Är man duktig kan man få jobb var som helst

Tobias Kuremyr hade som barn ett stort intresse för rymden. Det väcktes till liv under tredje året på civilingenjörsprogrammet i elektroteknik och nu ska han snart packa väskorna för ett jobb på European Space Agency (ESA) i Nederländerna.

Tobias Kuremyr

Men Tobias Kuremyrs resa började någon helt annanstans.

- Jag läste det estetsiska programmet på gymnasiet men där upptäckte jag att jag var mer intresserad av att skruva isär instrument än att spela på dem. Så när jag hade gjort lumpen bestämde jag mig för att läsa ett naturvetenskapligt basår i Gävle, berättar han.

Efter ett år i Gävle så bestämde sig Tobias Kuremyr för att flytta till Stockholm och läsa på KTH.

- Jag valde mellan mikroelektronik och elektroteknik. Men elektroteknik var ett äldre, mer väletablerat program så det kändes mer öppet om jag skulle ångra mig någon gång, säger han.

Redan som barn hade Tobias Kuremyr fascinerats av bilder på satelliter i Illustrerad vetenskap, något han av blev påmind om under sitt tredje år på KTH: 

- När jag skulle göra mitt kandidatarbete så fanns det möjlighet att arbeta med ett projekt inom REXUS*, ett program finansierat av bland andra ESA. I projektet skulle man bygga elektronik för ett sondraketexperiment.

Efter kandidatarbete fortsatte Tobias Kuremyr att läsa på masterprogrammet systemkonstruktion på kisel och under sommaren mellan fjärde och femte året jobbade han på Texas Instruments i Norge.

- Jag hade sökt jobb på Texas Instrument i Tyskland tidigare men fick då som svar att de bara tog in tyska studenter. Men så pratade jag med dem på elarm (elektrosektionens arbetsmarknadsdag red. anm.) och dagen efter jag hade skickat in mitt CV ringde de och gjorde en telefonintervju, säger Tobias Kuremyr.

Vad hade du för arbetsuppgifter där?
- Jag jobbade med att optimera matchningsnätverk kring en effektförstärkare för Bluetooth, säger Tobias Kuremyr. 

Jobbet på European Space Agency sökte han under hösten sista året på programmet. ESA har ett program som vänder sig till studenter som har eller ska avsluta sin masterutbildning inom en rad olika områden. Inom programmet som kallas för ”Young Graduate Trainee” annonseras det varje år ut ungefär 80 platser inom allt från elektronikkonstruktion till “GIS på Mars”.

- Jag sökte en plats inom power and energy conversion, alltså strömförsörjningssystem för rymdapplikationer. Vad som exakt skall göras återstår att se men det kan till exempel vara karaktärisering av solceller. I platsannonsen listades 10 - 20 möjliga uppgifter så det blir spännande att se.., säger han.

Trots att ESA utlyser relativt många platser var det en ambitiös och lång urvalsprocess som skulle vänta. Två månader efter att han skickat in en ansökan fick Tobias Kurmeyr göra en telefonintervju, som sedan ledde till att han blev kallad på en fysisk intervju i Nederländerna. En intervju som verkligen testade hans kunnande:

- Vilka transistorer är bra för kraftomvandlare? Vad ska man tänka på när man gör kretskort för kraftomvandlare? De frågorna kändes helt okej, det enda som jag var osäker på var när jag skulle beskriva organisationen.

Sedan gick veckorna utan att han hörde någonting.

- Efter fem veckor blev jag lite orolig, så då mailade jag dem. Men då sa de att det skulle ta cirka två veckor till. 

Efter tre veckor ringde de till slut.

- Hello Mr. Kuremyr, unfortunately we have been unable to reach you … Att börja ett samtal med ”Hello, Mr. Kuremyr unfortunately …” när jag har fått jobbet kändes lite elakt men det gick ju bra, säger Tobias Kuremyr.

Men vad som kommer vänta mer i Nederländerna i höst än ett jobb vet han knappt själv ännu.

- Själva anläggningen är i Noordwijk, men jag antar att jag kommer bo i Leiden som är en mil bort. Jag vet inte om jag kommer bo själv eller tillsammans med någon, det är väldigt öppet, men ESA är snälla nog att hjälpa en med boende.

Hur hoppas du att det kommer vara?
- Jag hoppas att jag kommer få vara med och jobba i något projekt. Det känns som att ex-jobbet jag gjorde var lite utanför verksamheten, så nu hoppas jag att jag kommer vara mer en del av verksamheten.

Hur har du sett på dina karriärmöjligheter under utbildningen?
- Jag trodde inte när jag började att jag skulle hamna i Nederländerna, utan snarare i Västerås och på ABB kanske. Men som ingenjör är det en väldigt internationell arbetsmarknad. Det ska man både vara beredd på, men också utnyttja genom att titta på resten av Europa. Det finns många företag som gladeligen skeppar dit dig.

*Rocket Experiments for University Students

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-27