Alla var väldigt öppna och tillmötesgående så det gick fort att lära känna varandra

Marika läser utbildningen Design och produktframtagning 300 hp.

Berätta om vägen till KTH? Varför har du valt att studera just utbildningen civilingenjör Design och Produktframtagning?
Redan när jag gick ut gymnasiet kände jag att Design och Produktframtagning kunde vara något för mig men först ville jag resa, kanske skulle jag vilja göra något helt annat sen. Efter tre år av jobb och resor i Europa, Asien och Sydamerika kände jag att det nog var dags att komma tillbaka till skolbänken hur motstridigt det än kändes. Så jag satte mig vid en dator jag hittade cirka 3800 meter upp bland bergen i Peru för att logga in på antagning.se. Det gick ungefär som förväntat, inte alls. Istället fick jag be familjen hemma om hjälp. Jag var dock mer osäker över mitt val än när jag sprang ut genom gymnasieentrén. Jag ville fortfarande stimulera min kreativa sida, men frågan var om jag ville ha det som yrke. Skulle det kanske ta udden av det roliga. Samtidigt ville jag ha ett yrke inom det naturvetenskapliga området eftersom det har varit något som intresserat mig under hela min uppväxt. Kombinationen låter ganska klippt och skuret för Design och Produktframtagning, eller hur? Det var så det fick bli och jag är helt klart nöjd med mitt val idag.

Vad är utmärkande för utbildningen? Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Jag tycker att vad som är utmärkande för Design och produktframtagning är också det jag uppskattar mest. Den har uppfyllt mina förväntningar hittills, om inte till och med varit över mina förväntningar. Vi får tillgång till bland annat en verkstad, laserskärare och 3D-printers redan det första året för att direkt kunna arbeta med projektarbeten inom produktframtagning. Det tycker jag har varit väldigt roligt och motiverande, att få inblick i och erfarenhet av att ta fram modeller av egna produktidéer så tidigt. Vi använder oss också mycket av Adobe och 3d-modelleringsprogram som ger möjlighet att kunna visualisera en idé. Jag tycker att det är väldigt befriande att kunna få gå från matematikens strikta regler till kreativitetens nästintill obefintliga, men även att kunna gå andra vägen tillbaka.

Är det något du skulle vilja förändra?
Vissa kurser har funnits sen lång tid tillbaka, andra är nya. Det märks tydligt. De äldre kurserna är mycket bra strukturerade och alla verktyg du behöver finns tillgängliga. Jag skulle vilja se fler kurser där föreläsare vågar använda sig av mer än en undervisningsmetod, vilket oftast är att skriva på tavlan. Tekniken är fylld med möjligheter att ge ytterligare förståelse. Det skulle nog underlätta att hålla uppe fokus under hela föreläsningen, undvika att det blir för monotont. Jag tänker att ju fler sinnen som engageras ju lättare borde vi kunna memorera och förstå.

Hur är lärarna på utbildningen?
De är väldigt kunniga inom sina områden, det märks. Hur pedagogiska de är variera dock betydligt mer. Det har varit tydligt att kursen känns mycket svårare om läraren är mindre pedagogisk.

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Jag trodde att matematiken skulle vara min största utmaning men det har faktiskt varit det jag har känt mig tryggast med. Det svåraste är att hinna med allt. Det är alltid tre kurser som rullar samtidigt, alla tre fulla med nya områden och uppgifter. Ibland önskar man att man kunde få låta det sjunka in men man måste prioritera och jobba vidare. Jag hittade en studieteknik som passade mig ganska tidigt, det var min räddning.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom ditt program/Har du själv varit på utbyte?
Jag har precis gått färdigt första året så ett utbyte känns mer lägligt för något av de kommande åren. Det kan nog vara bra för motivationen att få ett miljöombyte och själv älskar jag att resa så det skulle vara kul att prova på. Möjligheterna verkar vara stora då det är väldigt många som åker åtminstone en termin på utbyte och vad jag har hört har det varit mycket lärorikt.

Vad finns det för hjälp att få med studierna?
Det finns massor med hjälp att få, både av sina kurskamrater och av lärarassistenterna på övningar. Om man känner sig orolig för matematiken så finns det även mattehjälp på eftermiddagarna.

En av de största överraskningarna jag fick uppleva när jag började var att alla var så hjälpsamma. Vi går den här utbildningen tillsammans och oss emellan gör det ingen skillnad vad klasskamraterna får för betyg. Information delas mellan varandra utan att någon egentligen behöver fråga om det. Det var en väldigt härlig omställning för mig från gymnasiet där jag upplevde att fler undanhöll information för att det kunde avgöra vilket betyg man fick.

Man får dock varandra att jobba hårdare när man ser att det är möjligt att få högre betyg, men det är ju helt upp till var och en.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Varje fredag är det fredagspub. Det kan vara väldigt skönt att efter en hård skolvecka dricka en öl och bara umgås, släppa tanken på skolan ett tag och så får man chansen att lära känna varandra på ett annat sätt. Förutom pubarna så kan man vara sektionsaktiv, inom dessa grupper anordnas Gasquer/fester, föreställningar och annat kul.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Vi är alla nya i ett nytt sammanhang, vilket gjorde att alla var väldigt öppna och tillmötesgående så det gick fort att lära känna varandra. Eftersom jag kommer från Stockholm har jag mina vänner sen tidigare runt hörnet. Om man känner att det är jobbigt att komma till en helt ny stad tror jag att det kan vara jättebra att vara sektionsaktiv, som jag nämnde tidigare, då man får ytterligare en chans att lära känna personer från både sin egen och andra årskurser.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Sammanhållningen är jättebra! Något annat som utmärker Design och produktframtagning från de andra utbildningarna på KTH är att vi har väldigt jämn fördelning mellan tjejer och killar inom programmet. Det tycker jag är jättekul och jag tror att det bidrar till den goda sammanhållningen.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Jag har inte lyckats bestämma mig för det än, men jag får den frågan ofta! Jag har inte riktigt fått en tillräckligt klar bild av vad jag är mest intresserad av att rikta in mig på. Jag behöver få lite mer inblick och erfarenhet av de kurser som jag har framför mig. En sak som är säker är att jag vill ha ett mångsidigt arbete som konstant erbjuder nya utmaningar, och för det har jag i alla fall valt helt rätt utbildning. Tillsvidare blir mitt svar kort och gott uppfinnare.

Läs mer

Design och produktframtagning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-26