Till innehåll på sidan

Laís, Bioteknik 300 hp

Laís studerar Bioteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Laís. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Lais, student på Bioteknik 300 hp

Namn: Laís
Ålder: 24 år
Utbildning: Bioteknik 300 hp
Från: Västerås

Kontakta Laís

Intervju med student

Laís går Bioteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Laís och är 24 år gammal. Jag läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Bioteknik med en master inom industriell bioteknik här på KTH. Innan jag började plugga på KTH bodde jag i Västerås, där jag även bodde kvar hela mitt första år av studierna.

Berätta om din väg till KTH!

– När jag gick på gymnasiet ville jag faktiskt bli läkare, då jag älskade biologi och speciellt genetik och mikrobiologi, men då jag inte hade tillräckligt med betyg i skolan tänkte jag ta ett sabbatsår för att studera inför högskoleprovet och jobba. Under den tiden började jag fundera på ifall jag verkligen ville jobba inom vården, så jag bestämde mig för att läsa en fristående kurs för att se ifall vård verkligen var något för mig. Det jag upptäckte var att vårdområdet inte alls var det jag tyckte om och plötsligt visste jag inte längre vad jag ville göra, tills jag hittade bioteknik på KTH. Det var exakt det jag hade letat efter i vården men inte hittat. Anledningen till att det blev just KTH istället för andra universitet var både att KTH är ett av de bästa tekniska universiteten jag vet, men också för att jag inte riktigt ville studera i en studentstad på den tiden.

– Vad gäller boende så pendlade jag mitt första år från Västerås samtidigt som jag stod i kö hos SSSB (en bostadsförmedling för studenter). Precis innan jag började mitt andra år fick jag bostad i Stockholm.

Hur är din utbildning?

– Bioteknik är ett väldigt brett område där man läser mycket biologi och kemi, men jämfört med andra utbildningsprogram på KTH så läser man mycket mindre matte och fysik. Alla lärare är väldigt kunniga inom sina ämnen, men något jag ibland tycker kan vara lite svårt är att faktiskt komma in i hur olika lärare förmedlar sin kunskap. Var och en har sin egen ”lärandestil”, så att säga, men det har alltid löst sig efter att man vänjer sig vid lärarna.

– Det roligaste för mig i den här utbildningen hittills har nog varit en kurs som vi hade i slutet av ettan som heter genteknik. Där fick vi ta all vår kunskap från de kurserna vi hade innan och applicera den på riktigt intressanta frågor. Där fick jag också en första inblick i hur mycket man egentligen kan göra när man pluggar bioteknik.

– Det finns väldigt goda möjligheter för utbyte i mitt program, speciellt till olika asiatiska länder som tex Japan och Singapore, men även till USA och Australien. Jag hade planerat att åka på utbyte till Nederländerna förra året men det blev inte av pga pandemin.

– Behöver man stöd inom en kurs så brukar det finnas gott om möjligheter att både fråga lärarna men även att arbeta tillsammans med andra på kursen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– När jag precis började på KTH tyckte jag att det kändes väldigt stort, men mottagningsveckorna gjorde att jag kände mig välkommen och som att KTH var ”min” plats. Vad gäller studierna så hade jag gått på en skola tidigare där man fick ta ganska mycket eget ansvar med att planera upp studierna, så det var inte så svårt att komma in i rutinen. Under en typisk dag brukar jag ha 2-3 lektioner, som kan vara allt från föreläsningar till övningar eller labbar. Oftast går jag mellan 8-15 eller 10-17, men under labbveckor kan det bli lite längre dagar.

– Miljön på KTH är lugn och välkomnande tycker jag, och idag känns skolan lite som mitt ”home away from home”. Delvis för att vi har så bra sammanhållning mellan studenter från olika årskurser. Studentlivet på KTH kan sammanfattas med ”det finns något för alla”. Det finns en hel del föreningar i allt från sport, teater, musik mm, både inom ens program och för hela KTH. Det var just genom en av dessa föreningar som jag lärde känna flest människor. Till blivande studenter skulle jag nog säga att både vara med under mottagningen och att sedan utforska studentföreningar på KTH är en av de mest givande saker en kan göra. Jag själv har lärt mig så mycket och lärt känna så underbara människor genom dem!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har alltid varit fascinerad av just genteknik och eftersom många mediciner idag produceras med hjälp av det så vill jag nog jobba med att hitta nya och bättre mediciner än de vi har idag. Gärna också med att försöka optimera olika tillverkningsprocesser inom läkemedelsindustrin efter studierna. Det finns dock mycket intressant inom mitt område, så jag vet inte exakt vad det är jag vill göra än. Jag tror det bästa med mitt blivande yrke är att jag får göra något jag älskar och samtidigt veta att jag gör en skillnad i världen.

Läs mer

Bioteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02