Till innehåll på sidan

Smörjfett, egenskaper och användning – en föreläsning med Dr Johan Leckner

Onsdag 29 februari kl 13.15 Plats: sal M2

Publicerad 2012-02-27

På onsdag föreläser Dr Johan Leckner från Axel Christiernsson Int. AB om smörjfett, egenskaper och användning. Föreläsningen ges inom kursen MF1039. Alla intresserade är välkomna!

Nästan alla rullager är smorda med smörjfett och många av dessa smörjs idag inte om under sin livslängd, då de levereras förseglade från tillverkaren (lubricated for life). Trots detta är den vanligaste orsaken för lagerhaveri felaktig smörjning. Kan det vara så svårt att smörja rätt? Smörjfett som smörjfett, det är väl bara att trycka in lite multi-purpose fett från den där burken du har stående på hyllan och så är det bra med det, eller är det mer komplicerat än så?

Under denna föreläsning kommer Dr Johan Leckner att förmedla lite smörjvett. Först ges en överblick av vad smörjfett är och vilka olika typer av smörjfett som finns, samt vilka karakteristiska egenskaper de har. Han ger även en inblick i hur man skall tänka när man väljer fett för en specifik applikation. När ni lämnar föreläsningen kommer ni förhoppningsvis att ha en förändrad bild av vad smörjfett är.