Laís, Bioteknik 300 hp

Laís pluggar Bioteknik 300 hp. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

– Hej! Jag heter Laís och läser Bioteknik 300 hp på KTH Campus. Ursprungligen kommer jag från Västerås.

– När jag började på gymnasiet var natur en självklarhet, men då visste jag inte riktigt vad jag ville göra senare i livet. Jag gillade både matte, kemi och biologi och funderade på att jobba inom vården då jag alltid har varit ganska intresserad av genetik och mikrobiologi. När studenten började närma sig bestämde jag mig för att jag skulle bli läkare men jag kom inte in på läkarprogrammet. KTH var då inget jag hade tänkt på för att jag inte kunde se ingenjörsutbildning som något som hade med mina intressen att göra. När jag fick reda på att jag inte hade lyckats komma in på läkarlinjen bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår för att plugga inför högskoleprovet, och kanske gå en kurs inom vården så jag kunde prova på området och se hur det verkligen var. Under det året jobbade jag även som biblioteksassistent och gick en kurs om sjukdomar och farmakologi under våren. Kursen började ganska nära inpå deadlinen för universitetetsanmälan, där jag ännu en gång hade anmält mig till läkarprogrammet. Men just under den tiden insåg jag att jag egentligen inte var helt intresserad av att lära mig symptom och behandlingar för olika sjukdomar, utan av processen som fanns bakom sjukdomar och skapandet av läkemedel. Det var då jag hittade bioteknikprogrammet på KTH:s hemsida och insåg att det egentligen var det jag ville göra. Två dagar innan anmälan stängdes ändrade jag min prioriteringslista för att ha Bioteknik som förstahandsval, och har aldrig ångrat mitt beslut.

– Jag gillar att Stockholm är en storstad. Jag har bott i både jättestora städer och jättesmå byar, men jag har alltid gillat stora städer mer. Att ha så nära till alla möjliga typer av affärer, företag, museer och liknande har alltid varit något som jag uppskattar och har saknat i mindre städer. Man får en känsla av att vara ”där saker händer”, där man känner att alla möjligheter är inom räckhåll.

– Mitt bästa tips till dig som börjar studera snart, är att våga prova nya saker under universitetstiden. Det finns mycket kul som man kan engagera sig i sektionerna som man aldrig tänkt att man skulle göra eller gilla, men som sedan visar sig vara perfekt för en.

– När jag inte pluggar gillar jag att läsa och ibland skriva egna berättelser, eller titta på serier. Jag brukar också hänga med en del med vänner eller åka hem till familjen om jag har tid.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med i framtiden. Sedan jag började har jag lärt mig om så många olika områden som en ingenjör i bioteknik kan jobba med som jag aldrig visste fanns. Jag tror dock att jag skulle vilja jobba med något som har med genmanipulering att göra, då det var det området som jag gillade bäst hittills under mina studier.

Läs mer

Bioteknik 300 hp

Längre intervju med Laís

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14