Emma, Datateknik 300 hp

Emma pluggar Datateknik 300 hp på KTH campus. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Emma, student för Datateknik 300 hp

– Hej! Mitt namn är Emma och jag pluggar Datateknik 300 hp på KTH Campus. Ursprungligen kommer jag från Mölnlycke strax utanför Göteborg.

– När jag slutade gymnasiet visste jag inte vad jag ville göra. Jag var ganska säker på att jag ville läsa vidare, men till vad, det hade jag ingen aning om. Jag var intresserad av allt och ingenting. Marinbiolog, läkare, designer, fysiker eller kanske konditor - allting lät intressant. Och samtidigt inte tillräckligt intressant för att jobba med det “resten av mitt liv” (som jag föreställde mig då). Därför kände jag för att pröva något nytt. Programmering hade alltid varit något jag velat testa, men aldrig haft utrymme för. Därför bestämde jag mig för att söka till Tekniksprånget, där man får testa att arbeta som ingenjör på ett företag under en termin. Företaget jag sökte till var Ericsson, och där fick jag testa på både en massa olika typer av programmering, workshops och vara med på labb. Jag började då inse vilka möjligheter man egentligen har med programmering, hur många saker man kan göra.

– När jag sedan började läsa på om olika utbildningar halkade jag in på Datateknik på KTH. Jag hade egentligen aldrig haft tanken att plugga på KTH, eller flytta till Stockholm för den delen. Men jag tyckte att utbildningen lät som den som var bäst för mig, och när jag sedan var på öppet hus blev jag också kär i själva skolan. Efter det var det ingen återvändo, jag hade bestämt mig. Så då fick helt enkelt flyttlasset bära iväg till Stockholm.

– Det bästa med Stockholm är att det händer så otroligt mycket roliga saker. Det arrangeras massa kul event såsom konserter, mässor och festivaler och det finns väldigt många spännande start-ups och företag, många som man kan komma i kontakt med redan under studietiden.

– Mitt bästa tips till en presumtiv student är att våga testa! Även om det känns jätteläskigt att börja på en ny utbildning i kanske en ny stad, så är det värt att i alla fall testa och se om det är något för en. Det är genom att utsätta sig själv för läskiga saker som man växer som person, och kanske vågar ännu mer. Jag tyckte att det var superläskigt när jag skulle flytta helt själv till Stockholm. Kommer jag lära känna några? Kommer jag klara av studierna? Men nu ett år senare har det faktiskt gått bra, och jag är så glad att jag vågade! Nu känner jag mig beredd på att testa på ännu läskigare saker, som att göra ett utbytesår i ett helt annat land! Så våga testa, inga upplevelser är slöseri.

– På fritiden tycker jag mycket om att umgås med nära och kära - gärna över en middag som vi lagar tillsammans, kolla på film och springa. Jag engagerar mig också mycket i kårens Datasektionen. Just nu leder jag exempelvis Näringslivsgruppen, som sköter kontakten mellan arbetsgivare och studenter. Där får jag en chans att träffa och samarbeta med en massa intressanta företag när vi ordnar event såsom lunchföreläsningar och workshops. Dessutom har vi som arbetar med det väldigt kul ihop! Jag har också varit med i bland annat spexet och mottagningen. Att engagera sig är väldigt roligt, det finns alltid något att göra!

– Jag är inte helt säker än vad jag vill jobba med i framtiden. Då jag fortfarande lär mig om fler och fler områden inom datateknik, hittar jag hela tiden nya grejer att intressera mig av. Som civilingenjör inom datateknik kan man arbeta inom så otroligt många områden. Mitt drömjobb är där jag får jobba med något intressant, utveckla något nytt som gör världen bättre, och utveckla mig själv samtidigt.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14