Hjärta för kreativa lösningar

För Karin Järverud har teknik och kreativitet alltid gått hand i hand – från utvecklandet av livsavgörande teknik inom sjukvården till testmetoder av kvalitetsverktyg i industrin. Som kvitto på att det verkligen fungerar har hon flera patent.

Nyfikenheten på hur saker fungerar har alltid varit en stor drivkraft för Karin. Redan som sexåring gav hon sig på att plocka isär en samling gamla väckarklockor och i skolan upptäckte hon tidigt att hon tyckte om att mäta saker och rita diagram. Teknikintresset växte och efter gymnasiet fick hon jobb på ABB i Västerås. Där träffade hon en civilingenjör som fick henne att börja fundera på en utbildning på KTH.

– Fast egentligen har jag nog min familj att tacka för att det blev som det blev. Pappa var ingenjör och mamma sjuksköterska. Men det var mormor som tipsade mig om ett sommarjobb på Västerås lasarett där jag också fick upp ögonen för tekniken inom sjukvården.

Valet föll till sist på Elektroteknik, och KTH hade då en filial i hemstaden Västerås vilket passade bra. Efter examensarbetet på Siemens-Elema (det företag som var med och utvecklade världens första pacemaker) blev hon anställd av St. Jude Medical.

Hur kom det sig att du kom in på just medicinteknik?
– Jag var helt fascinerad av teknikens betydelse för medicinen och hade turen att hamna helt rätt från början. St. Jude Medical är ett världsledande medicintekniskt företag och jobbet innebar att jag kunde kombinera min nyfikenhet med min analytiska och tekniska förmåga. Som projektledare ansvarade jag för att ta fram nya innovativa idéer och metoder för att hjälpa hjärtsjuka, främst genom den teknik som används i pacemakers, och som resultat av det arbetet var jag med om att ta fram flera patent.

Sedan flyttade verksamheten utomlands, vad gjorde du då?
– Jag stannade kvar i Sverige och började arbeta som produktutvecklingskonsult på ett företag där jag fick leda multidisciplinära team, ta budgetansvar och hade nära kontakt med slutkunden. Det var nytt, svårt och roligt men gav mig också värdefull erfarenhet av frågor som spårbarhet och kvalitet.

Sedan var det dags för nya utmaningar, vad hände?
– Först sökte jag efter nya medicintekniska företag, men hade också funderat på att göra något helt annat. Så när jag såg en annons som labbchef på Atlas Copco kände jag direkt att; "wow, det här pratar ju direkt till mig".

Vad gör du på Atlas Copco?
– Sedan ett år är jag labbchef med personalansvar och koordinerar skötsel och utveckling av labbets metoder, utrustning och infrastruktur. Eftersom kvaliteten är extremt viktig för våra kunder genomförs ett digert testprogram av alla de verktyg och maskiner som vi utvecklar. Det finns också ett behov av förnyelse inom organisationen och ett av skälen till att jag anställdes var att jag kunde bidra med nya ögon. Jag kom från en annan bransch med ett helt annat sätt att tänka. Så det kan faktiskt finnas ett värde i att vara lite "oerfaren".

Vilken är din viktigaste egenskap som chef?
– Kreativitet och kommunikation betyder allt i mitt arbete. Utan det kommer varken nytänkande eller utveckling. Även om jag fortfarande har mycket att lära har jag en tydlig vision av vad jag vill. Som exempel har vi börjat arbeta målinriktat med gruppövningar för att komma fram till en gemensam målbild.

Kopplar du någonsin av från jobbet?
– Absolut! Jag umgås mycket med mina barn och ägnar mig åt träning, teater, yoga och en hel del snickrande på fritidshuset. Men ett av mina verkligt stora intressen just nu är akvarellmålning, en syssla där min kreativitet får fullt utlopp på ett helt annat sätt än i jobbet.

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp