Struktur och planering

Struktur och planering är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje dag och vecka. Att upprätthålla en rutin är extra viktigt när man studerar hemma. Bestäm dagen innan vilken tid du ska kliva upp och vad du ska göra under kommande dag. Glöm inte att ta pauser och komma ut under dagen.

Inspiration kring studievanor: Rocks, Pebbles and Sand Story (Youtube)

Använd en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över de kommande veckorna.

Dekorativ bild som visar en person som skriver i en kalender.

Målsättning

Att arbeta med mål är viktigt för att kunna veta vad som är rätt att göra. En tydlig målbild säkerställer att fokus läggs på rätt aktiviteter. Utan målsättning är risken stor att det är slumpen som avgör hur resultatet blir. Målsättningen ska verkligen vara önskvärd och något som definitivt är värt ansträngningen. 

Smart-mål

När du sätter upp mål är det viktigt att målet är ditt eget och att det är uppnåbart:

S - Specifikt
M - Mätbart
A - Accepterat
R - Realistiskt
T - Tidsbestämt

Plats att plugga på

Om det är möjligt, reservera en skild plats för studier. Gör din arbetsplats så trevlig och funktionell som möjligt. Undvik att sitta i soffan eller sängen då detta inte är en ergonomisk arbetsställning. Bestäm tider då du till exempel inte använder sociala medier, detta då det är svårt att använda tiden effektivt om man har delat upp sin koncentration på flera olika saker. Var ärlig mot dig själv och undvik de saker som lätt distraherar dig: vänner, e-post, sociala medier, Youtube, tv-serier, tvätt och disk. 

Ta en fika via Zoom med dina studiekamrater!

Bild på en kaffemugg och texten: it´s always time for a swedish fika!

Prioritera din tid

Studera enligt studiehandledningen som gäller för dina kurser. Du kommer att arbeta mer på dator än vanligt. Kom ihåg att ta pauser och röra på dig under dagen. Ring och prata med dina vänner och studera tillsammans med dina studiekollegor via digitala verktyg. Fortsätt ta hjälp av varandra, och diskutera de uppgifter ni har. 

Information om digitala verktyget Zoom

Schemalägg deadlines

Försök att hålla dina schemalagda tider så gott det går, det är annars lätt att skjuta upp studierna. Detta leder till högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen. Sätt en fiktiv deadline någon dag tidigare, på så vis får du någon dag extra för att granska arbetet och kan slappna av och njuta av arbetet du har gjort!

Hur du undviker att skjuta upp arbetsuppgifter: The Pomodoro Technique - Study And Productivity Technique (Youtube)

Tips!

Boka in avstämningar med jämna mellanrum och håll dessa tider. Lägg in dem i kalendern och ha ett gruppmöte i telefonen eller via Zoom. Använd gärna online-tjänster som till exempel Google Docs.

Dela upp arbetet!

Ofta ingår det projektarbeten tillsammans med dina studiekamrater. Då är det viktigt att man är tydlig och delar upp arbetsuppgifterna så att ni når målet tillsammans.

Lär på fler sätt

Se till att din inlärning sker på olika sätt: läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig.

Studera effektivt på distans: How to Effectively Study with Online Courses (Youtube)

Studieteknik: Study Skills & Effective Note taking for Online Students (Youtube)

Plugga smartare

På vår hemsida kan du även hitta filmer och andra tips om studieteknik av studieteknikexperten Björn Liljeqvist. Han berättar bland annat om vad som gör en student framgångsrik i sina studier. 

Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet är det viktigt att planera och hålla den planen. Studera när barnet är i skolan eller på förskolan. Du kan få behålla dina bidrag och lån från CSN om du är hemma för att ta hand om ett sjukt barn och inte kan studera. De tar också hänsyn till att du varit hemma för vård av barn när de till exempel prövar dina studieresultat. Men då måste du anmäla din frånvaro och fått den godkänd av CSN.

På CSN:s hemsida hittar du mer information om vad du behöver göra om du behöver anmäla vård av sjukt barn

CSN kan även uppdatera sina riktlinjer under denna period med smittspridning i samhället.