Till innehåll på sidan

Intisar, Bioteknik 300 hp

Intisar studerar Bioteknik 300 hp. Här berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Intisar. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Intisar, Bioteknik 300 hp

Kontakta Intisar via formuläret nedan. Hon svarar gärna på dina frågor.

Intisar berättar om sin tid på KTH

Hej! Jag heter Intisar, är 27 år och läser för nuvarande mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet Bioteknik. Detta är en utbildning som innefattar 300 hp vilket innebär att jag pluggar heltid på KTH Campus, Valhallavägen, som ligger i hjärtat av Stockholm, min hemort.

Civilingenjör var inget jag hade planerat att plugga efter gymnasiet, faktum är att jag inte visste vad jag ville göra efter jag blivit klar med gymnasiet. Jag tog några år för att resa runt i världen och jobba. När jag kom hem till Sverige tyckte jag att det var dags att börja plugga därför började jag kolla runt på olika skolor.

På gymnasiet hade jag ett stort intresse för de naturvetenskapliga ämnena; kemi, biologi och matte (var inte så förtjust i fysik). Efter att ha tagit del av KTH:s utbildningskatalog (en hög rankat och internationellt känt högskola) så fastnade jag för två civilingenjörsprogram, nämligen civilingenjörsprogrammet inom teknisk kemi och civilingenjörsprogrammet inom bioteknik. Det var lite svårt att välja mellan dem och efter att ha gått första året på teknisk kemi insåg jag att jag tyckte mer om vad bioteknikprogrammet erbjöd. Året därpå började jag läsa bioteknikprogrammet och tackar mig själv än idag för det valet jag gjorde. Det är riktigt spännande att läsa ett program som kombinerar naturvetenskap och teknik med ett tydligt medicinskt inslag, så är du intresserad av dessa ämnen kan jag varmt rekommendera programmet.

Det som skiljer mitt program från de andra civilingenjörsutbildningarna är den ovan nämnda kombinationen. Kombinationen av naturvetenskap och teknik med ett tydligt medicinskt inslag gör att programmet passar mig som tycker om medicin och teknik men också andra ämnen som matematik och kemi. Självklart innehåller programmet många olika praktiska moment också, där får man omsätta den teorin man gick igenom i föreläsningarna. Detta gör att man har olika sätt att lära sig på, vilket är bra då olika studenter lär sig på olika sätt. Utöver det har du som student på programmet en närkontakt till forskning då alla föreläsare leder sina egna forskningsprojekt. Dessutom har du kontakt med näringslivet och chansen att göra olika projekt för väletablerade företag inom bioteknik.  

Men hur inleddes en femårig utbildning på KTH undrar du säkert. Ju, utblandningen börjar med två fantastiska mottagningsveckor, det är två veckor där du som nyantagen student har möjligheten att träffa dina nya klasskamrater och delta i roliga aktiviteter organiserad av äldre studenter. Detta är självklart helt frivilligt och är till för att alla ska känna sig välkomna och stärka sammanhållningen. Utöver de aktiviteterna har du även möjligheten att delta i introduktionskurser i matematik och kemi vilket är till för att fräscha upp minnet och förbereda för de kommande KTH studierna. 

När man väl har börjat med kurserna så kan en typisk dag bestå av 1-2 föreläsningar, 1-2 övningar och vissa dagar har du labbar. De flesta studenterna brukar spendera 8–9 timmar i skolan vilket skulle motsvara en heltidssysselsättning. Dagarna brukar dock inte vara sig lika, vissa dagar brukar vi sitta på föreläsningar och lära oss om derivator, integraler och andra dagar sitter vi och simulerar biologiska system eller diagnosticerar cancerceller.

Plugget kan var tufft ibland men det som gör det värt är gemenskapen på KTH, man skapar vänner för livet och hittar nya liksinnade människor. Miljön på KTH är välkomnande och det finns alltid något som passar för alla. Det finns en mängd olika föreningar som du kan engagera dig i beroende på tid och intresse. Det finns föreningar i allt från sport, teater, musik till föreningar som jobbar med att förbättra utbildningen och andra studierelaterade frågor. Det finns olika sektions-föreningar, på så sätt kan man få träffa folk som läser samma eller liknande program. Det finns också föreningar för hela KTH, vilket gör det lättare att träffa andra studenter som studerar helt andra saker. Är man dessutom trött på allt studentlivet har att erbjuda så kan man vända sig huvudstaden. Det är en stor fördel att KTH ligger i Stockholm för det innebär att du har tillgång till olika museum, restauranger, Gröna Lund och världens längsta konstutställning (Stockholms tunnelbana). Ett litet plus i kanten är också alla företag som man kan sommarjobba eller ta ett extrajobb hos, då många av de svenska företagen har sina huvudkontor runt om i Stockholm.

Snart tar jag examen och mina framtidsplaner ser lite oklara ut men jag vill helst hålla på med utveckling av nya mediciner. Jag har alltid varit fascinerad av hur vi kan använda biotekniken för att optimera och utnyttja naturen och dess innehåll för att lösa de olika problemen i vårt samhälle. Att förstå hur ett visst protein fungerar och kunna modifiera det för att göra den bättre och på så sätt hjälpa människor som lider av någon sjukdom är något jag vill hålla på.

Fråga Intisar 

FAQ

Kanske har frågan du vill ställa blivit besvarad tidigare? På vår sida FAQ har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om val av utbildning, matten på KTH, framtida karriär, studentlivet på KTH samt antagnings- och behörighetsfrågor.

Frågor och svar

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-11-01