Till innehåll på sidan

Ida, Arkitektutbildning 300 hp

Ida studerar Arkitektutbildning 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Ida. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Ida, student på Arkitektur.

Namn: Ida
Ålder: 23 år
Utbildning: Arkitektutbildning 300 hp
Från: Järna

Kontakta Ida

Intervju med student

Ida går Arkitektutbildning 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Ida och är 23 år. Jag läser mitt fjärde år på arkitektutbildningen på KTH. Jag är från Järna, som ligger en bit utanför Södertälje. Just nu bor jag dock i en studentlägenhet i Bergshamra. Det är otroligt skönt att ha 6 min tunnelbana till skolan, jämfört med 1,5h timme buss och pendeltåg som jag är van vid!

Berätta om din väg till KTH!

– Jag började plugga på KTH direkt efter gymnasiet. Jag valde arkitektutbildningen för att jag tänkte att yrket arkitekt skulle passa mig då jag alltid gillat att bygga och skapa. Anledningen till varför jag valde just KTH och inte någon av de andra arkitektutbildningarna i Sverige var delvis för att KTH är den högst rankade universitetet. En annan anledning var att jag efter min utbildning vill bo någonstans i Stockholmsområdet och därför ser fördelar med att skapa kontakter i Stockholm.

– Jag hade tänkt bo kvar hemma i Järna och pendla till skolan, i alla fall till att börja med. Jag insåg dock redan efter någon vecka på utbildningen att jag behövde vara på campus i princip varje dag. Det kändes också tråkigt att aldrig kunna vara med på några kvällsaktiviteter på campus för att bussarna slutade gå tidigt. Jag började leta bostad på flera olika sätt och hittade via blocket snabbt ett rum att hyra i en stor lägenhet vid Östermalmstorg. Det fungerade väldigt bra för mig att vara inneboende och ibland jobbade jag som barnvakt åt familjens barn. Det var kanske en ovanlig lösning, men ett toppensätt för mig att få lite lägre hyra!

Hur är din utbildning?

– Arkitektutbildningen på KTH var faktiskt inte alls som jag hade väntat mig. Jag hade tänkt att det var som vilken annan utbildning som helst, med föreläsningar och tentor. Jag trodde föreläsningarna skulle heta ungefär ”Såhär ritar du en villa” och ”Byggregler för flerbostadshus”. Verkligheten är att vi knappt har föreläsningar och aldrig tentor. Det är mycket ”learning by doing” i många olika projektarbeten.

– Mitt första år var därför ganska förvirrade och svårt, till den nivån att jag tog en paus efter första läsåret var slut. Nästa höst provade jag istället programmet Byggteknik på KTH men insåg några månader in att jag saknade arkitektutbildningen. För mig passade det mycket bättre att arbeta i projektform, lära mig olika kreativa tekniker och läsa om de delar av byggande som verkligen intresserar mig.

– Nu trivs jag jättebra och utbildningen ger under de två sista åren möjlighet att fokusera på de ämnen du är mest intresserad av. En annan stor fördel med arkitektutbildningen är att du har en nära relation till dina lärare, speciellt dina handledare som du träffar ungefär två gånger i veckan. De handledare jag har haft har verkligen engagerat sig och hjälp mig vidare i utvecklingen av mina projekt.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Jag hade fått för mig att det inte finns något studentliv på KTH. Men jag blev väldigt positivt överraskad. Det finns stora möjligheter att engagera sig i olika föreningar både med studenter på arkitektutbildningen men också studenter från övriga KTH. Att ha kompisar som pluggar andra utbildningar gör att jag uppskattar min utbildning ännu mer!

– Jag upplever att studenterna på arkitektutbildningen har väldigt olika bakgrund och det är väldigt givande att prata med sina bordsgrannar. Arkitektskolan har också en otroligt fin verkstad. Där finns möjlighet att bygga fina trä modeller eller utveckla sina kunskaper inom skapande med hjälp av både personal och andra studenter.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag började utbildningen visste jag inte vad som intresserade mig inom arkitektur. Jag hoppades mest att arkitektyrket skulle vara roligt och passa mig. Under mina år på arkitektutbildningen har jag insett vad som är viktigt för mig och hur jag kan göra för skillnad i rollen som arkitekt. Jag vill fokusera på hållbar arkitektur som får både människor och miljö att må bättre. Byggsektorn står för nästan 20% av de årliga koldioxidutsläppen i Sverige och hur jag som arkitekt designar byggnaden har en stor påverkan på dess utsläpp. Även social och ekonomisk hållbarhet är frågor man som arkitektstudent får möjlighet att diskutera och fördjupa sig inom på utbildningen.

– Just nu har jag tagit ett års uppehåll från arkitektutbildningen. Jag går en trädgårdsutbildning parallellt med att jag tar lite små arkitektuppdrag. Hösten 2022 påbörjar jag mitt sista år på arkitektutbildningen och sen får jag se var jag tar vägen! 

Läs mer

Arkitektutbildning 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-17