Tanja, Civilingenjör och lärare 300 hp

Tanja studerade Civilingenjör och lärare 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Namn: Tanja Vaara
Ålder: 32 år
Utbildning: Civilingenjör och lärare 300 hp
Examensår: 2010
Arbetar som: VD för Vaara EHS

Intervju med alumn

Tanja Vaara jobbar på Vaara EHS som VD och berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

- När jag skulle välja utbildning så ville jag enbart studera i Stockholm. Detta av det enkla skälet att jag ville undvika studielån genom att fortsätta bo hemma. Dessutom har ju KTH extremt starkt rykte så jag kände heller aldrig ett behov av att söka mig annanstans.

- Jag ville läsa en bred teknisk utbildning samtidigt som jag inte riktigt visste vad en civilingenjör gjorde. Jag valde mellan Civilingenjör/lärare och programmet Teknisk Kemi på KTH, men tänkte att om jag ändå ska läsa i 5 år så kan jag lika gärna maximera resultatet och få en eftertraktad dubbelexamen. Så därför valde jag att läsa Civilingenjör och lärare. Läraryrket kändes som en bra plan B och på ett sätt en säker väg till en framtida anställning.

- Innan jag började utbildningen hade jag bilden av att matematiken skulle vara en utmaning. Jag hade fått höra “kör inte matten” innan jag startade och det rådet är det bästa jag fått. Matte är klurigt och kurserna bygger på varandra och därför är det viktigt att hänga med ordentligt redan från start. I övrigt hade jag egentligen inga förväntningar utan tog det som det kom. Jag gick direkt från gymnasiet till KTH så jag var ganska inne i plugg-lunken.

- Till någon som funderar på att läsa samma utbildning som jag är mitt råd: kör! Att få det bästa av två världar är aldrig fel - för att inte tala om att man kan välja mellan två yrken efter examen!

Vad arbetar du med?

- Jag fick erbjudande om jobb redan innan min examen och började efter studierna på ett stort konsultbolag, WSP. En väldigt lärorik arbetsplats, men med ett tufft klimat där långa arbetsdagar var en given del av min vardag. Efter 2,5 år så startade jag eget – som 25 åring kändes det som en naturlig väg att gå. Jag drev bolaget som ensamkonsult i 5 år för att sedan börja anställa. Min man hoppade också in i bolaget efter 4 år och numer är hans gren en given del i vår verksamhet.

- Förutom att som grundare ha hand om personalfrågor så arbetar jag också operativt som arbetsmiljöingenjör. Jag råkade på ämnesområdet arbetsmiljö och kemikalier i mitt första jobb och jag älskade det. Jag har sagt att så länge jag känner likadant så fortsätter jag med detta. Men förmånen med vår utbildning är också att om jag skulle tröttna så är det lätt att byta inriktning.

- Mina arbetsdagar är aldrig likadana. Det är förmånen med att vara så bred: ena dagen utbildar jag chefer och nästa dag är jag i en industri och gör riskbedömningar. Det bästa med mitt jobb är allt som aldrig gjorts tidigare. Att få leva i en värld där man hela tiden ligger i framkant och får se utmaningar som för första gången dyker upp. Det är en fantastisk gåva för en hjärna som ständigt hungrar efter kunskap och utmaningar.

- Jag har användning för allt från min utbildning i mitt jobb. I och med att jobbet är så brett så klarar jag av att ta ett helhetsgrepp. Jag kan utbilda med väldigt goda resultat där en standardutvärdering kommenterar min goda pedagogik, likväl som jag kan vara ute i produktionen och förstå vad operatörerna pratar om när det kommer till det tekniska. Jag älskar att ena dagen vara i en hamn och i nästa på en byggarbetsplats. Att vara konsult passar min lite rastlösa personlighet extremt bra. Om jag hade valt en snävare utbildning så hade jag aldrig kunnat verka så brett som jag kan idag.

- Den största lärdomen från utbildningen är dock att livet är föränderligt, men att det trots allt som händer är viktigt att bli klar med det man påbörjat. Att komma in på KTH var inte så svårt, men att faktiskt komma hela vägen till examen i tid krävde enorm disciplin. Samma disciplin och tålamod som krävs för att leda ett bolag och utföra uppdrag. sciplin. Samma disciplin och tålamod som krävs för att leda ett bolag och utföra uppdrag.

Hur ser framtiden ut?

- Om man frågar mig så är möjligheterna oändliga! Utbildningen som jag har läst öppnar upp för så himla många olika roller på olika bolag. Jag tror inte att jag har två kursare som valt samma bana utan alla har en egen inriktning på sitt arbetsliv.

- Jag ser också att vi kommer att behöva bli fler med min utbildning. Att ha inriktningen kemi och vara lärare är en bristvara vilket även märks i efterfrågan från kunder på kemiskt tunga industrier. För att inte tala om ifall man vill jobba i skolvärlden. Jag tror inte att det går en hel månad utan att jag får ett jobberbjudande via LinkedIn.

- När det gäller min egen framtid så ska jag fortsätta driva mitt bolag och låta det växa pyttelite till. Sen när barnen är lite större så kanske jag lägger in en ytterligare växel för bolaget, men nu när de är små så gäller det att prioritera rätt. Det finns inget viktigare än familjen så jag tänker mig att jag får ta vara på tiden med barnen nu och sen när båda börjat skolan så kanske vi växlar upp ett snäpp till. Eller så kanske vi är nöjda som det är nu. Fördelen med att vara egenföretagare är ju just att möjligheterna är oändliga. Så hur det blir återstår att se, men ett som är säkert är att det kommer bli bra oavsett hur det blir.

Läs mer

Civilingenjör och lärare 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-12-12