Elektroingenjör ny VD för Ericsson

Slumpen förde Börje Ekholm bort från den ingenjörsbana han var helt inställd på när han examinerades från Elektroteknik 1988. Men det har varit en oumbärlig tillgång i hans affärskarriär - en som han aldrig planerat.

Börje Ekholm

Som pojke ville han bli astronaut eller pilot. Så blev det inte riktigt, men fascinationen och känslan för teknik har följt honom genom livet.

– Det är framtid över teknik. Tekniken är alltid framåtriktad. Och i min föreställningsvärld kommer framtiden per definition alltid vara bättre än dåtiden.

Börje Ekholm är VD för Ericsson, blev ledamot i KTH:s styrelse 2008 och styrelseordförande 2010. Efter KTH är man väldigt anställningsbar, konstaterar han.

Börje Ekholm lovordar det initiativ KTH tagit i form av partnerskap med näringslivet.

– Vi har kommit långt där och KTH har gjort ett väldigt bra jobb. Vi har nära strategiskt samarbete med ett antal företag, bland andra Scania, Ericsson, Skanska och ABB, där båda parter kan lära mycket av varandra. Vi kommer säkert utöka antal samarbeten framöver.

Börje Ekholm kom till elektroteknik 1984 och gick ut 1988. Efter komplettering med en Master of Business Administration från INSEAD i Frankrike började han på McKinsey & Company, ett managementkonsultbolag som arbetar med många av Sveriges och världens största organisationer. Det ledde efter några år vidare till investmentbolaget Investor där han sysslat med allt från analysjobb, företagsaffärer, fastigheter till venture capital, för att 2005 bli företagets VD.

– Civilingenjörsutbildningen har utan tvekan varit den viktigaste för mig. Den lade grunden till allt jag gjort senare. Jag hade siktet ställt på en traditionell ingenjörskarriär. Det var en slump att jag kom i kontakt med McKinsey.

Det var alltså inte affärsvärlden i sig som lockade bort honom från ingenjörslivet.

– Nej, jag gick ett tag på Handels och det var inte min grej - jag gillar ju teknik. Jag kommer från produktsidan och har alltid känt mig mycket mer hemma på KTH och hela teknikmiljön än någon annanstans.

Högen av gamla avlagda grejer hemma är hur stor som helst.

- Alla som har med mig att göra vet att jag är en tekniknörd. Jag köper alltid de senaste prylarna, provar och experimenterar.

I rollen som VD i ett investmentbolag är det bland annat förmågan att bedöma framtida produkters möjligheter på marknaden som ställs på sin spets. Han tar fram sin IPhone, som är den telefon Investor har som standard, och gör den till ett exempel:

– Det är roligt att tänka tillbaka på hur alla sade att Apple aldrig kommer lyckas med en mobiltelefon. Så ritade Apple om hela kartan - inte genom state of the art utan genom att man förstod användarnas behov, strukturer och möjligheter och satte ihop ett system som fungerade bra som en helhet.

Inte bara Apple, Microsoft och Google, utan påfallande många av vår samtids stora affärsframgångar har grundlagts av tekniker.

Tekniken har en väldigt stark förändrande kraft, samtidigt är förändringarna inte lätta att förutspå. Ibland går tekniken före vad vi kan göra oss en föreställning om, poängterar han och citerar Henry Ford: "Om jag frågat vad folk ville ha, hade de svarat snabbare hästar."

Utan sin grundliga tekniska utbildning hade han aldrig nått dit han är nu.

– Det gav mig ett sätt att strukturera och analysera problem och lätt att förstå och relatera till människor med teknisk utbildning. Det har jag stor nytta och glädje av, både i vardagen och i arbetslivet, nu och i framtiden. Med den gedigna grunden har jag kunnat satsa på det jag tycker är roligast, utan att egentligen ha behövt planera min karriär.

Namn: Börje Ekholm

Jobb: VD för Ericsson

Bor: Stockholm

Gör på fritiden: Umgås med familjen, gift med Madeleine och har fyra barn

Lärt sig på KTH: Det viktigaste jag lärde mig på KTH och som jag använder mig av varje dag på jobbet är förmågan att analysera problem och tänka strukturerat.

Bästa tekniska prylen: Mobiltelefonen

Dröm för mänskligheten: Att vi löser världens energiproblem utan att utarma planeten

Text: Mats Thorén

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-07-18