Hanna, Design och produktframtagning 300 hp

Hanna studerar Design och produktframtagning 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Namn: Hanna
Ålder: 25 år
Utbildning: Design och produktframtagning 300 hp med master inom Teknisk design
Från: Hudiksvall

Kontakta Hanna

Intervju med student

Hanna går Design och produktframtagning 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Hanna, är 25 år och pluggar Design och produktframtagning. Jag läser just nu år 5, alltså mitt sista år med master inom Teknisk design. Innan jag flyttade till Stockholm bodde jag i Hudiksvall där jag också är uppväxt.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag var ganska trött på att plugga efter gymnasiet och hade ingen aning om vad jag ville göra. Jag tog två mellanår och gick på folkhögskola och läste textil och design och insåg då att jag ville kombinera mitt intresse för design med mitt intresse för teknik och vetenskap som fortfarande fanns kvar efter naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.

– Valet av skola blev för mig ganska enkelt, jag visste att jag vill flytta söderut, och som uppvuxen på landet lockade det att få möjlighet att bo i en storstad som kan bjuda på studentliv men också en massa annat. KTH var mitt förstahandsval och jag är väldigt tacksam att jag hamnade i just Stockholm. Min första tid i Stockholm bodde jag inneboende hos en familj en bit utanför stan. Kollektivtrafiken i Stockholm fungerar så bra så att bo en bit utanför var verkligen inga problem alls.

Hur är din utbildning?

– Jag skulle beskriva min utbildning som en blandning av industridesign och konstruktör. Vi får lära oss mycket om många ämnen som berör produktframtagning. Det är allt från formgivning, konstruktion av maskiner, ljud och vibrationer men också skissteknik och hur man bygger prototyper. Utbildningen är lite mer teknisk än vad jag hade räknat med. I början var jag lite tveksam till om jag skulle få så mycket design som jag ville läsa, men insåg rätt snabbt att kunskaper i matte, mekanisk osv faktiskt är nödvändiga för att designa saker som fungerar i verkligheten. Jag tycker att det svåraste i början av utbildning var att anpassa sig efter studietempot och hitta ett sätt att göra prioriteringar av vad som är viktigt och inte. Det finns mycket hjälp att få i början om du skulle känna dig osäker på hur något, till exempel finns räknestugor i de flesta ämnena där du får hjälp av äldre elever att lösa tillexempel ett matteproblem. Annars är mitt största tips att plugga tillsammans med andra, det var guld värt för mig.

– Möjligheten att åka på utbyte under utbildningen är jättebra. Det är möjligt att åka under tredje fjärde eller femte året. Jag är just nu på en utbytestermin i Eindhoven i Nederländerna och tycker det är ett perfekt sätt att få perspektiv på hur andra utbildningar ser ut, och en bra möjlighet att få resa.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– För mig var det mycket intryck under första tiden på KTH. En dag här ser rätt annorlunda ut än på gymnasiet. Föreläsningar sker i stora salar tillsammans med flera klasser. Där lyssnar man på en professor som förklarar teoretiskt hur saker fungerar. En föreläsning följs oftast upp av en övning där du får möjlighet att prova kunskaperna i praktiken, till exempel genom att räkna på den teorin du precis gått igenom. Utöver det spenderar jag också en hel del tid i vår verkstad där vi har möjlighet att bygga prototyper till våra olika designprojekt. Alla lektioner är utspridda över hela campus som är väldigt stort. På campus ordnas också olika pubar av olika sektioner vilket kan vara en trevlig grej om man vill umgås. Varje sektion har också väldigt många olika nämnder som det går att engagera sig i om man skulle vilja det. Allt detta är dock helt frivilligt, men en trevlig möjlighet.

– Jag upplever att sammanhållning på mitt program är bra. Mycket är baserat på grupparbeten så att samarbeta med varandra sker automatisk. På så sätt tycker jag också att det var lätt att lära känna olika människor runt om på programmet. Mitt råd till dig som blivande student är att inte vara rädd för att fråga andra om hjälp, det handlar om att ge och ta.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter min examen vill jag jobba med någon typ av inkluderande design som är anpassat efter personer med funktionsvariationer i vårt samhälle, men det bästa med mitt yrke är att jag inte behöver bli låst inom en bransch. Civilingenjör är ett brett yrke och jag är inte främmande för att börja min karriär som konsult och känna efter var jag tycker är roligast. Jag ser det som en bra möjlighet att inte behöva sluta lära mig saker för att jag har tagit min examen. Jag tror att efter 5 år på KTH så vet jag precis hur jag ska ta mig an nya problem och lösa dom under kort tid och det tror jag är något som jag kommer har otrolig användning för både privat och i mitt framtida yrkesliv.

Läs mer

Design och produktframtagning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08