Till innehåll på sidan

Vanliga frågor inför terminsstart

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får inför studiestarten på KTH. Frågorna handlar om utbildning, framtida karriär, studentlivet och förberedelser inför höstterminen.

Jag står på reservplats till en av KTH:s utbildningar. När får jag mitt antagningsbesked?

Om du står som reserv ska programmet kontakta dig om det uppstår en ledig plats. Reserver tas in ända fram till inskrivningsdagen för civilingenjörsprogrammen. För de andra programmen kan det dröja upp till två veckor efter inskrivningsdagen.

Läs mer om reservplatser

Vad händer om jag fortfarande är reserv efter urval 2 i augusti?

Det finns fortfarande en chans att du kan bli antagen. Om du fortfarande har en reservplats och det blir aktuellt för dig med reservantagning kommer program­studie­väg­ledningen eller kursadministrationen att kontakta dig.

För frågor om reservantagningen vänd dig till studievägledarna på respektive program. Du hittar kontaktinfo under respektive programsida.

Läs mer om ditt program

När börjar skolan?

Den 16 augusti är det ett obligatorisk upprop för alla utbildningar, som du måste vara med på för att få behålla din studieplats även om du tackat ja. Vilken plats och tid på dagen som gäller för just din utbildning hittar du på respektive programsida här på Ny på KTH.

Läs mer om ditt program

Har du inte möjlighet att delta vid uppropet måste du i god tid ansöka om dispens. Information om dispens finns under respektive programsida.

Vad är mottagningen och när börjar den?

Mottagningen är namnet på introveckorna som hålls på KTH för alla nyantagna studenter. Det är där du lär känna dina nya klasskompisar under massor av olika aktiviteter och får chansen att läsa introkurser i till exempel matte. Det börjar direkt efter det obligatoriska uppropet den 16 augusti. Varje program på KTH har sin egna mottagning, och ibland har vissa program som ingår i samma sektion sina mottagningar tillsammans.

Du behöver helt enkelt bara se till att dyka upp till det obligatoriska uppropet (glöm inte legitimation) och sedan kommer det att finnas ansvariga på plats som kommer att kicka igång mottagningen för dig.

Läs mer om mottagningsveckorna

Finns det introkurser att läsa innan terminsstart?

Ja, nästan alla program erbjuder en introkurs i matematik som du läser under mottagningsveckorna. Kurserna finns till för att fräscha upp mattekunskaperna från gymnasiet. På vissa utbildningar erbjuds det även introkurser i andra ämnen. När du är på plats för det obligatoriska uppropet 16 augusti kommer du att få information om hur du anmäler dig till kurserna. Det är alltså inget du kan göra i förväg.

Hur ser schemat ut för mottagningen?

Varje utbildning har olika scheman för sin mottagning (även kallad introduktionsveckor). Du kan se det preliminära schemat under respektive programsida. Där kan du även hitta kontaktuppgifter till din studentsektion. Kontakta dem om du har frågor om mottagningen.

Läs mer om ditt program

Behöver jag köpa en dator?

Du har alltid tillgång till en dator på KTH så det är inget måste att ha en egen dator. På våra olika campus finns det många datorsalar med datorer som har alla program du behöver som student. En egen dator kan såklart vara smidigt att ha, men inget krav. Vilken typ av dator du har är upp till dig, vill du ha tips kan du alltid fråga en KTH-student.

Fråga en KTH-student

Hur ska jag tänka kring kurslitteraturen?

Det är inte helt lätt att veta hur man ska göra med kurslitteraturen. På Studentbloggen kan du läsa Adams bästa tips på hur du får tag i den bästa och billigaste kurslitteraturen.

Studentbloggen: Hur ska man tänka kring kurslitteratur?

Hur svår är matten på KTH?

Man kan säga att svårighetsgraden beror på vilket program eller vilken inriktning du väljer. En del utbildningar går mer på djupet i matematiken än andra, och kan omfatta mer specifika kunskaper. Du behöver dock självklart inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH. Många väljer att plugga tillsammans med kompisar och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast. Dessutom finns det flera olika sätt att få stöd i matte på KTH!

Läs mer om matte på KTH

Finns det jobb efter utbildningen?

En universitetsutbildning är en kvalitetsstämpel och KTH är ett starkt varumärke på arbetsmarknaden. Möjligheterna att få jobb inom det tekniska området är för närvarande hög och hela 97% av de som pluggat på KTH har jobb efter examen. På nedan länkar kan du läsa mer om KTH:s karriäruppföljning för information om de examinerades arbetssituation idag samt om hur några olika arbetsgivare ser på en examen från KTH.

Mer om KTH:s karriäruppföljning

Läs om vad arbetsgivare tycker om KTH

Kommer jag att kunna plugga och arbeta utomlands?

Många väljer att spendera en del av sin studietid utomlands. Som student på KTH har du bra förutsättningar för utlandsstudier och det finns en mängd olika alternativ. Du får dessutom goda möjligheter till ett bra och utvecklande arbete efter examen, både i Sverige och internationellt – KTH har hög status även ute i världen.

Läs mer om utlandsstudier

Vad gör en ingenjör?

Ingenjörer arbetar inom många olika områden och möjligheterna att välja inriktning och arbetsområden är stora. Under de olika utbildningssidorna på KTH:s hemsida kan du läsa intervjuer med före detta KTH-studenter, så kallade alumner, om vad de tyckte om sin tid på KTH och vad de idag jobbar med. På nedan länk kan du också läsa mer om ingenjörsyrket, arbetsmarknaden och löner.

Läs om jobb och karriär

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Information och service
Tillhör: Välkommen till Studentwebben
Senast ändrad: 2021-07-07