Till innehåll på sidan

Mottagningsveckor och studentkåren THS

De två veckor som följer efter uppropet kallas mottagningen och består av en rad sociala och studierelaterade aktiviteter. Många tycker den hör till den absolut roligaste tiden på KTH.

Tre studenter sitter på små flottor i en älv och ror
Studenter som tävlar i ett flottrace under mottagningen.
Studenten Erik

Studenten Erik berättar om mottagningen

– Jag deltog i hela mottagningen och det var superkul. Det var inte så mycket som var utbildningsrelaterad, men det var ett jättekul sätt att träffa många nya vänner på och få veta vad för skoj som man ska förvänta sig under de kommande 5 åren.

Studenterna om att vara ny på KTH

Mottagning för ditt program

Mottagningen består av många olika sociala och studierelaterade aktiviteter. Aktiviteterna är frivilliga men vi rekommenderar starkt att du deltar i dem för att lära känna dina framtida studiekamrater, få en introduktion till campus, till studierna och studentlivet på KTH. Vissa aktiviteter gör du tillsammans med dina klasskamrater, vissa tillsammans med andra nya studenter på KTH.

Varje program på KTH tillhör en studentsektion som arrangerar aktiviteter under och efter mottagningen. Studentsektionerna ingår i Tekniska Högskolans Studentkår (THS) som även de arrangerar en massa roliga aktiviteter.

Specifik information om mottagningen för just ditt program, kontaktuppgifter och schema hittar du under din programsida.

Läs om ditt program

Rektors mottagning i Stadshuset 25 augusti

Missa inte att delta i rektors mottagning i Stockholms stadshus 25 augusti! Det är ett utmärkt tillfälle för dig som nyantagen till en grundutbildning att lära känna KTH och få kontakt med andra studenter.

Anmäl dig till rektors mottagning i Stockholms stadshus 25 augusti

Introduktionskurser

Under mottagningsveckorna ges också olika introduktionskurser beroende på vilket program du går, exempelvis i matematik. Deltar du på dessa brukar det vara lättare komma igång med kurserna som börjar direkt vid terminsstart. Du får information om kurserna efter uppropet, och missa inte att du måste registrera dig i Ladok  precis som alla andra kurser du läser.

Läs mer om kursregistrering

Tekniska Högskolans Studentkår, THS

Tekniska Högskolans Studentkårs logotyp

Tekniska Högskolans Studentkår (THS) är Sveriges äldsta teknologkår, och verkar för att främja och beskydda studenters intressen och rättigheter på KTH. THS ambition är att göra din upplevelse på KTH oförglömlig, och att alla studenter får ut det mesta av sin studietid. Bli kårmedlem och läs mer om vad THS har att erbjuda.

THS hemsida

Porträttbild av student Julia

Mottagningssamordnare Julia berättar

Julia är mottagningssamordnare och en av över 1000 studenter som är med och anordnar mottagningen för alla nya studenter. Här berättar hon mer om vad du får göra under mottagningsveckorna på KTH.

Vad händer under de första veckorna på KTH?

– Efter uppropet kommer två veckor av mottagning. Mottagningen är fylld med aktiviteter för att du som ny student ska ha tillfälle att lära känna både dina kurskamrater och KTH. Det är fester, föreläsningar, företagskontakt, lekar och mycket mer. Allt är frivilligt, och om du känner att du inte hinner eller orkar så kan du alltid skippa någon aktivitet eller dag och hoppa med igen senare.

– Över 1000 studenter arbetar hårt för att alla nyantagna ska få en så bra start på sin studie­tid som möjligt!

Alla nya studenter blir indelade i sektioner, vad innebär det?

– Varje program på KTH tillhör en sektion inom Tekniska Högskolans Studentkår (THS). Dessa sektioner har egna lokaler där du som student kan sitta och plugga, värma din mat­låda, eller umgås med kompisar.

– Sektionerna är även de som främst anordnar mottagningen. Det gör det till ett tillfälle att lära känna de du kommer studera tillsammans med och lära känna äldre studenter inom samma program som kan ge råd och svara på frågor om utbildningen.

– Sektionerna är också ett sätt att kunna påverka din utbildning, då de bedriver studiebevakning genom sina studienämnder. Studienämnderna arbetar hårt för att göra ut­ bildningarna på KTH så bra som möjligt, och tar gärna emot feedback gällande kurser och programmet i sin helhet.

Finns det något studentliv i Stockholm?

– Det finns otroligt mycket studentliv i Stockholm, och speciellt på KTH! Varje sektion har sitt eget studentliv, med exempelvis idrottsföreningar, musikproduktion, fester, pubar, middagar, företags­event, resor, spex och mer än som kan räknas upp här. Utöver det finns det ett flertal föreningar som du kan engagera dig i oavsett vilken sektion du tillhör, inom områden som musik, teknik och idrott. Det finns små föreningar och grupper med enstaka medlemmar till stora event så som arbetsmarknadsmässor, karnevaler och fester med deltagande långt över tusen studenter, helt enkelt något för alla.

Två glada studenter som har på sig stora uppblåsbara bubbeldräkter
Två nya studenter som har på sig stora uppblåsbara bubbeldräkter.
Två studenter som försöker putta ner varandra i en uppblåsbar inhängnad
Två studenter försöker putta ner varandra i en uppblåsbar inhängnad.