Till innehåll på sidan

Anders, Civilingenjör och lärare 300 hp

Anders studerade Civilingenjör och lärare 300 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Anders Nyberg, alumn. Arbetar på Leksands gymnasium.

Namn: Anders Nyberg
Ålder: 35 år
Utbildning: Civilingenjör och lärare 300 hp
Examensår: 2009
Arbetar som: Förstelärare på Leksands gymnasium

Intervju med alumn

Anders Nyberg jobbar på Leksands gymnasium som förstelärare och berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Under gymnasietiden visste jag att jag ville bli ingenjör. Jag hade ganska dålig koll på vad en ingenjör gjorde och jag visste heller inte inom vilket område jag vill utbilda mig. Öppen ingång var ett alternativ, men utbildningen Civilingenjör och lärare hade precis startat och jag gillade idén med dubbel examen. Jag visste att KTH är ett av de universiteten med högst anseende i Sverige och att en utbildning från KTH skulle öppna många dörrar i mitt yrkesverksamma liv. Jag hade inte direkta förväntningar på utbildningen men möttes av många professionella och kunniga professorer och doktorander som hjälpte mig genom utbildningen.

Vad arbetar du med?

– När jag tog examen var jag fortfarande övertygad om att jag skulle jobba som ingenjör. Saab hade dock precis gått i konkurs och det fanns ganska många ingenjörer på arbetsmarknaden. En rektor på en skola i Stockholm ringde mig och tyckte jag skulle komma på intervju för ett jobb som matematik- och fysiklärare. Jag fick tjänsten och trivdes fantastiskt bra med yrket, så bra så att jag arbetar som lärare än idag.

– Jag har fått möjlighet att bli förstelärare samt fått möjlighet att arbeta med skolledningsfrågor och schemaläggning. Kunskaperna jag fick på KTH använder jag varje dag när jag undervisar i mina ämnen och det bästa som finns är att möta ungdomar varje dag och se dem utvecklas och växa som människor. Läraryrket har många utmaningar och behovet av lärare är mycket stort. Framförallt lärare med mycket goda ämneskunskaper, vilket är något KTH erbjuder.

Hur ser framtiden ut?

– Många företag ställer högre och högre krav på sina medarbetare om att ha en examen vid en anställning. En examen från KTH ger dig en guldbiljett ut i arbetslivet. Funderar du på att söka till KTH, så sök. Det viktigaste är inte vad du utbildar dig till, utan att du utbildar dig. Jag har ännu inte gett upp tanken om att en dag arbeta som ingenjör, så vem vet vad framtiden för med sig.

Läs mer 

Civilingenjör och lärare 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08