Till innehåll på sidan

Magnetiska materialmannen Jiles till KTH

Publicerad 2010-06-10

Med magnetisk kylning blir det miljöfarliga freonet och andra kylvätskor överflödiga i våra kylskåp. David Jiles kommer till KTH och pratar om material för magnetisk kylning och om material som bland annat kan ställa in fokus i kameran med egen kraft och dämpa vibrationer i bilar. Men hans magnetiseringsmodell får nu konkurrens av doktorander på KTH.

David Jiles vid Wolfson Centre for Magnetics, Cardiff University
David Jiles

David Jiles vid Wolfson Centre for Magnetics, Cardiff University, forskning har under åren lett till många tillämpningar i vårt samhälle. Magnetisk kylning är hans nästa bidrag som kan leda till vi att få bort det miljöfarliga freonet från våra hem. Men han är också med och utvecklar magnetiska material som själva kan ändra form, så kallade magnetostriktiva material. Formförändringen då materialet magnetiseras kan uppgå till hela 1 procent.

– Materialet fungerar som en muskel och gör därför hela jobbet själv. Detta kan komma att utgöra ett värdefullt komplement till hydralik eller konventionell elektromekanik, säger Göran Engdahl, professor vid Elektroteknisk teori och konstruktion, som är initiativtagaren till föreläsningen.

Dessa formförändrande magnetiska material har många tillämpningsområden. De kan användas för att ställa in fokus på linser, dämpa bullrande maskiner, också ibland annat i undervattenshögtalare eller för vibrationskontroll i apparater som utmattas av vibrationer och som vibrationsdämpare i bilar.

Göran Engdahl, professor vid Elektroteknisk teori och konstruktion
Göran Engdahl, professor vid Elektroteknisk teori och konstruktion

Mest känd är David Jiles för den modell han har utvecklat för magnetiska material som används i de flesta kommersiella beräkningsprogram för dimensionering av magnetiska apparater, såsom t. ex. krafttransformatorer. Men hans modell är inte perfekt, menar Göran Engdahl. När David Ribbenfjärd lägger fram sin doktorsavhandlig om en vecka är han den tredje doktoranden i följd på avdelningen för Elektroteknisk teori och konstruktion som har forskat på att ta fram en mer heltäckande modell. Jiles är hans opponent.

– Drivkraften bakom att utveckla en ny modell är att Jiles modell har vissa brister, säger Göran Engdahl som är David Ribbenfjärds handledare, och som själv har drivit tre EU-finansierade forskningsprojekt inom tillämpningar av magnetostriktiva material.

I sin avhandling har David Ribbenfjärds vidareutvecklat modellering av krafttransformatorer.

Vad är nytt i Ribbenfjärds modell?

– Hans krafttransformatormodell inkluderar samtliga förlustmekanismer i magnetkärnan och lindningarna såsom statisk hysteresis, virvelströmmar, anomala magnetiseringsförluster, samt lindningsfenomenen virvelströmmar, kapacitiva effekter och läckflöden, säger Göran Engdahl.

David Jiles föreläsning ”Recent progress in magnetoelastic and magnetocaloric materials” äger rum 18 juni, kl 13.15-15.00 i sal D3, Lindstedtsvägen 5.

Läs mer om David Jiles föreläsning

Läs mer om David Ribbenfjärds disputation och avhandling

För mer information, kontakta Göran Engdahl, 08-790 7760, goran.engdahl@ets.kth.se.

Innehållsansvarig:Webbredaktörer på EECS
Tillhör: Elektroteknisk teori och konstruktion
Senast ändrad: 2010-06-10