Till innehåll på sidan

Exjobb i Japan gav toppjobb i Silicon Valley

Karriären har varit ett äventyr som tagit Fredrik Claesson över världshav, till globala teknikföretag och Silicon Valley där han för närvarande arbetar på Netflix huvudkontor. Men den röda tråden genom hans karriär stavas faktiskt lite oväntat Japan.

Porträttbild av alumn Fredrik Claesson

Att studera på KTH var någonting som Fredrik Claesson sett fram emot ända sedan grundskolan. Datorer och elektronik hade tidigt väckt hans intresse för teknik och med det följde även intresset för Japan. När möjligheten att göra exjobbet utomlands dök upp, tog Fredrik ett sabbatsår från studierna på KTH för att läsa japanska, vilket inte bara ledde till ett examensarbete på NTT Research Laboratories i Kanagawa utan även en anställning på NTT Electronics i Tokyo efter studierna som nu, långt senare och långt därifrån, visat sig ha stor betydelse för hans karriär idag.

Hur är Netflix som arbetsplats?

– En lång teknisk erfarenhet uppskattas och de flesta har nog jobbat flera år innan de kommer till Netflix. Alla är väldigt ambitiösa och engagerade i hur företaget uppfattas och vad vi levererar. Arbetsdagarna är lite längre än hemma i Sverige men arbetssättet passar mig bra och tempot är högt. Alla vill göra de rätta sakerna, skapa sådant som folk gillar och vara med och driva, inte bara Netflix, utan hela branschen framåt.

Hur ser karriärmöjligheterna ut på Netflix?

– Vi söker många olika kompetenser och får du en tjänst här har du chansen att utvecklas inom en mängd olika områden. Det förväntas att du är självgående och kan ta ansvar för dina projekt fullt ut. Du kan ta obegränsad semester, så länge du sköter dina projekt. På vår hemsida finns en beskrivning över hur det är att arbeta hos oss. Om du tycker att det verkar passa dig kan du titta närmare på våra jobbannonser.

Vilka råd skulle du ge den som är i början av sin karriär?

– Det är viktigt att inte bli för bekväm i sin roll. Nöj dig inte med det som kommer i din väg. Det gäller att vara på tårna och ha en målsättning med allt du gör. Fundera på vad du kan lära dig härnäst och leta upp den typen av arbetsuppgifter och projekt. Om du har ett intresse av att söka dig utomlands så finns många möjligheter och lärdomar att hämta och du kan bygga fantastiska kontaktnät. Att komma till ett krävande företag känns alltid obekvämt i början, man måste anstränga sig hårt och det kommer att göra dig starkare och mer attraktiv på arbetsmarknaden. Sluta aldrig att visa vad du går för. De jobbigaste striderna ger också de största segrarna.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att jag kan använda alla de kunskaper som jag fått genom åren. Jag jobbar med integrationsutveckling och hjälper externa elektronikpartners att integrera Netflix i deras produkt. Det blir ofta möten med japanska teknikutvecklare och då kommer mina språkkunskaper väl till användning. Det är roligt!

Läs mer

Elektroteknik, civilingenjör 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11