Frågor och svar Ladok (FAQ)

Här finner du som student frågor och svar om Ladok.

Användartips

Webbläsare

 Vi rekommenderar att du använder Mozilla Firefox, Chrome eller Microsoft Edge. Mobilgränssnittet utvecklas hela tiden och tex Tentaanmälan är lättare att hitta och göra via dator.

Om du studerat vid fler lärosäten

Om du studerar eller har studerat vid flera lärosäten i Sverige så kan du i Ladok för studenter  byta lärosäte och där se dina uppgifter.

Automatisk inloggning till fel lärosäte

Om du har konto vid andra lärosäten kan du få problem vid inloggning. Det kan vara så att du automatiskt är uppkopplad till det andra lärosätet. Se här för att nollställa  inloggningen. Därefter ska du logga in på nytt, välj KTH Royal Institute of Technology som identity service provider.

FAQ

Om nedan FAQ inte besvarar dina frågor, är du välkommen att kontakta studentdata@kth.se .

Ladok för studenter eller Tjänster "Administrera mina studier" i personliga menyn

Hur hittar jag till mina uppgifter om kursregistrering, resultat på kurser, anmälan till tentor, intyg mm?

Via Personliga menyn på www.kth.se (logga in) under Tjänster/Administrera mina studier ser du länkar till studentgränssnittet "Ladok för studenter". Du kan även logga in via Ladok för studenter , har du studerat vid flera lärosäten i Sverige, så väljer du det lärosäte du vill se uppgifter för.

Studentgränssnittet kommer att förbättras under HT2020 och även blir bättre anpassat för mobiler.

Vilka notifieringar kommer jag att få?

Du kommer att få e-post då ett nytt resultat har rapporterats in. När anmälan till tentor öppnar får du mejl om du är berörd för aktuell kurs/prov. När det återstår ca 7 dagar innan anmälan stänger, kommer en påminnelse per e-post. Du kommer även få en notifiering via megafonen i den Personliga menyn när anmälan till tentor öppnat. I megafonen kan du se dina lästa och olästa meddelanden.

OBS! kontrollera att du har aktuell epost angiven i personliga menyn och i Ladok för studenter. Mailutskick som rör resultat går till den adress som finns angiven i "Ladok för studenter", KTH's-utskick som påminneleser om anmälan till tentor, salsplacering skickas till den adress du angivit på KTH (personliga menyn)

Person- och kontaktuppgifter

Hur uppdaterar jag mina kontaktuppgifter?

Du loggar in via Personliga menyn/Tjänster. Under ditt namn under Mina Inställningar kan du ändra dina kontaktuppgifter.

OBS! ändrar du e-postadress i så ändras inte automatiskt den som finns angiven som vidarebefordran vid KTH. Det gör du i Personliga menyn - klicka på ditt namn till vänster, under "Mina inställningar" hittar du "Vidarebefordran av e-post från din KTH-epostadress. Det är viktigt att denna är uppdaterad då vissa av notifieringarna som KTH skickar går till den adressen du anger på KTH, t.ex. salsplacering vid tentor.

Hur ändrar jag min folkbokföringsadress?

För studenter med svenskt personnummer finns folkbokföringsadress i Ladok och den uppdateras kontinuerligt från Skatteverket. När du flyttar anmäler du ändring av folkbokföringsadress hos Skatteverket. På adressandring.se kan du ändra så att din post eftersänds.

Jag har fått nytt personnummer, hur registrerar jag det i nya Ladok?

Kontakta vår support, studentdata@kth.se ange ditt gamla och nya pnr. Vi kontrollerar mot Skatteverket att uppgiften är korrekt och därefter byter vi. Ändringen kommer att gälla vid samtliga lärosäten i Sverige om du studerat vid flera.

Jag har fått nytt personnummer, hur får jag ett nytt Mecenatkort med mitt nya pnr?

Korten är numera digitala, kontakta Mecenat Mecenat  vid frågor, mer info Mecenatkort

Intyg

Jag vill skriva ut ett intyg  Läs informationen på sidan om Intyg

Hur kan en arbetsgivare säkerställa att intyget är äkta? Läs informationen på sidan om Intyg

Kan jag begränsa vilka uppgifter som kommer med i intyget?  Läs informationen på sidan om Intyg

Visa kurser/resultat

Hur kan jag se mina pågående och kommande kurser?

Via Personliga menyn/Tjänster/Administrera mina studier och klicka på Registrering

Var kan jag se mina resultat från tenta/labb?

Via Personliga menyn/Tjänster/Administrera mina studier och klicka på Kursresultat

Tentamen

Jag har inte fått salsplacering.

Salsplaceringen skickas med e-post till den adress du angett på KTH dvs har du en annan adress angiven i Studenttjänsten så kan du missa information om du inte har koll i fler inboxar. Ändra så att du har samma adress under kontaktuppgifter i Studenttjänsten som under vidarebefordrad adress på www.kth.se.

(Obs! viss e-post blir spamklassad, t.ex. @live, @hotmail eller @outlook vilket kan göra att våra mejl fastnar hos epostleverentören).

Har du frågor om salsplacering, kontakta din kursexpedition för aktuell tenta.

Hittar inte tentaanmälan, gäller plussning

Om du redan har godkänt betyg på kursen och vill plussa måste du kontakta studentexpeditionen och höra om de tillämpar plussning, det gäller inte alla kurser. Mer information Plussning mm

Jag vill även se mina skrivna tentor

De skannade tentorna hittar du i Personliga menyn/Tjänster/Administrera mina studier skrivna tentor

Hur anmäler jag mig till tentor?

Du anmäler dig via "Administrera mina studier" på "studentwebben", under "Oavslutat" hittar du kurser du kan anmäla dig till, klicka på länken. Markera "Resultat" så ska du se en gul ruta "Jag vill anmäla mig". Tänk på att du kan behöva scrolla ner en bit för att se "anmälan". Mer info om Tentamen  och anmälningstider mm.

Hur vet jag när jag kan anmäla mig?

I tentaschemat finns alla tillfällen, du kommer även att få en notifiering i megafonen i den personliga menyn samt e-post till den adress du angivit på KTH om du har något att anmäla dig till. Det är viktigt att känna till anmälningstiderna, se info Tentamen

Hur anmäler jag mig till omtentamen?

Du anmäler dig via "Administrera mina studier" på "studentwebben", under "Oavslutat" hittar du kurser du kan anmäla dig till, klicka på länken. Markera "Resultat" så ska du se en gul ruta "Jag vill anmäla mig". Tänk på att du kan behöva scrolla ner en bit för att se "anmälan". Mer info om Tentamen  och anmälningstider mm.

Jag har inget att anmäla mig till?/Min kurs är inte öppen för tentaanmälan

Då har du ingen anmälan att göra dvs kursexpeditionen har inte öppnat upp för "din" kurs/kurstillfälle. Kontakta Kursexpeditioner  och hör vad som gäller om de ev. har missat att öppna den eller om den inte ges denna gång.

Jag får ingen bekräftelse när jag har anmält mig till tentor?

När du klickat "Anmäl" i den gula rutan så får du direkt bekräftelse "Du är nu anmäld" (grön ruta), om du inte kan klicka och anmäla dig kontaktar du Ladoksupporten studentdata@kth.se

Kurser/kursregistrering

Jag har registrerat mig men får ingen bekräftelse?

Bekräftelse på registrering skickas inte ut, du kan se i "Ladok för studenter" att kursen visas i kolumnen "Aktuella" och är gulmarkerad. Via "Registrering" i personliga menyn/Tjänster/Mina tjänster kommer du direkt till startsidan i studentgränssnittet.

Hur väljer jag kurser på mitt masterprogram?

Här hittar du information Anmälan till kurs inom program

Jag vill byta kurs hur gör jag?

Kontakta din studievägledare

Jag vill omregistrera mig på en kurs

Att omregistrera sig innebär att du har för avsikt att läsa om en kurs. Du måste först kontakta kursexpeditionen  för aktuell kurs så att de kan göra ett "kurstillfällesbyte". När det är klart så kan du själv omregistrera dig via Studenttjänsten om registreringsperioden är öppen.

Får inte fram registreringsknappen när jag ska kursregistrera mig?

Registreringsperioden måste vara öppen för att registrering ska vara möjlig, se anmälningstider här Kursregistrering

På startsidan i Ladok för studenter, så ser du vilka kurser som finns som t.ex. "Kommande", det framgår även när anmälan öppnar.

Saknar du någon kurs där, kontakta studentexpeditionen för ditt program för vidare vägledning, viktigt att göra innan registreringsperioden är stängd.

När är registrering på kurser möjlig?

Kursregistrering öppnar oftast torsdagen veckan innan terminen/perioden startar och den stänger oftast måndagen 1 vecka efter terminsstart/periodstart. Avvikelser kan förekomma där kurserna inte följer läsperioderna.

Här kan du se anmälningstiderna för kursregistrering kommande läsår Kursregistrering

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:studentdata@kth.se
Tillhör: Student på KTH
Senast ändrad: 2020-06-12