Det är inte tekniken i sig som är viktig utan hur den används

Adjungerad professor Kristina Groth jobbar med tekniklösningar som förbättrar vården.

Vad innebär ditt jobb?
– Jag är ansvarig för telemedicinsk utveckling på Karolinska universitetssjukhuset och adjungerad professor på KTH i människa-datorinteraktion med inriktning mot vården. Det innebär att jag söker nya lösningar på utmaningar där man inom vården behöver samarbeta och kommunicera på distans.

Hur kan en dag på jobbet kan se ut?
– Dessvärre blir det ofta möten, men många av dessa är av strategisk karaktär vilket är spännande. Det roligaste är förstås att vara ute i verksamheten, att tillsammans med olika aktörer från vården, industrin och akademin - gärna tillsammans med patienten - förstå vilka behov som finns och hur dessa kan lösas. 

Vilken är den roligaste utmaningen med ditt jobb?
– Mötet mellan forskning och innovation är väldigt spännande. Att arbeta med innovation innebär att det inte finns en tydlig lösning på ett problem och i många fall saknas också kunskap om hur problemet kan lösas. Det är en utmaning!

Vad drömde du om att jobba med som barn?
– Jag hade nog inte något drömyrke utan jag har alltid varit öppen för nya vägar och möjligheter. Jag har styrts av det jag tycker är roligt och vilka möjligheter som har funnits där och då.

Berätta om din väg till KTH och Datateknik?
– Intresset väcktes när jag kom hem från ett år i USA och skulle börja 3:an på gymnasiet. Flera av mina kompisar skulle började på KTH och det verkade både kul och intressant. Datateknik hade precis startats och jag kände en del personer som pluggade där. Datorer var ju lite av framtiden och något som var nytt.

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
– Vetenskaplighet och en bredd som gör att jag ofta kan sätta mig in i problem utifrån olika perspektiv. För mig är det inte tekniken i sig som är viktig utan hur den används i olika situationer, för olika syften och av olika personer.

Vad har man för karriärmöjligheter som ingenjör inom ditt område?
– Vården är en akademisk organisation med traditionella karriärmöjligheter, alltså chefsskap. Det finns till viss del möjlighet att göra karriär som expert, till exempel som projektledare, verksamhetsutvecklare eller inom ett visst teknikområde.

Hur ser framtiden ut inom just ditt område?
– Det finns hur mycket som helst att göra när det handlar om att använda tekniska stöd som förutsättningar för att skapa en bra vård. Det viktiga är att förstå hur vården fungerar och vad man måste förhålla sig till.

Vilka är dina bästa tips till blivande KTH-studenter?
– Se till att läsa kurser du tycker är intressanta, ta tentorna men också att ha kul. Studentlivet upplever man bara en gång!

Läs mer

Datateknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-07-18