Det bästa med mitt jobb är mångsidigheten och att jag hela tiden utvecklas

Viktor Åkerblom, Teknikkonsult ÅF. Utbildning: Design och produktframtagning (inriktning teknisk design)

Hur såg din väg till KTH ut?
Efter gymnasiet kände jag att jag hade talang för de naturvetenskapliga ämnena, men jag hade dålig koll på ingenjörsyrket. Jag tog ändå chansen att söka till KTH och tänkte att jag märker väl om jag gillar det eller inte. Lyckligtvis stormtrivdes jag både med mina klasskamrater och med ingenjörsrollen. De fem åren på civilingenjörsutbildningen flög fram och det är väl egentligen först nu som jag börjar fatta hur rätt jag hamnade.

Du kom in på Design och produktframtagning via Öppen ingång?
Ja, det var ett bra alternativ för mig eftersom jag var osäker på vilken utbildning jag ville läsa. På Öppen ingång fick jag tid att lära känna de olika programmen. Och det som lockade mig mest tillslut var Design och produktutveckling.

Vad gör du just nu?
Jag jobbar som konsult på ÅF och är sedan några år tillbaka uthyrd som Resident Engineer hos det Japanska företaget Tokai Rika. Mitt uppdrag på Tokai Rika innebär att leda utvecklingen av nya produkter hos Scania, som är en av deras kunder. En stor del av jobbet där kretsar kring att samarbeta med avdelningarna för ergonomi och styling i arbetet att skapa en bättre förarmiljö i lastbilarna. Jag har ofta många bollar i luften och mycket av mitt ansvar ligger i att driva olika tekniska frågor samt att få en fungerande kommunikation mellan Tokai Rika och Scania.

Hur kan en dag på jobbet se ut?
Dagen börjar ofta med att vidarebefordra information från våra ingenjörer i Japan. Det kan vara allt från tekniska förbättringar till ändringar av tidsplaner. Sedan kanske jag har ett möte som handlar om hur vi ska lösa ett visst tekniskt problem. Jag brukar också ha ”open issues”, möten där vi följer upp öppna frågor och hur vi jobbar vidare för att stänga dem. Resten av dagen brukar jag ägna åt att granska, meddela och diskutera ändringar med olika grupper på Scania. Det kan exempelvis vara gruppen för ergonomi, styling eller funktionsansvar.

Vilken är den roligaste utmaningen med ditt jobb?
Jag älskar att ha koll på produkterna. Dels att ha den detaljerade kollen som inre struktur, tekniska begränsningar och kravställning. Samtidigt som allt måste passa in i ett större sammanhang med tidplan och omkringliggande produkter i lastbilen. Det är helt otroligt hur ont om plats det kan finnas i en så pass stor produkt som en lastbil!

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
Förmågan att hitta lösningar på problem. Under utbildningen lärde vi oss att bryta ned problem på olika nivåer. Det har medfört att jag kan ta tag i avancerade problem som annars skulle kännas helt oangripbara.

Vad har man för karriärmöjligheter som ingenjör inom ditt område?
Det finns många olika möjligheter beroende på intresse. Men de vanligaste vägarna är: Att specialisera sig inom ett visst område, alternativt vara mer generell och kunna lite om det mesta. Eller att utvecklas mot en chefsroll.

Varför tycker du att fler ska välja ingenjörsyrket?
Det bästa med mitt jobb är att det är mångsidigt. Alla dagar är olika och jag ställs alltid inför nya problem som får mig att fortsätta utvecklas.

Vad har du för framtidsplaner?
Målet just nu är att utvecklas som produktutvecklare. Det innefattar att jag vill lära mig nya metoder och processer för att driva och ta fram lyckade produkter. Jag skulle även vilja utveckla min kompetens inom bredare ämnesområden så att jag får större förståelse för testning/mjukvara/elektronik. Detta för att kunna ha större del i att utveckla produkter även i ett tidigt skede.

Vilka är dina bästa tips till blivande KTH-studenter?
Lär känna dina klasskamrater redan från början och delta i olika aktiviteter. Då kommer du också träffa äldre studenter som har bra tips om allt möjligt på KTH. Jag umgicks mycket med mina klasskamrater och vi hjälptes alltid åt med det som kändes svårt. Det gjorde att min studietid var väldigt rolig samtidigt som jag lärde mig mycket.

Läs mer

Design och produktframtagning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-07-18