Till innehåll på sidan

Vi bygger en dator

Vi använder datorer varje dag i form av mobiltelefoner, laptops och surfplattor. Men hur fungerar de egentligen och vilka delar består de av?

I den här workshopen bygger vi datorer tillsammans och funderar på skillnaden mellan olika datorer. En mobiltelefon är mycket mindre än en laptop eller stationär dator, men innehåller den ändå samma delar? Fungerar den ändå på samma sätt? De flesta saker i vår omgivning kontrolleras av någon sorts dator trafikljusen, el-tandborsten, tvättmaskinen, garageportarna mfl. Vad skiljer dessa från ”vanliga” datorer?  

Vi tittar på mikrochip med mikroskop och försöker förstå hur de är uppbyggda och hur de ser ut. Vi pratar även om hur mikrochip tillverkas och vilka material som behövs för att tillverka dem. Just nu ser vi att det är brist på komponenter i världen och leveranstiderna är långa för mycket elektronik. Vad beror det på? 

Till sist funderar vi kring elektronikåtervinning och resurser. Vad händer med gammal elektronik och hur mycket går att återvinna? 

Arrangör: Vetenskapens Hus

Åldersgrupp: 11-12 år

Programmera en robot
Vi bygger en dator
Hacka i Python
Utveckla din egna Metaverse
Skapa lösningar för framtidens stad
Robotar för klimathjältar!
Kreativ kodning i Python
Lär dig prodda
Testa på att vara kemist
Lös problem med hjälp av en robot
Designa och skriv ut din egen produkt i 3D
I hemligheternas rum växer magiska ord
Sensorer och spagetti
Designa för laserskärare