Som civilingenjör är inget omöjligt

Mona, tredjeårsstudent på civilingenjörsutbildningen Datateknik 300 hp.

Vad har lett till ditt utbildningsval?
– En sommar när jag extrajobbade med ekonomi rekommenderade min dåvarande chef utbildningen Datateknik på KTH. Eftersom jag saknade teknisk behörighet, sökte jag till Tekniskt basår på KTH. Jag hade hört att programmering var roligt och spännande men själv hade jag aldrig programmerat tidigare. Jag besökte KTH mässan, fick mer information om just Datateknikprogrammet, sedan sökte jag och kom in. Det här är det bästa beslutet jag gjort i mitt liv!

– Eftersom jag var nybörjare med programmering kändes det tufft och utmanande i början men nu känner jag att jag är lika bra som mina pluggkompisar.

Vad är utmärkande för utbildningen?
– Utbildningen är väldigt grundläggande de första tre åren. Vi får lära oss programmeringsspråk och en hel del matematik. Redan i ettan så fick vi bygga upp prototyper på applikationer inom en kurs. Jag och min studiekamrat byggde upp ett Yatzyspel med grafik inom en annan kurs. Efter de tre första åren får man välja ett masterprogram och då tänker jag läsa masterprogrammet Datalogi.

– Studenlivet är det bästa med Datateknikprogrammet, jag är så glad över att ha träffat så många vänner som är smarta, hjälpsamma och härliga att umgås med. Det är högt tempo på KTH, därför är det viktigt att ha bra pluggkompisar och att ha bra framförhållning med studierna. 

Motsvarar utbildningen dina förväntningar? Är det något du skulle vilja förändra?
– Utbildningen motsvarar mer än mina förväntningar, jag är mycket nöjd och får lära mig nya saker dagligen.

Hur är lärarna på utbildningen?
– Lärarna är extremt duktiga och de flesta har en koppling till något modernt och intressant forskningsprojekt.
De är öppna för förslag och förbättringar och brinner för att vi studenter ska lyckas och bli bäst.

Vad har varit roligast hittills? Svårast?
– Det roligaste hittills är att jag är projektledare för ett mjukvaroprojekt som handlar om att ta fram en app för ett spel som snart kommer att lanseras. Kursen heter Mjukvarukonstruktion och alla projektgrupper samarbetar med olika företag. 

– Svårast i början var programmeringen eftersom jag var nybörjare. För att komma över tröskeln krävdes det en hel del motivation och extra arbete. Det har lönat sig! Sätt mål och var envis, det är mina bästa tips!

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom Data?
– Är man intresserad av att studera utomlands erbjuder KTH en hel del utbytesstudier. De flesta jag känner som gått Data jobbar idag utomlands, från Japan till Silicon Valley. Många jobbar också för företag i Sverige och reser väldigt mycket i jobbet. 

Vad finns det för studiehjälp?
– Skolan har allmänhandledning där man kan få hjälp med programmeringsuppgifter men också extra mattelektioner för att få stöd med exempelvis envariabelanalys. Det finns även hjälp för funktionshindrade.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
– Jag kan beskriva studentlivet med ett ord, FANTASTISKT. Jag trivs väldigt bra på KTH :)
Campus Valhallavägen är väldigt vackert, det finns bra med studieplatser och restauranger samt sektionspubar. KTH-biblioteket är väldigt stort och elegant. Jag föredrar att sitta i datorsalarna, eftersom där brukar de flesta dataloger hänga eller i vår sektionslokal META. Nymble är ett annat hus som man kan vara i och plugga eller umgås med vänner. Du kan i princip aldrig ha för lite att göra, du kan engagera dig i allt från Metaspexet till Datas Klubbmästeri, eller vara med som årskursrepresentant på Studienämnden och jobba med kvalitetsfrågor inom utbildningen.

Tips för första tiden på KTH?
– Gå på mottagningen som är olika frivilliga aktiviteter som studenter ordnar för alla nya. Det är och är så roligt och ger minnen för livet! Där lär du känna de flesta och ni kommer att hålla ihop som en grupp väldigt länge. Annars är ett tips att engagera sig i Datasektionen, det finns massor med aktiviteter man kan delta i. Jag gick med redan från första året och det var både roligt och lärorikt. 

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
– Sammanhållningen och stämningen är väldigt bra inom Datateknikprogrammet. Eftersom många delar samma stora intresse, programmering, så kan vi alltid ha roligt tillsammans genom att prata om kodning eller bygga projekt tillsammans. Många av oss har stort intresse för att spela datorspel också. 

Vilka intressen/hobbies tycker du är viktiga?
– Min första passion är att programmera och min andra att träna kampsport. Jag är en person som tycker om att ta ansvar och ha roligt och umgås med andra människor därför är jag också engagerad i studentföreningen Datasektionen.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag vill jobba på ett stort mjukvaruföretag som utvecklare, helst utomlands. I framtiden vill jag även jobba som projektledare eller starta eget mjukvaruföretag och det är därför jag kombinerar mina studier med Företagsekonomiprogrammet på Stockholm Business School. Som civilingenjör är inget omöjligt, jag kan jobba med vad jag vill i hela världen och förhoppningsvis uppfylla mina drömmar.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-26