Till innehåll på sidan

Herman, Arkitektutbildning 300 hp

Herman studerar Arkitektutbildning 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Herman. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Herman, student på Arkitektur 300 hp.

Namn: Herman
Ålder: 24 år
Utbildning: Arkitektutbildning 300 hp
Från: Gävle

Kontakta Herman

Intervju med student

Herman går Arkitektutbildning 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Herman, 24 år gammal och går mitt tredje år på arkitektutbildningen på KTH. Ursprungligen kommer jag från Gävle, där jag växte upp och bodde fram tills jag påbörjade mina studier på KTH. Som arkitektstudent spenderar man sin tid mitt på campus i den nybyggda Arkitekturskolan, en fantastisk byggnad som inte bara är ett landmärke för KTH utan för hela Stockholm!

Berätta om din väg till KTH!

– Jag sökte till utbildningen våren 2018, cirka tre år efter att jag tog studenten. Jag har nog alltid varit intresserad av arkitektur på ett eller annat sätt, som yngre spenderade jag många timmar bakom skärmen när jag byggde hus i The Sims eller detaljrika spelvärldar i Minecraft.

– Under gymnasiet pluggade jag naturvetenskap, även om jag gillade att göra matematiska beräkningar och lösa problem genom formellära så saknade jag att få lösa problem genom kreativt skapande. När det väl var dags att söka till universitet tog jag tillvara på mina intressen och sökte arkitekturprogrammet, en utbildning där man jobbar mycket genom kreativ problemlösning.

– Jag sökte till KTH genom betyg och högskoleprov, men även genom att göra det så kallade ’’arkitektprovet’’ för att öka mina chanser att bli antagen. Förenklat så är det ett kreativitetsprov som består av en hemuppgift och två provdagar på skolan, även om provet bestod av krävande uppgifter så är det något av det roligaste jag gjort hittills!

– När jag sedan blev antagen till utbildningen var det dags att hitta bostad i Stockholm, något som var mycket enklare än vad jag tidigare trott. Jag gjorde en annons som jag delade på Facebook, och inom två dagar hade det löst sig! Under min första tid i Stockholm bodde jag som inneboende hos ett äldre par, det var jättetrevligt. Där bodde jag fram tills att jag fått tillräckligt många ködagar för att flytta till en studentlägenhet.

Hur är din utbildning?

– Arkitekturprogrammet har en i huvudsak konstnärlig inriktning, vilket betyder att vi varken pluggar matte, fysik eller gör beräkningar inom hållfasthetslära. Det vi lär oss i skolan går heller inte att plugga in genom en massa fakta för att sedan prestera på en tenta. Istället lär vi oss genom att skapa, till exempel genom att bygga modeller, skissa och göra ritningar.

– Arkitektur är ett väldigt brett ämne och ett ämne som kan vara väldigt subjektivt, vilket gör att man kan se på ämnet ur flera perspektiv. Lärarna på skolan har därför alla sina egna åsikter om vad som är bra och dåligt, fint och fult, vilket gör att ämnet kan kännas svårnavigerat. Utbildningen bygger mycket på att man tillåter studenten utforska och fördjupa sig inom de områden som du själv är mest intresserad av.

– Utbildningen på skolan sker mycket i projektform, den utförs i mindre grupper, då varje årskurs delas in i mindre s.k. ’’studios’’. Varje studio består av cirka 25 studenter och två lärare som fungerar som handledare för att hjälpa varje student att navigera inom ämnet och föra sitt projekt framåt. Detta gör att du får en väldigt bra kontakt med både lärarna och dina kurskamrater, vilket är en av utbildningens bästa delar.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet på KTH är fantastiskt enligt mig! Som arkitektstudent spenderar jag en hel del tid på skolan, framförallt i ’’ritsal’’ vilket är den plats de flesta väljer att rita sina ritningar och bygga sina modeller på. Detta gör att du snabbt lär känna dina kurskamrater. På utbildningen finns det en stor blandning av människor i alla åldrar, med olika bakgrund och erfarenhet, därför får du ofta ett stort utbyte av att sitta ner och prata med någon samtidigt som du bygger din modell.

– Utanför studierna finns det även ett rikt studentliv, det finns föreningar för alla intressen men också sektioner att engagera sig i. Varje utbildning tillhör en sektion som i sin tur har utskott där du t.ex. kan jobba med att planera mottagningen för nästa års nyantagna studenter.

– Eftersom jag inte kände några när jag flyttade till Stockholm valde jag att engagera mig i min utbildningssektion, Arkitektursektion. Det är ett fantastiskt sätt att få träffa studenter från andra årskurser på samma utbildning. Jag var verksam i utskottet som jobbar för att bygga broar mellan studenter och arbetslivet, t.ex. genom att ordna föreläsningar och olika workshop. Att vara delaktigt i studentlivet utanför studierna är något av det bästa jag gjort, inte bara har jag träffat några av mina närmaste vänner här utan jag har även fått ovärderliga kontakter i arbetslivet för den dag jag väljer att söka praktik eller mitt första jobb!

Vad har du för framtidsplaner?

– Som arkitektstudent finns det många vägar att gå när utbildningen är färdig. Jag är sugen att gå den mer traditionella vägen och jobba som arkitekt på ett kontor, gärna där jag får jobba aktivt med hållbarhetsfrågor då det är en av framtidens stora utmaningar. Att använda material som trä i byggnader har stora fördelar, framförallt för klimatet, och är något jag är intresserad av att få jobba mer med i framtiden.

- Jag har lite mer än två år kvar på min utbildning så jag försöker att hålla ett öppet sinne och vara nyfiken kring allt jag lär mig, därmed även hålla mina dörrar öppna inför framtiden. Något av det bästa med att plugga till arkitekt är att det alltid finns något att lära sig, även när du kommer ut i arbetslivet. En utbildning på KTH innebär även goda möjligheter till jobb utomlands vilket jag även är öppen för.

Läs mer

Arkitektutbildning 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11