Till innehåll på sidan

Jonathan, Bioteknik 300 hp

Jonathan studerar Bioteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Jonathan, student på Bioteknik 300 hp.

Namn: Jonathan
Ålder: 23 år
Utbildning: Bioteknik 300 hp
Från: Vålberg

Intervju med student

Jonathan går Bioteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Jonathan och jag är 23 år gammal. Jag är för nuvarande inne på mitt femte och sista år på min civilingenjörsutbildning Bioteknik. Det är en utbildning som innefattar 300 hp och som innebär att jag spenderar mina dagar på Campus Valhallavägen, en stark kontrast till min värmländska hemort Vålberg.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag hade nog aldrig trott att jag skulle läsa till civilingenjör, och än mindre att jag skulle plugga på KTH, jag visste knappt att skolan fanns förrän mitt sista år på gymnasiet! Vid den tiden var jag mer inställd på att utbilda mig till psykolog, men efter att ha tagit del av KTH:s utbildningskatalog så fastnade jag för civilingenjörsprogrammet inom bioteknik. Jag gillade biologi och matematik (även om matten inte alltid gillar mig hehe) och tyckte att kombinationen av naturvetenskap och teknik med ett tydligt medicinskt inslag lät riktigt spännande.

– Jag var dock inte helt övertygad och valde att läsa en introduktionskurs i psykologi efter studenten, men märkte snabbt att det som verkligen intresserade mig var biologin bakom psykologin, snarare än psykologin i sig. Nu kändes mitt val av studier ganska självklart, och efter att ha tagit tåget upp från Karlstad och besökt KTH:s öppna hus i april så skickade jag in min ansökan. Efter antagningsbeskedet så lade jag ut en personlig annons på Blocket för att hitta en bostad, vilket ledde till att jag bodde inneboende ett år innan jag fick en egen studentlägenhet via Stockholms Studentbostäder.

Hur är din utbildning?

– Civilingenjörsutbildningen inom bioteknik särskiljer sig lite från de flesta andra ingenjörsutbildningar eftersom den kompletterar de mer traditionella teknikämnena med ett starkt fokus på naturvetenskap, vilket passar mig som gillar både matematik och biologi som handen i handsken. Utbildningen innehåller även många praktiska moment i form av laborationer, där du får omsätta den teori du får lära dig på föreläsningarna i verkliga livet. Dessa ”labbar” kan ofta vara kursernas höjdpunkter eftersom de bidrar till en kontrast mot den övriga undervisningen. Lärarna på bioteknikprogrammet är ett kapitel för sig, samtliga är forskare och flertalet är världsledande inom sina forskningsområden, och de bjuder ofta på intressanta anekdoter från akademins värld.

– Eftersom KTH är ett internationellt universitet finns det goda möjligheter att läsa en termin eller ett läsår utomlands, mitt eget utbyte till USA stoppades tyvärr av Coronapandemin, men jag har massor av vänner och bekanta som har åkt iväg. En fördom jag hade om KTH på förhand var att alla skulle vara supersmarta, men så är tack och lov inte fallet! De allra flesta är här för att de har ett genuint intresse för teknik och naturvetenskap, och det finns en god och hjälpsam gemenskap både i och mellan klasserna. Skulle man behöva extra stöd med sina studier finns det självklart möjligheter till det.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– För det mesta försöker jag behandla mina studier som ett heltidsjobb och därmed vara i skolan (minst) mellan 8–17, men den tiden kan spenderas på många olika sätt. Vissa dagar sitter jag på föreläsningar och lär mig derivator och integraler och andra dagar står jag i laboratoriet och diagnosticerar bröstcancerceller!

– Tiden utanför skolan däremot, den kan spenderas på många olika sätt då studentlivet i Stockholm i allmänhet, och KTH i synnerhet, är intensivt för den som vill. Det finns en mängd olika klubbar och föreningar att engagera sig inom beroende på tid och intresse. Jag tycker mycket om idrott och det finns gott om möjligheter att idrotta via skolan, mitt bästa minne är från när mitt lag tog hem KTH:s årliga fotbollsturnering!

– Det är inte bara studentlivet som är intensivt i Stockholm, utan här finns verkligen allt. Museum, restauranger, Gröna Lund (!), för att inte tala om KTH:s campus, med gamla tegelbyggnader och närhet till både skog och vatten. Jag kände inte någon när jag kom till uppropet min första dag, men det gjorde ingenting för jag fick kompisar direkt genom mottagningen, där äldre elever från programmet gjorde allt för att välkomna oss nya och stärka sammanhållningen mellan oss.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag skulle välja utbildning hade jag egentligen bara två krav: jag ville jobba med problemlösning och med att hjälpa människor. På grund av detta var jag lite skeptisk till KTH till en början, då jag inte såg hur en ingenjörsutbildning kunde uppfylla dessa krav. Nu när jag är inne på mitt sista år så inser jag att jag inte kunde ha haft mer fel.

– För tillfället läser jag mitt mastersprogram inom medicinsk bioteknik och vill gärna jobba med läkemedelsutveckling efter mina studier, helst med inriktning mot cancer. Det jag har insett är att jag kanske inte är läkaren eller psykologen som ställer en diagnos och ger en patient ett botemedel, men att jag kan vara personen som har framställt läkemedlet som läkaren/psykologen skriver ut. På så vis kan jag både jobba med problemlösning och med att hjälpa människor, precis som jag alltid har velat, om än på ett mer indirekt sätt. Det som känns allra bäst med att ge mig ut i bioteknikbranschen är att det är en riktig framtidsbransch som bara kommer att fortsätta växa under de kommande decennierna.

Läs mer 

Bioteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-05-18