• KTH-forskares upptäckt om Jupiters måne verifieras

Publicerad 2016-09-27
    I slutet av december 2013 kunde forskare slå fast att stora plymer av vattenånga sprutar ut från Jupiters måne Europa. En av forskarna bakom observationen är Lorenz Roth på KTH, och han använde Hubble-teleskopet för upptäckten. Vattenplymernas existens har dock varit mycket ifrågasatt av forskarsamfundet, men nu presenterar NASA nya observationer som stärker Lorenz Roth och de andra forskarnas tes. En tes som förutom vattenplymernas existens innebär att liv på Europa kan nås och mätas genom dem.

• Första resultaten från satelliter med KTH-teknik

Publicerad 2016-05-16
    NASA:s fyra MMS-satelliter till vilka KTH-forskare har varit med och utvecklat mätutrustning sköts upp i bana runt för jorden för drygt ett år sedan. Nu är analysen av de första resultaten klar. I en artikel i tidskriften Science som precis publicerats visas mycket detaljerade mätningar av gränsområdet där solvinden träffar jordens magnetfält.

• Prof. Ratynskaia and Dr. Tolias receive VR funding to model dust and droplets in ITER

Publicerad 2015-11-13
    The three-year project led by Prof. S. Ratynskaia and Dr. P. Tolias aims to achieve predictive modelling of metallic dust and droplets in the international thermonuclear experimental reactor (ITER).

• A study of CubeSat piggyback mission to an asteroid initiated

Publicerad 2015-11-03
    ESA has approved five concept studies for CubeSats to piggyback on ESA's asteroid mission.

• New Swedish research satellite approved for funding!

Publicerad 2014-10-28
    Funding for the Mats satellite has been approved by Swedish National Space Board

• Plasmafysikguru besöker KTH

Publicerad 2014-09-24
    På måndag den 29 september kommer professorn Roy Tobert från University of New Hampshire till KTH. Han är expert på plasmafysisk och kommer att hålla en föreläsning om NASA-projektet MMS, ett projekt som går ut på¨att fyra identiska satelliter i början av mars 2015 kommer att skickas upp omloppsbana kring jorden för att studera fenomenet "Magnetic reconnection".

• Professor Brenning's HiPIMS paper selected as Journal of Physics D highlight

Publicerad 2014-06-27
    Journal of Physics D, Applied Physics, has selected a paper by N. Brenning et al. as a highlight for 2013.

• Invigning av KTH rymdcenter med Christer Fuglesang

Publicerad 2014-05-25
    Fredag den 23 maj invigdes KTH Rymdcenter officiellt av rektorn. I samband med det ordnades intressanta och spännande öppna föreläsningar inför en fullsatt föreläsningssal.

• Komet-jägaren Rosetta vaknar till liv

Publicerad 2014-01-20
    Ett av de mest ambitiösa interplanetära satellitprojekten drivna av det europeiska rymdorganet ESA närmar sig efter 10 års resa kometen Churymov-Gerasimenko.

• MUSCAT experiment launched successfully from Esrange

Publicerad 2013-05-31
    REXUS experiment developed by a student team from KTH and SU, MUSCAT (MUltiple Spheres for Characterisation of Atmospheric Temperature), was launched successfully from Esrange on May 9, 2013. Dr. N. Ivchenko from Space and Plasma Physics and Dr. G. Tibert from Mechanics have supervised the project.

• NASA väljer teknik från KTH

Publicerad 2013-05-20
    Nu är det klart. KTH levererar instrument till NASA:s mest ambitiösa rymdprojekt inom rymdfysik genom tiderna. Projektet kallas Magnetospheric Multi-Scale, (MMS), har en budget på cirka en miljard dollar och omfattar fyra satelliter som ska sändas upp i rymden nästa år, hösten 2014.

• Professor Göran Marklund erhåller EGU’s Hannes Alfvén Medalj 2013

• KTH arrangerar stor fysikkonferens

• MUSCAT, 4th REXUS student rocket project selected for flight

Publicerad 2011-12-20
    ESA has selected the student rocket proposal MUSCAT (MUltiple Spheres for Characterisation of Atmospheric Temperature) for flight in 2013. This is the fourth consecutive year that KTH EES gets selected for the REXUS programme.

• Space and Plasma Physics hosts 2012 SRS meeting

Publicerad 2011-12-20
    The 2012 meeting of SRS (Svenska Rymdforskares Samarbetsgrupp) will be held at KTH, 13-14 March.

• KTH hosts 39th EPS jointly with 16th ICPP

• Student rocket project

Publicerad 2010-07-26
    The sound of the rotors rises to a roar as the helicopter lifts towards the sky. On board are Christian Westlund and Joakim Sandström, who are studying vehicle engineering and electrical engineering, respectively, at KTH. They will be dropping three test probes as part of the first experiment within the scope of the LAPLander (Light Airbag Protected Lander) project.

• Studenter flyger rymdsond från Kiruna 2010

Uppblåsbart skydd vid nedstigning

Publicerad 2009-02-12
    Sex studenter från Rymd- och Plasmafysik, har blivit utvalda i ESA:s REXUS-program att flyga rymdsond från Kiruna. Nu följer ett intensivt år med träningsprogram, granskningar och experimentbygge.

• Rymdsondflygning från Kiruna?

Publicerad 2009-01-21
    Sex studenter från Rymd- och Plasmafysik kan få flyga sondraket från Kiruna 2010. De har nämligen gått vidare till sista urvalsrundan i ESA:s årliga REXUS-program.

• Hannes Alfvén 1908-2008

Publicerad 2008-08-25
    Skolan för Elektro- och Systemteknik firar 100-årsminnet av en pionjär. Läs intervjuerna med Hannes Alfvéns kollega och vän Carl-Gunne Fälthammar, Rymd och Plasmafysik.