Till innehåll på sidan

Amanda, Datateknik 300 hp

Amanda studerar Datateknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Amanda. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Amanda, student för Datateknik 300 hp

Namn: Amanda
Ålder: 21 år
Utbildning: Datateknik 300 hp

Kontakta Amanda

Intervju med student

Amanda går Datateknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Amanda är 21 år och pluggar tredje året på Datateknikutbildningen på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Om du hade frågat mig när jag var liten vad jag skulle jobba med så hade jag nog aldrig svarat programmering och datorer. Däremot har jag alltid haft ett stort intresse för matematik och problemlösning. Dessutom har jag vetat länge att jag ville plugga på KTH. På Öppna huset under våren pratade jag med människor från mängder av olika utbildningar och valde Datateknik mest för att det var den utbildning jag hittade som hade mest matte utan att ha fysik. Valet av Datateknik är ett jag definitivt inte har ångrat sen dess.

Hur är din utbildning?

– Huvudfokus på Datateknik skulle jag säga är matte och programmering. Man läser ingen fysik eller elektroteknik exempelvis (om man inte själv väljer till det). Man läser istället sådant som näringslivet vill att vi ska kunna. Det kan man exempelvis se på att många får sommarjobb och extrajobb inom datateknik redan efter andra året på utbildningen.

– Innan jag började så var jag ganska orolig för hur jag skulle göra för att kunna allt jag skulle kunna inför tentorna. Jag trodde att det var väldigt många tentor och att man behövde göra all planering på egen hand. Så har det tack och lov inte varit. Vi har mycket inlämningar, seminarier och labbar under terminen vilket gör att vi faktiskt inte har så många tentor. Dessutom bryts kurserna ned i mindre delmoment, det räcker med att veta vad som behöver göras innan nästa inlämning eller seminarium, och om man gjort allt sådant så har man ganska bra koll innan man börjar plugga inför tentan.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Under de första veckorna är det mottagning för alla nya studenter. De veckorna är bland de roligaste veckorna under hela studietiden. Man får lära känna studenter både i sin egen klass och äldre studenter. Man får också ta del av den gemenskap som finns på Data. Datasektionen (alla studenter som pluggar Datateknik) har en lokal på campus där man kan umgås och där många äter lunch. Dit kan man alltid gå och hitta folk som pluggar eller umgås. Dessutom kan man alltid få hjälp med uppgifter man fastnat på.

– Något som förvånade mig när jag började är hur mycket olika saker man kan hitta på inom skolan och inom sektionen. En vanlig missuppfattning är att det inte finns något studentliv i Stockholm för att det är en för stor stad. Jag kan inte prata för alla skolor i Stockholm, men på KTH är det definitivt inte så. Campus är lika stort som gamla stan och antal studenter är ungefär lika många som människor i Ystad, Hudiksvall eller Kiruna. Det finns saker att göra varje dag om man skulle vilja. Bara på Datasektionen finns det en grupp som bakar, en grupp som spelar bowling, några som skapar musik, några som idrottar och mycket mer.

Vad har du för framtidsplaner?

– Oj! Det var en svår fråga! Jag vet inte riktigt vad jag vill göra. Det är kanske därför just Datateknik passar så bra för mig. När man pluggat data kan man jobba nästan var som helst. I stort sett alla företag behöver någon eller några som kan IT. Nästan alla företag har en IT-avdelning. I hela världen.

– Därför skulle jag säga att utbildningen är väldigt bred. Det är ju stor skillnad på att jobba på Google med självkörande bilar, att designa webbsidor på en kommun, att bygga IT-system åt polisen, att programmera industrirobotar i Japan och att bygga spel på ett stort spelföretag. Men allt detta kan man göra när man gått Datateknik. Man kan även bli IT-konsult eller jobba som projektledare. Många startar även egna företag.

– Den stora variationen tycker jag är det bästa med att jobba inom IT-branschen. Varje dag kan vara unik och man kan rikta in sig på just det område man tycker är mest intressant.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-06