Amanda, Datateknik 300 hp

Amanda pluggar Datateknik 300 hp på KTH campus. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Amanda, student för Datateknik 300 hp

– Hej, jag heter Amanda jag kommer ifrån Stockholm och läser Datateknik 300 hp på KTH campus.  

– Jag har alltid varit intresserad av matte och problemlösning. Däremot hade jag aldrig tänkt att jag skulle bli ingenjör, och framförallt inte inom datateknik. Det fanns ingen i min omgivning som sade åt mig att det var ingenjör jag skulle bli, folk tyckte istället att jag skulle bli läkare, det var ju vad tjejer med höga betyg skulle göra. När jag gick i högstadiet träffade jag på en tjej som pluggade datateknik på KTH. Hon fick mig att inse att det var ingenjör jag ville bli, och att KTH var skolan för mig. Men det återstod fortfarande ett stort problem, jag hade inte en aning om vilket program jag ville läsa. Så var det ända fram tills på våren innan studenten. Då var jag på öppet hus på KTH och pratade med studenter som läser de olika programmen. Till slut valde jag just datateknik eftersom det innebar mycket matte och problemlösning, men ingen fysik.

– Det bästa med att plugga i Stockholm är kontrasterna. Med det menar jag kombinationen av storstad med naturreservat, skärgården och nationalparker. Jag har alltid varit scout och skulle nog inte kunna flytta någonstans där jag inte kan vara ute i naturen ibland. En annan fördel med att plugga i Stockholm är närheten till näringslivet. Väldigt många företag har sina kontor i Stockholmsområdet och de företagen vill också rekrytera studenter. Därför är det ofta event tillsammans med företag och man får chansen att bygga ett ganska stort nätverk redan innan man tar examen.

– Mitt bästa tips till dig som funderar över att börja på datateknik är att inte oroa sig så mycket över förkunskaper inom just programmering. Många som börjar har aldrig programmerat innan. Och bland de som har programmerat förut är det väldigt få som gjort det mycket, man kommer ikapp de flesta redan första året.

– Utanför studierna är jag scout. Älskar att vara ute i naturen. Jag älskar att baka och att pyssla och har en tendens att nörda ned mig i böcker, serier och filmer jag gillar (mest Harry Potter). Många av mina intressen får jag dessutom möjlighet att göra via skolan. På datasektionen finns det till och med en baknämnd!

– Jag har ingen aning om vad jag vill göra i framtiden. Det är kanske det som är så bra med datateknik, man kan jobba i nästan vilket företag som helst sen, i hela världen. Nästan alla företag behöver någon/några som kan data/IT.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Längre intervju med Amanda

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14