Att göra ett utbyte var nog den bästa upplevelsen

Fredrik Lilkaer, Mjukvaruingenjör på startupen Challengermode, en tävlingsplattform för e-sportare. Utbildning: Civilingenjör i Datateknik.

Hej Fredrik! Vad jobbar du med?
– Just nu jobbar jag på en startup som heter Challengermode (www.challengermode.com) Vi bygger en plattform för e-sport, alltså för att tävla i datorspel. Vi har både turneringar och arenor där det är möjligt för spelare att tjäna pengar, men vi bygger också ett community som är som ett slags Facebook för gamers.
(En startup är ett innovativt, nystartat företag som är designat för snabb tillväxt. E-sport, elektronisk sport, är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.
/ red).

– Jag jobbar som fullstack-utvecklare, det innebär att jag både bygger backend-systemen och frontend, såsom användarinteraktionen alltså hur man interagerar och använder vår tjänst (webbsida). Det jag lägger mest tid på är övergripande systemkonstruktion och backend-implementation, där jag bland annat har byggt vår betalningslösning, matchmaking- och rankningssystem och delar av turnerings- och chattsystemen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Som så många startups har vi en snedvriden arbetstid där vi jobbar mycket på kvällen, eftersom det är då deltidsanställda kommer in. En typisk dag är jag på jobbet klockan tio, men oftast tidigare för att ta tillvara på de lugna morgontimmarna. Efter att ha kodat två timmar och publicerat arbetet till versionshanteringsssystemet så är det dags för lunch. Glider iväg till gymmet som ligger i samma byggnad som kontoret, kör ett snabbt pass, hämtar upp lite krubb från favorit food-trucken och är tillbaka och jobbar vidare.

– Under eftermiddagen brukar jag försöka få in ett pass om 2-3 timmar med problemslösningsfokus, sätter på lite hårdrock i lurarna och zonar in i koden. Ofta blir det dock avbrott när vi ska diskutera diverse företagsfrågor, eller implementationsdetaljer. När deltidarna som jobbar kvällstimmar kommer in har vi ett kort möte med alla i utvecklingsteamet för att se vad som är på gång och om någon behöver hjälp. Vi har också ett designmöte om någon feature, uppföljning av vad de gör/har gjort och var utvecklingen är på väg. Om det är en lugn vecka passar jag på att gå hem efter det, för nu är klockan 18-19. 


Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
– Framför allt generell problemlösningsförmåga och givetvis programmeringskunskaper. Vad gäller specifika yrkeskunskaper så är det algoritmkunskaper och implementationsfärdigheter från KTH, och systemkonstruktion från mitt utbyte i Schweiz på EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne).

"Så här glad blev jag av att bo intill Alperna!"

Vilka slags karriärmöjligheter får jag som är ingenjör inom Datateknik?
– Väldigt goda! Personligen blir jag kontaktad av ett flertal rekryterare varje månad! Vad gäller Challengermode, så kan vi tänka oss att anställa alla som är tillräckligt bra på det de gör och har referenser på det. Men vi föredrar ofta att anställa civilingenjörer som utvecklare för vi har sett att då får man en väldigt god "miniminivå". Jag tänker mig att många arbetsgivare tänker liknande och att man därför som ingenjör har goda karriärmöjligheter.

Varför tycker du att fler ska välja ingenjörsyrket?
– För att det är så fruktansvärt kul, det är utmanande och om du lägger in tillräckligt i det så tar det en långt! Du får ett omväxlande arbete där man varje dag löser nya problem!

Hur ser framtiden ut inom just ditt område?
– Som ingenjör, och speciellt inom datateknik är framtiden mycket ljus! Alla typer av företag behöver IT-lösningar och de rena dataföretagen som Google, Facebook, Apple dammsuger alla talanger de får tag i. Inom branschen e-sport ser det också väldigt spännande ut, det är en bransch som växer otroligt starkt sedan ett par år tillbaka, och det som sker nu är nästan att likna vid en guldrusch.

Vad har du själv för framtidsplaner?
– Inom ett par års tid vore det mycket spännande att återigen flytta utomlands, att lära känna en ny plats och kultur, och kanske lära sig ett nytt språk? (Eller bara att bättra på franskan, vem vet!?) Jag gjorde ju ett utbyte i Schweiz, men att få arbeta istället för att studera vet jag kommer ge mig en helt annan upplevelse!

Tre tips till blivande KTH-studenter?

  1. Var nyfiken, fråga mycket! Gå på föreläsningarna. 
  2. Förstå allt du lämnar in, gör alla programmeringsuppgifter själv (!). Läs POPUP (Programmering och problemlösning under press).
  3. Gör ett utbyte! Gärna på EPFL i Schweiz och om så, läs POCS = Principles of Computer Systems, en väldigt givande kurs inom systemkonstruktion. Att göra ett utbyte och lära sig en ny kultur och ett nytt språk är mycket utvecklande, och för att inte tala om alla de fantastiska vänner man får. Den upplevelsen var nog det bästa med hela min studietid!
"Vänner jag träffat under utbildningen".

Läs mer

Datateknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-07-18