Till innehåll på sidan

Jamil, Bioteknik 300 hp

Jamil studerar Bioteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Jamil, student på Bioteknik 300 hp

Namn: Jamil
Ålder: 23 år
Utbildning: Bioteknik 300 hp
Från: Järfälla

Intervju med student

Jamil går Bioteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Jamil och är 23 år gammal. Sedan 2015, direkt efter min gymnasieexamen, läser jag programmet Civilingenjör i Bioteknik, vilket betyder att jag nu är inne på mitt 5:e och sista år på programmet. Inför det 4:e året på programmet får man välja ett mastersprogram, mitt val blev mastersprogrammet medicinsk bioteknologi. Innan jag började på KTH bodde jag i en kommun strax utanför Stockholm som heter Järfälla kommun, vilket jag fortfarande gör än idag. Att bo kvar här har gett mig möjligheten att jobba med sporten jag älskar, fotboll, i kombination med studierna, vilket varit viktigt för mig.

Berätta om din väg till KTH!

– Inför gymnasievalet visste jag inte riktigt vad jag ville göra i framtiden, så som många andra, och jag ville därför ha så många valmöjligheter som möjligt efter gymnasiet. Därför valde jag att läsa programmet natur-natur i gymnasiet, vilket kom att bli något jag inte ångrar. Under gymnasietiden insåg jag snabbt att ämnena biologi, kemi och matte var något som intresserade mig, och i slutet av andra året på gymnasiet hade jag bestämt mig för att fortsätta mina studier inom något som innehåller dessa ämnen. Vad jag också visste var att jag ville studera här i Stockholm, vilket ledde till att jag började kolla på vad de olika högskolorna och universiteten i Stockholm hade för program inom de ämnen som intresserade mig. Förstahandsvalet blev därför enkelt, det enda programmet som innehöll biologi, kemi och matte, med en övervägande del biologi och kemi var bioteknik på KTH.

Hur är din utbildning?

– Jag är väldigt nöjd med mitt val eftersom jag verkligen har fått det jag förväntade mig; en massa biologi och kemi med en lagom dos matte. På grund av denna mix av ämnen blir det naturligt att du ständigt tvingas se saker från olika discipliners perspektiv, här är det oftast från en av kemins discipliner eller en av biologins discipliner, som sedan måste slås ihop till en helhet. Det här är något jag verkligen älskar, att pussla ihop små delar från olika discipliner för att bilda en helhet.

– Flera av mina vänner på programmet har varit iväg på utbytesterminer, både inom och utanför Europa. Själv åkte jag iväg och bodde i New York hela denna sommar, men inte riktigt som en traditionell utbytesperiod. Istället för att läsa kurser under mitt utbyte fick jag möjligheten att forska i ett forskningslabb och jobba med ett riktigt projekt som behövde lösas. Det finns därför möjligheten att både läsa kurser utomlands och testa på ett studentliv utanför Sverige, men också att få praktisk erfarenhet innan utbildningens slut via utbyten.

– Du som funderar på att välja denna utbildning borde fråga dig själv om det är biologi med en blandning av kemi du vill jobba med i framtiden eller inte. Om svaret är ja på den frågan så borde du söka! Det spelar ingen roll om du är osäker på exakt vad det är du vill göra, om du vill jobba direkt efter utbildningen eller vill fortsätta inom akademin. Möjligheterna är stora och jag vill påstå att du kan söka till i princip vilken bransch som helst inom biologi, och många inom kemi, efter att du är klar med utbildningen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Det första jag skulle säga till en blivande student på KTH är ”Skäms inte!”. Innan jag började här trodde jag inte att jag skulle passa in på grund av min bakgrund och uppväxt i förorten. I mitt huvud så skulle jag inte kunna hitta några likasinnade eller människor jag skulle gilla att umgås med. Det här präglade en stor del av min första tid på KTH då jag istället för att interagera med människorna här drog mig lite tillbaka och fokuserade enbart på mitt. Ganska snabbt insåg jag att det var människor från hela Sverige med olika bakgrunder i utbildningen, vilket fick mig att inse att det bara är att vara sig själv utan att skämmas. Idag har jag hittat personer som jag gillar att umgås med privat och plugga med, jag oroade mig i onödan helt enkelt! Atmosfären är väldigt öppen och välkomnande här, och trots att man inte pratar med varenda en varje dag så ställer folk upp med hjälp bara man frågar.

– Under en vanlig dag spenderar man antingen sin tid på att delta i föreläsningar, eller i ett labb. Efteråt, beroende på hur mycket klockan hunnit bli, finns det tid att umgås eller plugga med sina vänner.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag är klar med mitt sista år så hoppas jag på att få stanna kvar på KTH som en doktorand, och senare som forskare. Exakt vad det är jag vill forska inom har jag ännu inte fått klart för mig, det enda jag vet är att det måste vara med något inom medicin. Det vore coolt att få forska kring något som syftar till att hjälpa oss behandla neurodegenerativa sjukdomar. Men jag kan också tänka mig att specialisera mig inom immunologin, mer specifikt att behandla olika typer av cancer. Anledningen till detta är att jag känner att jag vill bidra med något som kan hjälpa sjuka människor över hela världen. Det vore så häftigt att kunna känna att jag bidragit med viktiga fynd som antingen kan rädda människors liv helt, eller underlätta livet för sjuka människor. Som inom de flesta forskningsområdena kommer det ständigt upp nya fynd, vilket gör att man också hela tiden hittar inspiration till nya idéer och säkerställer att det inte blir enformigt. Nya utmaningar kommer alltid att dyka upp!

Läs mer

Bioteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08