Jag har kompisar som jobbar med allt från signalbehandling i Matlab till övervakning av Sveriges elnät

Sofia Bergström började läsa utbildningen i Elektroteknik 2010. Sex år senare blev hon färdig och jobbar nu som provningsingenjör på Intertek Semko AB, efter att ha hittat ett jobb via en annons på Academic Work.

Vad gör du just nu?
Jag jobbar som Provningsingenjör på belysningsenheten på Intertek Semko AB. Det innebär att jag testar armaturer, lampor, och annat belysningsrelaterat enligt de elsäkerhetsstandarder som finns för de olika produkterna. Ofta är det ett företag som vill börja tillverka och sälja en ny produkt, och då gör vi olika tester för att se att den inte blir för varm, ger en stötar, kan börja brinna, välter, eller annat som kan vara farligt! Allting dokumenteras i en testrapport, och om allt går bra kan vi utfärda certifikat som bevisar att produkten är säker. Certifikat för S-märkning är vanligt, till exempel, och något som kan finnas på vilken elektronikprodukt som helst som ett bevis på att den är säker.

Hur fick du jobb?
Mitt jobb på Intertek Semko AB är mitt första riktiga jobb, och det fick jag via Academic Work! Man får alltid höra att många får jobb via sitt nätverk, så jag förväntade mig inte riktigt att jag skulle få napp när jag en dag satte mig och sökte några jobb via Academic Work, men de ringde dagen efter och bjöd in mig till en intervju dagen efter det! Ha inga förutfattade meningar om hur man kan/bör/ska få ett jobb, utan prova de olika vägar du har möjlighet till, och se till att lägga ner lite energi på att beskriva dig själv och vem du är, och inte bara dina meriter.

Hur ser en dag på jobbet ut?
Det varierar väldigt mycket, beroende på vilken sorts produkt som ska testas. Det blir alltid en del sittandes vid datorn och fylla i en testrapport, men i princip alla provningar innehåller också praktiska tester. Mycket ska kontrolleras, allt från skruvar som ska dras åt med ett visst moment utan att gå sönder, till att något ska vara vattentätt och därför måste sänkas ner i vatten. Det roligaste är att jag får vara med och utveckla våra processer för hur vi genomför provningar. Många fastnar lätt i ”så här har vi alltid gjort”-träsket, och då har jag som nyanställd fått vara med och komma med input ”utifrån”

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
Förmågan att samarbeta med många sorters människor, och viljan att se motgångar som problem som kan lösas. Om något inte fungerar, vare sig det är en skrivare eller en process, har jag lärt mig att det mesta går att lösa och förbättra bara man försöker!

Vad har man för karriärmöjligheter som elektroingenjör?
Allt möjligt! Jag har kompisar som jobbar med allt från signalbehandling i Matlab till övervakning av Sveriges elnät, och även de som inte jobbat med något Elektro-relaterat alls. En av styrkorna med att vara civilingenjör, och framför allt inom elektroteknik, är att man kan jobba nästan var man vill och med vad man vill.

Vad är ditt framtida drömjobb?
Svårt! Just nu är jag inne på att jag vill jobba mer med optimering av ett företags processer och strukturer för att få ett effektivare arbetsflöde. Jag läste min master inom Nätverkstjänster och -system, med Enterprise-inriktning, där jag fick lära mig att jobba med enterprisearkitektur. Det är ett effektivt verktyg om man vill modellera hur ett företag ser ut i dagsläget, hur man vill att det ska se ut i framtiden, och sedan hur man ska göra för att nå dit. Det tycker jag är ett intressant område, och något jag gärna skulle jobba med mer i framtiden!

Skulle du rekommendera andra att söka till KTH?
Absolut! Jag har trivts jättebra med både studier och studenter under mina år på KTH, och eftersom civilingenjörsutbildningen i elektroteknik är så pass bred får man en väldigt bra grund att stå på, oavsett vad man vill göra i framtiden.

Vilka är dina bästa tips till blivande KTH-studenter?
Se till att ta vara på de möjligheter som studierna ger! Oavsett om det är föreläsningar, utbytesstudier, ideellt engagemang, eller något annat. Jag utvecklades mycket under mina år på KTH, och mycket tack vare det jag gjorde med sektionen, där det finns möjlighet att vara delaktig på många olika nivåer. Själv har jag gjort lite allt möjligt, från att vara ordförande för hela sektionen, till att arbeta med att förnya sektionens styrdokument, och från att vara ansvarig för mottagningen av alla nya studenter, till att starta en tjejförening för både nuvarande och tidigare elektrostudenter. Den har över 70 medlemmar nu, där de nyaste är aktiva studenter och de äldsta började Elektro på 70-talet! Jag var också en termin på utbytesstudier i Singapore, och att prova studera en termin eller två i ett annat land rekommenderar jag verkligen!

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp