Till innehåll på sidan

Intisar, Bioteknik 300 hp

Intisar studerar Bioteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Intisar. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Intisar, Bioteknik 300 hp

Fakta

Namn: Intisar
Ålder: 26 år
Utbildning: Bioteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Intisar

Intervju med student

Intisar går Bioteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Intisar och är 26 år. Jag läser för nuvarande mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet Bioteknik. Detta är en utbildning som innefattar 300 hp vilket innebär att jag pluggar heltid på KTH Campus, Valhallavägen, som ligger i hjärtat av Stockholm, min hemort.

Berätta om din väg till KTH!

– Civilingenjör var inget jag hade planerat att plugga efter gymnasiet, faktum är att jag inte visste vad jag ville göra efter gymnasiet. Jag tog några år för att resa runt i världen och jobba. När jag kom hem till Sverige tyckte jag att det var dags att börja plugga därför började jag kolla runt på olika skolor. På gymnasiet hade jag en stor intresse för de naturvetenskapliga ämnena; kemi, biologi och matte (var inte så förtjust i fysik). Efter att ha tagit del av KTH:s utbildningskatalog så fastnade jag för två civilingenjörsprogram, nämligen civilingenjörsprogrammet inom teknisk kemi och civilingenjörsprogrammet inom bioteknik. Det var lite svårt att välja mellan dem och efter att ha gått första året på teknisk kemi insåg jag att jag tyckte mer om vad bioteknik programmet erbjöd. Året därpå började jag läsa bioteknik programmet och tackar mig själv än idag för det valet jag gjorde. Det riktigt spännande att läsa ett program som kombinerar naturvetenskap och teknik med ett tydligt medicinskt inslag.

Hur är din utbildning?

– Det som skiljer mitt program från de andra civilingenjörsutbildningarna är den ovan nämnda kombinationen. Kombinationen av naturvetenskap och teknik med ett tydligt medicinskt inslag gör att programmet passar mig som tycker om medicin och teknik men andra ämnen som matematik och kemi. Självklart innehåller programmet många olika praktiska moment där man får omsätta den teorin man gick igenom i föreläsningarna. Detta gör att man har olika sätt att lära sig på, vilket är bra då olika studenter lär sig på olika sätt. 

– Utöver detta har du som student på programmet en närkontakt till forskning då alla föreläsare leder sina egna forskningsprojekt. Dessutom har du kontakt med näringslivet och chansen att göra olika projekt för väletablerade företag inom bioteknik.  

– KTH är känt som ett av Europas ledande tekniska universitet, detta gör att det finns goda möjligheter läsa en termin eller två utomlands. Jag exempelvis planerar att åka på utbyte i Schweiz nästa år. 

– Det finns självklart många fördomar om KTH och studenterna på KTH, bland annat att man måste var ett geni för att plugga på KTH. Jag tycker att så länge du har behörigheten till att plugga på KTH så är du redan en person som de ambitioner och disciplin som krävs. Det viktigaste är att du har ett intresse för teknik och naturvetenskap. Skulle du behöva extra stöd så finns det självklart möjligheter till det med. Du kan exempelvis fråga föreläsaren, gå på övningarna där du får jobba i mindre klasser eller allmänt plugga tillsammans med andra i klassen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första dagarna på KTH brukar inkludera mottagningsveckorna, det är två veckor där du som nyantagen student ha möjligheten att träffa dina nya klasskamrater och delta i aktiviteter organiserad av äldre studenter. Detta är frivilligt och är till för att alla ska känna sig välkomna och stärka sammanhållningen. Utöver de aktiviteterna har du möjligheten att delta i introduktionskurser i matematik och kemi, detta är till för att fräscha upp minnet och förbereda för de kommande KTH studierna. 

– När man väl har börjat med kurserna så kan en typisk dag bestå av 1-2 föreläsningar, 1-2 övningar och vissa dagar ha du labbar. De flesta studenterna brukar spendera 8-9 timmar i skolan vilket skulle motsvara en heltidssysselsättning. Dagarna brukar dock inte vara sig lika, vissa dagar brukar vi sitta på föreläsningar och lär oss om derivator, integraler och andra dagar simulerar vi biologiska system eller diagnosticerar cancerceller.

– Miljön på KTH är välkomnande och det finns alltid något som passar alla. Det finns en mängd olika föreningar som du kan engagera dig i beroende på tid och intresse. Det finns föreningar i allt från sport, teater, musik till föreningar som jobbar med att förbättra utbildningen och andra studierelaterade frågor. Dessutom finns föreningar inte bara för sektion du tillhör men också för hela KTH, vilket gör det lättare att träffa andra studenter som studerar helt andra saker.

– Är man trött på att studentlivet har att erbjuda så kan man vända sig till fördelen att KTH ligger i Stockholm. Detta innebär att du har tillgång till olika museum, restauranger, Gröna Lund och världens längsta konstutställning (Stockholms tunnelbana).

Vad har du för framtidsplaner?

– För närvarande läser jag min master utbildning medicinsk bioteknik och vill helst hålla på med utveckling av nya mediciner. Jag har alltid varit fascinerad av hur vi kan använda biotekniken för att optimera och utnyttja naturen och dess innehåll för att lösa de olika problemen i vårt samhälle. Att förstå hur ett visst protein fungerar och kunna modifiera det för att göra den bättre och på så sätt hjälpa människor som lider av någon sjukdom är något jag vill hålla på. Därför blir nästa steg för mig att doktorera inom ett intressant område och försöka verkligen göra en skillnad.

Läs mer

Bioteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04