Till innehåll på sidan

Frågor och svar om Ladok

Här finner du som student frågor och svar om Ladok.

Användartips

Webbläsare

 Vi rekommenderar att du använder Mozilla Firefox, Chrome eller Microsoft Edge.

Om du studerat vid fler lärosäten

Om du studerar eller har studerat vid flera lärosäten i Sverige så kan du i Ladok för studenter  byta lärosäte och där se dina uppgifter.

Automatisk inloggning till fel lärosäte

Om du har konto vid andra lärosäten kan du få problem vid inloggning. Det kan vara så att du automatiskt är uppkopplad till det andra lärosätet. Se här för att nollställa  inloggningen. Därefter ska du logga in på nytt, välj KTH Royal Institute of Technology som identity service provider.

Om du inte är student längre, saknar inloggningsuppgifter till KTH

För att komma åt dina uppgifter i Ladok för studenter när du slutat studera, så kan du skapa ett konto via eduID  (svenska personnummer) som fungerar som inloggning till Ladok för studenter vid samtliga lärosäten i Sverige som har Ladok. Har du inloggningsuppgifter till antagning.se  eller universityadmission.se  så fungerar även de vid inloggning.

Logga in med eduID eller annat alternativ

Klicka på Ladok för studenter  och "Välj lärosäte" ange t.ex. eduid i sökfältet och välj därefter eduID Sweden.

Du väljer framöver eduID i listan över 'lärosäten' (inte KTH) när du ska logga in, du kan ta bort KTH som alternativ.

FAQ

Om nedan FAQ inte besvarar dina frågor, är du välkommen att kontakta studentdata@kth.se .

Ladok för studenter i personliga menyn (under Tjänster)

Hur hittar jag till mina uppgifter om kursregistrering, resultat på kurser, anmälan till tentor, intyg mm?

All information om kursregisteringar, anmälan till tentor, resultat på kurser mm finns i studenttjänsten "Ladok för studenter".

Via Personliga menyn på www.kth.se (logga in) under Tjänster/Ladok för studenter ser du länkar till studentgränssnittet "Ladok för studenter". Du kan även logga in via Ladok för studenter , har du studerat vid flera lärosäten i Sverige, så väljer du det lärosäte du vill se uppgifter för.

Vilka notifieringar (mail) kommer jag att få?

Du kommer att få e-post då ett nytt resultat har rapporterats in. När anmälan till tentor öppnar får du mejl om du är berörd för aktuell kurs/prov. När det återstår ca 7 dagar innan anmälan stänger, kommer en påminnelse per e-post. Du kommer även få en notifiering via megafonen i den Personliga menyn när anmälan till tentor öppnat. I megafonen kan du se dina lästa och olästa meddelanden.

OBS! kontrollera att du har aktuell epost angiven i personliga menyn och i Ladok för studenter. Mailutskick som rör resultat går till den adress som finns angiven i "Ladok för studenter", KTH's-utskick som påminneleser om anmälan till tentor, salsplacering skickas till den adress du angivit på KTH (personliga menyn, inställningar)

Person- och kontaktuppgifter

Hur uppdaterar jag mina kontaktuppgifter?

Du loggar in via Personliga menyn/Tjänster. Under ditt namn under Mina Inställningar kan du ändra dina kontaktuppgifter.

OBS! ändrar du e-postadress i så ändras inte automatiskt den som finns angiven som vidarebefordran vid KTH. Det gör du i Personliga menyn - klicka på ditt namn till vänster, under "Mina inställningar" hittar du "Vidarebefordran av e-post från din KTH-epostadress. Det är viktigt att denna är uppdaterad då vissa av notifieringarna som KTH skickar går till den adressen du anger på KTH, t.ex. salsplacering vid tentor.

Hur ändrar jag min folkbokföringsadress?

För studenter med svenskt personnummer finns folkbokföringsadress i Ladok och den uppdateras kontinuerligt från Skatteverket. När du flyttar anmäler du ändring av folkbokföringsadress hos Skatteverket . På adressandring.se  kan du ändra så att din post eftersänds.

Jag har fått nytt personnummer, hur registrerar jag det i nya Ladok?

Kontakta vår support, studentdata@kth.se  ange ditt gamla och nya pnr. Vi kontrollerar mot Skatteverket att uppgiften är korrekt och därefter byter vi. Ändringen kommer att gälla vid samtliga lärosäten i Sverige om du studerat vid flera.

Jag har fått nytt personnummer, hur får jag ett nytt Mecenatkort med mitt nya pnr?

Korten är numera digitala, kontakta Mecenat  vid frågor, mer info Mecenatkort

Varför visas alla mina förnamn i Ladok?

Om du har svenskt personnummer och har tilltalsnamnet markerat som "tilltalsnamn" i folkbokföringen läggs endast tilltalsnamnet in som förnamn i Ladok. Ser du alla namn är det troligen inte markerat, kontakta då Skatteverket  i frågan.

Hur visas "mellannamn" i Ladok?

Om studenten har ett mellannamn läggs det in som förled i efternamnet.

Jag har svenskt personnummer men mina namnuppgifter visas inte på rätt sätt, hur gör jag?

Identitetsuppgifter på personer med svenskt personnummer ägs av folkbokföringen varför de inte kan ändras. Kontakta Skatteverket  för en eventuell ändring.

Intyg

Jag vill skriva ut ett intyg  Läs informationen på sidan om Intyg

Hur kan en arbetsgivare säkerställa att intyget är äkta? Läs informationen på sidan om Intyg

Kan jag begränsa vilka uppgifter som kommer med i intyget?  Läs informationen på sidan om Intyg

Visa kurser/resultat

Hur kan jag se mina pågående och kommande kurser?

Via Personliga menyn/Tjänster/Ladok för studenter och klicka på Startsida. På Startsidan visas det som aktuellt nu som t.ex. kursregistrera sig, anmälan till tentor etc.

I menyn "Min utbildning" visas en sammanställning av alla din uppgifter, du kan filtrera på avklarat, ej avklarat etc.

Var kan jag se mina resultat från tenta/labb?

Via Personliga menyn/Tjänster/Ladok för studenter och klicka på Startsida. Har du fått ett nytt resultat så får du ett mail automatiskt skickat till dig. På "Startsida" så visas en grön info-ruta första gången du loggar in, informationen försvinner därefter. Du kan sedan gå in i menyn under "Mina utbildning" och klicka in på kursen, en grön info-ruta visas med betyget. Du kan även skapa ett "resultatintyg"

Tentamen

Jag har inte fått salsplacering.

Salsplaceringen skickas med e-post till den adress du angett på KTH dvs har du en annan adress angiven i Studenttjänsten så kan du missa information om du inte har koll i fler inboxar. Ändra så att du har samma adress under kontaktuppgifter i Studenttjänsten som under vidarebefordrad adress på www.kth.se.

(Obs! viss e-post blir spamklassad, t.ex. @live, @hotmail eller @outlook vilket kan göra att våra mejl fastnar hos epostleverentören).

Har du frågor om salsplacering, kontakta din kursexpedition för aktuell tenta.

Hittar inte tentaanmälan, gäller plussning

Om du redan har godkänt betyg på kursen och vill plussa måste du kontakta studentexpeditionen och höra om de tillämpar plussning, det gäller inte alla kurser. Mer information Plussning mm

Jag vill även se mina skrivna tentor

De skannade tentorna hittar du i Personliga menyn/Tjänster/Ladok för studenter skrivna tentor

Hur anmäler jag mig till tentor?

Du anmäler dig via "Ladok för studenter", "Startsida". Har du tentor att anmäla dig till så visas de på "Startsidan". Du kan även gå in under "Examinationstillfällen" i menyn, där kan du filtrera tentor du "inte är anmäld" till, tentor du är anmäld till eller de som har passerat. Mer info om Tentamen  och anmälningstider mm.

Hur vet jag när jag kan anmäla mig?

I tentaschemat finns alla tillfällen, du kommer även att få en notifiering i megafonen i den personliga menyn samt e-post till den adress du angivit på KTH om du har något att anmäla dig till. Det är viktigt att känna till anmälningstiderna, se info Tentamen

Hur anmäler jag mig till omtentamen?

Se info ovan "Hur anmäler jag mig till tentor?"  Mer info om Tentamen  och anmälningstider mm.

Jag har inget att anmäla mig till?/Min kurs är inte öppen för tentaanmälan

Då har du ingen anmälan att göra dvs kursexpeditionen har inte öppnat upp för "din" kurs/kurstillfälle. Kontakta Kursexpeditioner  och hör vad som gäller om de ev. har missat att öppna den eller om den inte ges denna gång.

Jag får ingen bekräftelse när jag har anmält mig till tentor?

När du klickat "Anmäl" i den blå rutan så får du direkt att du ska bekräfta anmälan. Därefter visas en grön info-ruta där det står att du är anmäld, rutan försvinner därefter. För att se de tentor du är anmäld till, gå till Examinationstillfällen" och filtrera på "Anmäld". Om du inte kan klicka och anmäla dig kontaktar du Ladoksupporten

Kurser/kursregistrering

Jag har registrerat mig men får ingen bekräftelse?

Efter att du klickat på den blå knappen "Registrera", så ska du direkt bekräfta din registrering. Därefter visas en grön info-ruta om att du är registrerad, den försvinner kort därefter. Om du vill se din registreringar, gå in under "Min utbildning", vid kursen visas tillhöger en blå info där det står "Registrerad".

Hur väljer jag kurser på mitt masterprogram?

Här hittar du information Anmälan till kurs inom program

Jag vill byta kurs hur gör jag?

Kontakta din

Jag vill omregistrera mig på en kurs

Att omregistrera sig innebär att du har för avsikt att läsa om en kurs. Du måste först kontakta kursexpeditionen  för aktuell kurs så att de kan göra ett "kurstillfällesbyte". När det är klart så kan du själv omregistrera dig via Ladok för studenter om registreringsperioden är öppen.

Får inte fram registreringsknappen när jag ska kursregistrera mig?

Registreringsperioden måste vara öppen för att registrering ska vara möjlig, se anmälningstider här Kursregistrering

På startsidan i Ladok för studenter, så ser du vilka kurser som finns att "Registrera" sig på, där registreringen är öppen. Det framgår hur många dagar det är till registreringsperioden stänger.

Kurser där registreringsperioden inte öppnat än visas på Startsidan under rubriken "Aktuella kurser", det framgår hur många dagar det är till registreringsperioden öppnar. Under "Min utbildning" visas samtliga kurser, är du inte registrerad än så visas en vit ruta till höger där det står "Inte registrerad".

Saknar du någon kurs där, kontakta studentexpeditionen för ditt program för vidare vägledning, viktigt att göra innan registreringsperioden är stängd.

När är registrering på kurser möjlig?

Kursregistrering öppnar oftast torsdagen veckan innan terminen/perioden startar och den stänger oftast måndagen 1 vecka efter terminsstart/periodstart. Avvikelser kan förekomma där kurserna inte följer läsperioderna.

Här kan du se anmälningstiderna för kursregistrering kommande läsår Kursregistrering

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:studentdata@kth.se
Tillhör: Välkommen till Studentwebben
Senast ändrad: 2021-06-21