Att få tillämpa teoretisk kunskap på praktiskt utförande är nog det mest utmärkande

Tobias läser utbildningen Design och produktframtagning 300 hp.

Berätta om din bakgrund? Varför har du valt att studera just utbildningen Design och produktframtagning?
Jag hade turen, även fast jag kanske inte tyckte att det var en vinstlott just då, att få växa upp ute på landet i norra Roslagen. Inför gymnasiet urbaniserade jag in mig till Uppsala där jag tog studenten år 2010 med inriktning mot ekonomi. Under gymnasietiden fattade jag mer och mer intresse för de naturvetenskapliga och matematiska ämnena, och fick samtidigt nys om KTH. Det lät som ett spännande universitet, så jag nålade upp programbladet för tekniskt basår på väggen och ställde in siktet.

Jag fullföljde dock aldrig basåret och det är jag på sätt och vis glad för idag, eftersom jag i mitt fall inte var helt redo. Dessutom har jag fått fem års arbetslivserfarenhet från nästan lika många branscher, med allt ifrån att servera på fina krogar till att driva eget företag. I bakhuvudet var KTH fortfarande ett mål så när jag kände mig redo så sökte jag in igen, och lyckades bättre då.

Att det blev Design och produktframtagning jag valde beror på att utbildningen ger utrymme både för teoretiska, praktiska och kreativa studier. Dessutom finns ett brett urval av masterinriktningar, vilket är toppen när man under studietiden halkar in på områden man tycker är superintressant!

Vad är utmärkande för Design och produktframtagning?
Redan första veckan kan man få stå på ett verkstadsgolv och lära sig ta fram modelldelar i metall eller med 3D-printers. Matematik och fysikkurser vävs ihop med kurser i design, form och funktion. Att få tillämpa teoretisk kunskap på praktiskt utförande är nog det mest utmärkande. Många projektarbeten i grupp, och det tar inte lång tid innan man blir vass på muntliga presentationer!

Motsvarar utbildningen dina förväntningar? Är det något du skulle vilja förändra?
Utbildningen passar mig som handen i handsken och har hittills överträffat mina förväntningar och slagit hål på fördomar om vad jag tycker är kul och mindre kul. Att det även är så pass jämn könsfördelning ger en bra dynamik och är något jag verkligen hoppas fler utbildningar utvecklas mot!

Hur är lärarna på utbildningen?
Våra föreläsare och lärare första året upplever jag som väldigt kompetenta och många är inspirerande. Skulle det vara så att en föreläsares undervisning inte passar ens egna sätt så brukar det alltid finnas övningar och laborationer med assistenter där man kan få mer personlig hjälp i mindre grupper. Assistenterna är ofta studenter från högre årskullar som precis har läst den kursen, och kan lätt sätta sig in i ens situation.

Vad har varit roligast hittills och varför?
I kursen Design och produktframtagning fick vi i uppdrag av ett skarpt företag att utveckla en helt ny produkt redan andra terminen. Vi fick då chans att utnyttja alla resurser och verktyg från design-introkursen och jobba självständigt med kontinuerlig handledning av våra lärare. Vid kursens slut fick vi visa upp våra koncept på vår utställning och presentera våra produkter för produktutvecklingschefen på företaget. Det var ett kanonkul projekt!

Vad har varit mest utmanande?
Att det kan vara utmanande att läsa på KTH ska man inte sticka under stolen med. Det krävs att man inser att det är en syssla motsvarande minst ett heltidsjobb. För mig var det utmanande att få tiden att gå ihop innan jag hittade en studieteknik som passade mig. Alla läser kurserna på sitt sätt och man hittar sin grej efter ett tag. Det bästa tips jag kan ge är nog att lyssna på hur andra lägger upp sina studier, men inte lita blint på att det fungerar för en själv, utan prova sig fram tills man hittar rätt.

För en del kan det även vara en utmaning med omställningen mellan kurserna i början. Att på förmiddagen gå från en morgonföreläsning i envariabelanalys till nästa i färglära, för att efter lunch läsa om numeriska metoder och sen materialval. Men även det är nog en vanesak.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom Design och produktframtagning?
Vi kan söka en eller två utbytesterminer. På vår utbildning passar det bäst att söka i årskurs 4 eller 5. Det kommer jag med stor sannolikhet att söka.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
Det skulle nästan vara lättare att svara på frågan vad man inte får för hjälp med studierna! Om inte kurspolare, föreläsare, övningsassistenter och kurslitteratur räcker till så finns det mattestugor, CAD-stugor, studievägledare, studenter från högre årskurser, studienämnder, online-kurser m.m. till befogande!

En stor skillnad från gymnasiestudier är känslan av att alla här på campus är här för att de vill och för att de får göra sådant de tycker är kul. De allra flesta är därför väldigt hjälpsamma.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Campus är som en egen liten stad med vackra tegelbyggnader bland grönskan. Det finns restauranger, träningshall, gym, bibliotek, studentsektioner och annat kul. Det finns massvis av härliga ställen att sitta och läsa på och sektionspubar att dricka valfri brygd och snacka skit.

På maskinsektionen som vi tillhör finns massvis av grupper att engagera sig i, exempelvis olika idrotter, Jipponämnden, Festgruppen, Klubbmästeriet, Näringslivsnämnden och specialintressen som en Dartklubb. Och det fina är att skulle det vara så att man är extremt intresserad av att bygga fågelholkar och den gruppen inte finns, då är det bara att starta en sådan grupp. Där fick jag själv se en fördom gå i spillror när jag började, att studentlivet i Stockholm skulle vara minimalt! Själv har jag varit delaktig i Moment, maskinsektionens arbetsmarknadsdag och även i Studienämnden.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Första veckorna under mottagningen blir man väl omhändertagen med massvis av roliga aktiviteter. Jag var ny och träffade massvis som alla satt i samma båt, och det var väldigt enkelt att lära känna sina nya studiekompisar och få nya vänner.

Hur är sammanhållningen inom Design och produktframtagning?
Sammanhållningen inom min årgång på utbildningen är riktigt bra, eftersom man både läser samma kurser första åren och träffas ofta så lär man känna varandra bra. Allt eftersom man studerar och kanske börjar engagera sig i sektionen på något håll så lär man känna fler och fler studenter från högre årskullar och över olika program. Maskinsektionen är dessutom den största studentsektionen på KTH så en hel del spännande personer finns att hitta.

Vad har du för framtidsplaner efter utbildningen?
Jag vill jobba med något projektbaserat, gärna inom produktdesign och hållbar utveckling. Jobba i en mindre projektgrupp, företag eller ett eget projekt skulle passa mig bäst.

Ett drömjobb för mig är varierande, stimulerande och utvecklande. Det får gärna ingå resor världen runt också. Vet du ett sådant jobb? Slå en pling till mig om ett par år!

Läs mer

Design och produktframtagning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-26