Alma, Bioteknik 300 hp

Alma pluggar Bioteknik 300 hp. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Hej! Jag heter Alma och pluggar Bioteknik 300 hp på KTH Campus.

Jag har alltid varit väldigt kunskapsgirig och nyfiken på min omvärld. När min klass åkte på skolresa till Stockholm så var jag inte personen som hade med mig en kollektion av nya märkeskläder hem utan istället hade en bok om strängteorin att visa upp, nöjdare än någonsin. Under gymnasiet så insåg jag hur fascinerad jag var av Life Science området, samtidigt har jag alltid haft en önskan om att min framtida sysselsättning ska vara någonting som är betydelsefullt för mig, men som även gör en skillnad för min omgivning. Många tyckte därför att läkarlinjen vore ett perfekt val för mig. Jag resonerade dock annorlunda; till och med den bästa av läkare kan max rädda ett hundratal liv under sin karriär. Är du istället den som tar fram ett botemedel för Malaria eller hur man förhindrar den kommande matbristen så kommer du påverka miljoner om inte miljarder människor. Bioteknikprogrammet kändes därför som ett perfekt val, det hade både den mjuka bio-delen som krävs för att förstå många hälso-och miljöproblem men också den hårdare ingenjörsdelen där en lär sig hur en använder naturens egna processer för att lösa dessa.

Stockholm erbjuder så otroligt mycket. För mig som kommer från en mindre by på kanske 50 invånare och 8 km till närmaste busshållplats så öppnades en helt ny värld när jag flyttade till Stockholm. Är det en sak som ambitiösa personer och företag har gemensamt är att de söker sig till varandra, dit möjligheterna finns, och för tillfället är detta Stockholm. Här hittar man både väletablerade företag så väl som nya Startups, men också spännande projekt så som Sveriges första Biohacking organisation och dylikt. Sen är också valmöjligheterna något jag uppskattar otroligt mycket, ena dagen kan jag delta i studentaktiviteter så som Squvalp (där en bygger flottar och sjösätter i Rålambshovsparken), medan jag nästa dag kan gå ut på någon av klubbarna i stan med mina vänner som inte pluggar. Du är aldrig låst till enbart ett alternativ, oavsett om det gäller umgänge eller fritidsaktiviteter, vilket lätt blir fallet om en bor i en traditionell studentstad.

Mitt bästa tips till dig som blivande student är att våga! Låt inte tvivel på din egen förmåga hindra dig från att ta del av den gemenskap och glädje som finns på KTH. Mina två år här toppar allt jag gjort dessförinnan. Det är så många som inte tror att de håller måttet för att klara av en utbildning på KTH, när de i själva verket har precis vad som krävs. En behöver verkligen inte vara ett geni för att gå här, med vilja och dedikation tar du dig nästan hur långt som helst.

Utöver skolan har jag under mina två första år varit väldigt involverad i studentkårens verksamhet. Där har jag bland annat varit med och arrangerat mottagningen för de nyantagna studenterna samt suttit i styrelsen för min sektion. Jag jobbar också som övningsassistent inom kursen Linjär Algebra, vilket jag tycker är otroligt roligt samtidigt som jag slipper ta studielån (vilket är ett stort plus). Sedan tycker jag om att springa som är min egen form av meditation, och då gärna länge. Just nu är det träning inför ett maraton till våren/sommaren som gäller. Annars är det den klassiska ”hänga med kompisar” som jag också försöker göra så ofta tillfälle ges.

Det perfekta drömjobbet är för mig ett jobb som jag inte skulle ha ett problem med att gå till en lördag. Jag vet inte exakt var detta är än, men jag vet att det sannolikt kommer att vara inom bioinformatik vilket är en slags fusion av programmering, biokemi, matematik, genteknik och molekylärbiologi. När vi sitter med uppgifter relaterade till detta kan bokstavligen timmar passera utan att jag märker någonting, av den enkla anledningen att det är så kul. Att få arbeta med Big Data och skriva algoritmer som identifierar de biologiska skillnaderna mellan en frisk person och någon som drabbats av till exempel MS, eller vad som gör att vissa mycket sällsynta personer är immuna mot HIV för att sedan arbeta med att ta fram en behandling baserat på information som detta skulle vara en sinnessjukt häftigt.

Läs mer 

Bioteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-11-19