Einar, Arkitekutbildning 300 hp

Einar studerar Arkitektutbildning 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Namn: Einar
Ålder: 22 år
Utbildning: Arkitektutbildning 300 hp
Från: Jönköping

Intervju med student

Einar går Arkitektutbildning 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Einar, är 22 år gammal och kommer från Jönköping. Jag läser till arkitekt på KTH och är nu inne på mitt tredje år.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har alltid haft två stora intressen, ny teknik och arkitektur. Efter gymnasiet valde jag att börja läsa till elektroingenjör på KTH. Efter första året på ingenjörsutbildningen upplevde jag att det inte var rätt för mig. Jag hade under det året hunnit prata med en del arkitekter och kom fram till att den utbildningen och yrket passade mig bättre. Med 2,5 år av Arkitektutbildningen i ryggen kan jag konstatera att jag valde rätt. Att studera arkitektur på KTH är otroligt roligt!

Hur är din utbildning?

– Arkitektutbildningen skiljer sig väldigt mycket från resterande utbildningar på KTH. Jag skulle kalla det en konstskola, snarare än en teknisk. Tillskillnad från ingenjörsutbildningarna har vi på inom arkitektur inga salstentor och läser ingen matematik eller fysik i den bemärkelsen som ingenjörer gör.

– Utbildningen är uppdelad mellan projektkurser och teorikurser. Teorikurserna har under mina tre på KTH spänt mellan en uppsjö av olika ämnen. Allt från filosofi, konsthistoria och politik till handfasta tekniska principer för hur man bygger ett hus. Men det man läser primärt är arkitekturhistoria, arkitekturteknik och arkitekturteori. Parallellt med teorikurserna har vi projektkurser där vi får olika praktiska uppgifter att lösa. Just nu ritar jag tillexempel ett förslag på hur man kan förtäta Kista.

– Utbildningen motsvarar helt klart mina förväntningar! Hela skolan är en otroligt dynamisk miljö och man studerar ett ämne där alla runt om en är lika intresserade. Man lär sig lika mycket av sina medstudenter som av föreläsningarna, vilket är väldigt roligt. Även lärarna är väldigt bra och engagerade. I projektkurserna har vi lärare som handleder och hjälper en genom projektet. Nästan alla lärare jobbar deltid som lärare och är yrkesverksamma arkitekter samtidigt. Det gör att utbildningen blir väldigt samtida och hålls relevant.

– Det svåraste med arkitektur är ämnets bredd. Första dagen på skolan konstaterade utbildningsansvarig för ettan att Arkitektutbildningen skulle behöva vara 25 år för att lyckas få med allting man behöver lära sig. Man måste själv ta ansvar för att sålla bland alla olika inriktningar man kan arbeta med och välja de kunskapsområden som intresserar en mest.

– Om man är nyfiken på Arkitektutbildningen tycker jag att man ska söka! Det är en fantastisk och mångfacetterad utbildning där man lär sig otroligt mycket om sin omvärld. Man behöver varken kunna räkna eller rita innan man börjar däremot krävs ett öppet sinne, en kreativ ådra och en stor vilja att lära sig!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studiemiljön på Arkitektutbildningen är fantastisk. Varje student får sin egen arbetsbänk i vad som liknar ett stort stökigt kontorslandskap. Man sitter och jobbar med sina projekt och umgås samtidigt. Det är otroligt lätt att träffa vänner, jag tror man får anstränga sig för att inte göra det. Stockholm är inte en studentstad i samma bemärkelse som Uppsala eller Lund, däremot finns det gott om studentliv på KTH för den som lockas av det. Personligen tycker jag det är skönt att bo i en stad där man kan ha ett liv utanför skolan med och umgås med människor som gör något helt annat än jag själv gör.

– Om jag ska ge ett råd till blivande arkitektstudenter skulle det vara att våga diskutera arkitektur med en gång. Diskutera varandras projekt och våga ifrågasätta lärarna, man lär sig otroligt mycket på det!

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag så klart arbeta som arkitekt! Det fantastiska med arkitektyrket är att det är väldigt internationellt. Man kan utan problem jobba på kontor över hela världen. På kort sikt vill jag jobba för de kontor jag respekterar mest och lära mig av dem. I det långa loppet hoppas jag kunna starta mitt eget kontor, men det kommer nog dröja ganska många år innan det händer.

Läs mer

Arkitektutbildning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08