News at ETK

• Elektro-studenter vann först pris i Puerto Rico

Publicerad 2016-07-07
    Tre studenter från civilingenjörsutbildningen i Elektroteknik gick tidigare i år till final, som ett av sex lag, i en tävling som arrangerades av "IEEE Antennas and Propagation Society". Väl på plats i Puerto Rico vann deras konstruktion som utvinner energi ur wifi- och 3G-signaler första pris.

• Award to Christos Kolitsidas

• Använder blixtnedslag för att skydda elförsörjningen

Publicerad 2014-02-24
    De flesta förknippar blixtnedslag med strömavbrott. Snart kan det bli ändring på det. KTH-forskaren Roya Nikjoo använder sig av den stora mängden elektrisk spänning som nedslagen genererar för att ta tempen på elnätet och därmed få reda hur det mår.

• Lina Bertling ny sekreterare i IEEE

Publicerad 2013-11-18
    För två år sedan blev Lina Bertling Tjernberg utnämnd till kassör i styrelsen för världens ledande ingenjörsförening IEEE Power & Energy Society (PES). Nu har hon just vunnit valet som sekreterare för IEEE PES den kommande mandatperioden.

• She takes online fingerprints of power components

Publicerad 2013-11-04
    Researchers don’t like them, nor do power companies. They are seen as disturbances in the power grid. But lightning and other natural high voltage currents are inevitable. Roya Nikjoo has exploited this fact to enable online diagnoses of power transformers. The innovative method landed her the international “Young Researcher Award” in high voltage engineering.

• Nu kan sol- och vindel nå längre

Publicerad 2013-09-03
    Smarta elnät är en förutsättning när alltmer förnybar energi ska ta plats i nätet. Men för att kunna alstra och transportera solenergi från Sahara till Sverige och föra in mer egenproducerad el på nätet krävs ett mycket mer flexibelt elnät. KTH-forskare har bidragit till utvecklingen av en efterlängtad högspänd likströmsbrytare, HVDC, som är nödvändig för överföring av förnybar energi över längre avstånd.

• Lina sprider tron på smartare elnät

Att sprida kunskap om forskningen ligger Lina Bertling varmt om hjärtat och hon föreläser flitigt både i Sverige och utomlands om sitt ämne. (Foto: Håkan Lindgren)

Publicerad 2013-08-26
    Sveriges första professor på smarta elnät återvänder nu till KTH. Med Lina Bertling-Tjernberg får KTH en drivande kraft med ett brett internationellt nätverk som professor i ämnet.

• Enhancing ultra-high spectral efficiency in 4G and beyond

Publicerad 2013-01-20
    Andrés Alayón Glazunov combines signal processing and electromagnetic theory in his research. The result? He has discovered physical limitations on the antenna gain patterns in wireless propagation channels. The findings will contribute to enhancing multiple antennas, MIMO, used in communications, sensor and radar system, which among other things enables ultra-high spectral efficiency required in 4G and beyond wireless systems.

• How to develop the next generation wireless networks

Publicerad 2012-11-23
    35 researchers from 13 countries have written a textbook they hope will help developing next generation wireless networks. Andrés Alayón Glazunov at KTH is one of the editors.

• Ett nationellt kraftcentrum att räkna med

Publicerad 2012-01-13
    KTH har valts att leda det Svenska centrat för smarta elnät och energilagring (SweGRIDS) som samlar akademin och industrin under ett tak i strävan att göra verklighet av Europas energimål. Närmare ett hundratal forskare från fem områden ska ta sig an allt från kommunikationssystem för elkraft, styrbara och intelligenta kraftkomponenter, nya material, till stora batterier.

• Thesis projects closer to the industry

Publicerad 2011-03-01
    14 industry-sponsored master projects in controllable and intelligent power components for electric grids will give students the opportunity to apply their engineering skills in an industrial context. By tying academia and industry closer to each other, EIT InnoEnergy gives students better hopes for employment upon graduation.

• Diagnostiken som kan förhindra strömavbrott

En miniatyrmodell av en elkraftstransformator.

Publicerad 2011-02-15
    Utan transformatorer skulle våra mikrovågsugnar, tv-apparater, kylar och frysar explodera som värsta nyårsraketerna. Transformatorerna är mycket komplexa elektrotekniska komponenter som används för att överföra elkraft till våra hem och industrier. Att bryta driften för att undersöka dem, koppla in reservtransformatorer eller leda om strömmen kan bli mycket dyrt. Två forskare ska undersöka om det går att diagnostisera transformatorernas hälsotillstånd med hjälp av mikrovågor, utan att ha den blekaste aning om vad det kommer leda till.

• Magnetiska materialmannen Jiles till KTH

Publicerad 2010-06-10
    Med magnetisk kylning blir det miljöfarliga freonet och andra kylvätskor överflödiga i våra kylskåp. David Jiles kommer till KTH och pratar om material för magnetisk kylning och om material som bland annat kan ställa in fokus i kameran med egen kraft och dämpa vibrationer i bilar. Men hans magnetiseringsmodell får nu konkurrens av doktorander på KTH.

• RCAM examensarbete presenteras vid Elinorr möte

Publicerad 2009-09-14
    Claes Böös och Richard Göransson har utvecklat mjukvaruverktyget RACalc, ett verktyg för tillförlitlighetsanalyser av radiella distributionsnät.

• Researchers at ETK receives IEEE EMC Society Best Transaction Paper Award 2008

• Kungen bjuder till samtal om framtidens elkraftsförsörjning

Publicerad 2008-12-11
    Lina Bertling, Docent på EE och forskningschef vid Svenska Kraftnät, pekar på möjligheterna inom framtidens elkraftsförsörjning.

• Lina Bertling appointed Professor at Chalmers

Publicerad 2008-11-21
    Lina Bertling has been appointed as Professor in Sustainable Electrical Systems at Chalmers.

• Pris för årets bästa exjobb

Publicerad 2008-06-12
    Sabina Karlsson har fått föreningen UTEK:s pris för bästa examensarbete 2007 inom området driftsäkerhet, underhåll och livscykelekonomi.