Till innehåll på sidan

Sofia, Elektroteknik 300 hp

Sofia studerade Elektroteknik 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Sofia Bergström, alumn. Jobbar på Intertek.

Intervju med alumn

Sofia Bergström är projektledare på Intertek i Sverige. Hon berättar om sin yrkeskarriär.

Vem är du?

– Jag heter Sofia Bergström, och började KTH:s civilingenjörsutbildning inom elektroteknik 2010 direkt efter att jag gått ut gymnasiet. Nu jobbar jag på Intertek, där jag började som provningsingenjör ett par månader innan jag tog examen 2016. Sen dess har jag bytt tjänst två gånger och är idag projektledare.

– Under min tid på KTH tyckte jag att det var viktigt att ha roligt och träffa nya människor, även om jag förstås också ville klara alla mina kurser. Jag hann bland annat med ett år som mottagningsansvarig och ett år som ordförande för min sektion, samt en termins utbytesstudier i Singapore!

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– För mig var det alltid självklart att jag skulle plugga vidare efter gymnasiet, men vilken utbildning jag skulle välja var desto svårare. Det slutade med att jag valde ut allt som lät intressant och sen började jämföra och sålla bort en utbildning i taget. Till slut landade jag i Elektroteknik, mest för att jag tyckte att det erbjöd en bra grund för att senare kunna specialisera sig mot många olika områden som alla lät intressanta. Att det blev KTH berodde mest på att jag är uppväxt i Stockholm och inte kände för att flytta någon annanstans.

– När jag väl börjat studera tog det faktiskt några år innan jag var säker på att jag valt rätt utbildning. Däremot kunde jag inte komma på vad som skulle vara mer intressant och jag trivdes också hur bra som helst med sektionen jag tillhörde och det studentliv som fanns, så jag stannade kvar. Vid valet av master insåg jag dock att jag faktiskt valt helt rätt och jag är hur nöjd som helst med den jag läste med inriktningen Nätverkstjänster och -system (observera att denna master inte längre erbjuds på KTH. Nuvarande masterinriktningen i Information och Nätverksteknologi är en utökning av de tidigare programmen Nätverkstjänster och -system samt Trådlösa system)!

Vad arbetar du med?

– Idag är jag projektledare på Intertek i Sverige. Ett globalt företag som arbetar med kvalitetssäkring, inspektion, provning och certifiering, där vi i Sverige fokuserar främst på provning av olika sorters elektriska produkter. Jag har huvudkontakten med kunder som har pågående provningsprojekt hos oss, där slutmålet är att de får ett certifikat som intygar att deras produkt når upp till de olika krav som ställs.

– Jag började söka jobb redan innan jag var klar med mitt exjobb, för att vara säker på att hinna hitta något i tid. Sen visade det sig att jag fick napp i princip direkt och kunde börja jobba någon månad senare, trots att jag inte hunnit ta min examen. Hösten 2015 började jag som provningsingenjör. Drygt ett år senare bytte jag tjänst och blev avdelningens koordinator för vår största kund. Sedan ungefär 1,5 år tillbaka är jag nu projektledare och jobbar fortfarande i stor utsträckning mot samma kund. Nästan varje dag har jag nytta av min ingenjörsbakgrund, då den gör det mycket lättare för mig att kommunicera med kunderna om de tekniska detaljerna i deras projekt. Jag tycker att det är roligt att kunna ha en förståelse för produkterna jag jobbar med och märker att våra kunder också uppskattar den tekniska kompetens jag har.

Hur ser framtiden ut?

– Just nu är jag involverad i ett projekt där vi byter ut hela företagets operativa system och därmed också justerar alla våra processer - ett väldigt genomgripande projekt där jag har stor nytta av framför allt min masterutbildning. Processplanering och utvecklingsarbete är något jag vill fortsätta jobba med och även om vägen till den insikten har varit lite krokig tycker jag i efterhand att jag läst precis rätt utbildning. Jag har aldrig haft någon tydlig bild av vad jag vill bli "när jag blir stor", och vet nog fortfarande inte riktigt, men känner i alla fall att med den utbildning jag har i bagaget finns det många vägar att välja!

– Till dig som funderar över vilken utbildning du ska läsa skulle jag säga att det viktigaste är att välja något du tycker är intressant och kul. Det kommer att ta några år av ditt liv i anspråk, och det kommer inte alltid att vara det lättaste du gjort, så det är viktigt att du läser något som du faktiskt tycker är roligt!

Läs mer

Elektroteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-11-24