Till innehåll på sidan

Täta kontakter med näringslivet

Många arbetsgivare är aktiva på KTH:s campus för att marknadsföra sig. Det är ett sätt för dem att säkerställa att de hittar studenter med den kompetens de behöver. För dig som student ger det bra möjligheter att hitta rätt arbetsgivare.

Det finns ett stort intresse bland arbetsgivare att träffa studenter på KTH. Det visar sig i rankinginstitutet QS World University Rankings®  där KTH för närvarande ligger på plats 70. I den rankingen tittar man bland annat hur pass aktiva arbetsgivare är på campus.

Läs mer om ranking

Det kanske viktigaste tillfället för denna typ av kontakter mellan studenter och arbetsgivare är arbetsmarknadsmässan Armada som Tekniska högskolans studentkår (THS) arrangerar i november varje år. På Armada träffar över 12 000 ingenjörs- och arkitekturstudenter potentiella arbetsgivare som exempelvis Airbus, Ericsson, ABB och Klarna.

Läs mer om Armada

Många från industrin jobbar på KTH

På KTH finns också många gästprofessorer, gästlärare och adjungerade professorer som kommer från industrin men som gör en del av sin tjänst på KTH. Under din studietid får du många chanser att träffa personer som jobbar i industrin och på KTH samtidigt.

Ditt examensarbete ger kontakter och jobb

I slutet av din utbildning på KTH gör du ett examensarbete, ofta i näringslivet. Det ger dig möjlighet att under en period fördjupa dig i och lösa verkliga och relevanta problem. Det ger också en bra inblick i hur det är att jobba som ingenjör – och inte minst ger det bra kontakter som kan leda till jobb.

För att göra det enkelt för studenter och företag att hitta varandra finns Nationella Exjobb-poolen, en databas där företag registrerar förslag på examensarbeten. KTH har också en egen exjobbportal där man förutom exjobb även annonserar projektuppgifter, internships (praktikplatser) och trainee-jobb.

Läs mer om KTH:s exjobbportal

KTH:s utbildningar möter arbetsmarknadens behov

För ett universitet som utfärdar yrkesexamina är det väldigt viktigt att utbildningen möter arbetsmarknadens behov. Ett sätt som KTH säkerställer detta på sker genom programråd där represenatanter från näringslivet medverkar och ger input på utbildningens innehåll och bidrar till att säkerställa att programmen håller hög kvalitet. På vissa program träffas utbildningsansvariga och företag så ofta som på veckobasis.

KTH:s utbildningar

För att säkerställa att utbildningarna är relevanta för arbetsmarknaden följer KTH också utvecklingen när det gäller vilken kompetens som efterfrågas. Ett exempel är utbildningen Teknisk matematik. Den utbildningen har startats bland annat för att möta den omställning av samhälle och arbetsliv som pågår just nu, med digitalisering och automatisering. En omställning som kommer att kräva stark kompetens inom matematik och programmering.

Läs mer om Teknisk matematik 300 hp

Även inom alla andra utbildningar arbetar man aktivt med att vara uppdaterade om hur efterfrågan på kompetens ser ut på arbetsmarknaden samt att se till att utbildningarna håller hög kvalitet, både när det gäller innehåll och pedagogik.

Arbetsgivare berättar

Efter år av studier väntar arbetslivet men hur står sig en utbildning från KTH? Möt tre arbetsgivare och ta reda på vad de tycker om KTH och om deras syn på en KTH-examen.

Sarah Hoof och Ludvig Berling från Karma.

Sarah Hoof och Ludvig Berling, Karma

På Karma, vars app räddar överbliven mat genom att koppla samman konsumenter med restauranger och matbutiker, värdesätter man olika ingenjörsutbildningar på KTH.

Vilka förmågor värdesätts hos en ingenjör på Karma?
Sarah: – Vi är båda civilingenjörer från KTH, jag inom Samhällsbyggnad och Ludvig inom Design och produktframtagning. På alla ingenjörsutbildningar lär du dig problemlösning, processer och målfokus. Något du har stor nytta av.

Ludvig: – Att du är självgående, nyfiken och ständigt redo för nya utmaningar är viktigt på en start-up där du måste våga arbeta mot en hypotes som kan kastas omkull när som helst.

Företag: Karma
Gör: Analyschef, Medgrundare och produktchef

Therese Lindberg, AstraZeneca.

Therese Lindberg, AstraZeneca

Therese Lindberg på AstraZeneca blir ofta uppvaktad av arbetssökande. Med en ingenjörsexamen från KTH ökar chansen att du är just vad hon söker.

Vad värdesätter du hos en person som du ska anställa som ingenjör på AstraZeneca?
– Driv, nyfikenhet och viljan att utveckla sig själv och verksamheten. Som ingenjör ska du vara noggrann, tycka om att jobba med andra människor och trivas med breda kontaktytor. Behovet av ingenjörer är och kommer fortsatt att vara stort då tekniken utvecklas snabbt och vi måste utvecklas med den. Södertälje, där AstraZeneca sitter vägg i vägg med KTH är en av företagets viktigaste platser för produktion av läkemedel globalt.

Företag: AstraZeneca
Gör: Jobbar med ingenjörsrekryteringar, Talent Acquisition Partner

Fanny Lindberg, Vattenfall.

Fanny Lindberg, Vattenfall

Hur värderar Vattenfall en ingenjörsexamen från KTH?
– En KTH-examen på tre eller fem år värderas högt. Både när det kommer till specifik kompetens men också när det kommer till att vara en problemlösare som med en metod tar till sig ett tekniskt problem. Det är oerhört värdefullt speciellt nu när vi står inför en stor utmaning när det kommer till energiomställning.

Vad söker ni hos framtidens medarbetare?
– Vi kommer inom de närmaste åren behöva ingenjörskompetens för att kunna ställa om energiproduktionen. Det handlar om allt ifrån att utveckla den nya tekniken kring till exempel vindkraft till att analysera och optimera utbyggnad för elöverföring och utbyggnad av elnät till exempel. Men även inom IT finns ett stort behov. Vattenfall är så stort och brett så möjligheterna är enorma.

Företag: Vattenfall
Gör: Manager Digital Services Vattenfall E-Mobility

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-21