Vad är det för skillnad mellan Datateknik och Medieteknik?

Marie och Robin berättar sin syn på utbildningarna Datateknikprogrammet 300 hp och Medieteknikprogrammet 300hp.

Hur skulle ni förklara skillnaden mellan Datateknik och Medieteknik?
– Datateknik och Medieteknik har mycket gemensamt, båda utbildningarna kan exempelvis leda till ett arbete inom interaktionsdesign och programvaruutveckling, berättar Marie som går Datateknikprogrammet.

– Det som gör Medieteknik speciellt är att studenter lär sig en hel del om bild- ,video- och ljudteknik medan man på Datateknik istället fokuserar mer på programmering och de olika delar som krävs för ett lyckat mjukvaruprojekt. Det betyder att studenter från båda programmen ofta arbetar tillsammans i olika skolprojekt. Och samma sammansättning av kompetens fortsätter sedan i arbetslivet, som exempelvis inom spelbranschen, medietjänster och app-utveckling, förklarar Robin.

Kan ni ge något konkret exempel?
– Inom mediebranschen är Spotify ett utmärkt exempel på ett företag där våra yrkesroller jobbar tillsammans. Det startades av Datatekniker men företaget har nu många anställda från både Medieteknik och Datateknik, säger Marie.

– Spelföretaget Paradox interactive är ju också ett bra exempel där det finns anställda både från Medieteknik och Datateknik, tillägger Robin.

– Var man själv hamnar beror väldigt mycket på vad man riktar in sig på under de två sista åren i utbildningen. Många väljer också att starta eget när de avslutat sina studier och har ofta roller som projektledare eller chefer inom sitt valda område, kommenterar Robin.

– Medieföretag så som SVT,TV4 och SR är exempel på företag som oftare tilltalar Medietekniker medan Datatekniker oftare tilltalas av exempelvis Google och Handelsbanken, berättar Marie. Men det här är så klart min personliga tolkning, tillägger hon.

Hur tänkte du när du valde utbildning?
– Jag har länge haft ett intresse för datorer och tyckte att programmering verkade kul. Jag ville dessutom ha möjligheten att läsa språk, i mitt fall Japanska, som del av min utbildning. När jag väl började på Datateknik insåg jag att det var mycket bredare än vad jag först hade trott. Ledarskap, interaktionsdesign och användarfrågor är exempel på sådant som jag inte hade väntat mig, men som jag nu tycker är väldigt intressant, säger Marie.

– Jag har ett stort intresse för musik och ljudteknik och hade från början tänkt fokusera på just de bitarna i Medieteknikutbildningen. Efter ett tag på KTH insåg jag att interaktionsdesign och utveckling med användaren i fokus passar mig mycket bättre så jag bytte till det spåret. Tack vare att Medieteknikprogrammet är så brett behövde jag inte läsa om några kurser utan kunde byta utan extraarbete. Skönt att det löste sig så smidigt, berättar Robin.

– Som civilingenjörsstudent så läser du de två sista åren ett så kallat masterprogram och det är det som formar din specialistinriktning. Vi är båda intresserade av interaktionsdesign och Människa-Dator Interaktion (MDI) men det finns många andra spår man kan välja. Bland våra vänner har några valt att inrikta sig mot exempelvis maskininlärning eller grafisk teknik, berättar Marie. 

Hur ska jag tänka om jag har svårt att välja mellan Datateknik och Medieteknik?
– Välj det som låter mest intressant. Eftersom utbildningarna ligger så nära varandra är det väldigt lätt att anpassa sin utbildning genom att välja till kurser inom det program man valde bort, oavsett om du valt Datateknik eller Medieteknikprogrammet, menar Robin.

Är det något som har överraskat dig när du väl börjat ditt program?
– Hur brett det faktiskt är. För att skapa ett mjukvaruprojekt krävs det så många kompetenser. Här kan man få dem och blir därmed en viktig del i ett framtida team – vi jobbar mycket socialt, avslutar Marie.

Läs mer 

Datateknik 300 hp

Medieteknik​ 300hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-27