På Google finns alla möjligheter

Google hamnar ständigt i topp när studenter rankar var de helst vill jobba. Även Henrik Lundin, som forskade inom elektroteknik på KTH, har varit nyfiken på företaget.
– Men jag sökte aldrig dit, eftersom jag trodde att min kompetens inte passade in. Jag trodde att de sysslade med mer renodlad datavetenskap. Det visade sig att jag hade fel, säger han.

”Det jag gör i dag kommer användas av miljontals användare om bara några veckor eller månader, säger Henrik Lundin” Foto: Janne Danielsson

På Google anställs många specialister. Trycket på antalet tjänster är extremt hårt. Många söker, en exklusiv skara väljs ut, och av dessa är det ett fåtal som får chansen att arbeta på företaget. Men för Henrik såg processen lite annorlunda ut.
Han var anställd på Global IP Solutions, ett mindre norsk-svenskt företag. Han och hans kollegor hade en unik kompetens som Google ville knyta till sig, och därmed köpte upp företaget.

I dag sitter Henrik Lundin och hans gamla kollegor tillsammans med det svenska google-gänget mitt i centrala Stockholm. Projektet de arbetar med spänner över en internationell nivå och han har dagligen kontakt med kollegor och experter över hela världen.

– Det finns mycket kunnigt folk, och kulturen präglas av samarbete och öppenhet. Om jag behöver fråga en framstående expert inom ett visst område, får jag ofta svar direkt. Folk är hjälpsamma och prestigelösa på det sättet, berättar han.

Det projekt han arbetar med heter webRTC, och handlar förenklat om att utveckla och förbättra en plattform för röst- och videosamtal, som har ett standardiserat gränssnitt som ska fungera på alla datorer och webbläsare. Det ska vara lätt att använda, bara några rader kod, enligt Henrik Lundin. Projektet är en utveckling av det han arbetade med hos sin tidigare arbetsgivare.

– Det mesta är den kod vi utvecklat, och nu arbetat om och gjort till open source så att den ska vara gratis att använda för alla som skapar en webbsida.

– Det är häftigt att arbeta med något där man direkt kan se resultatet för slutanvändarna. Det jag gör i dag kommer användas av miljontals användare om bara några veckor eller månader.

För de flesta är ett jobb på Google drömjobbet – och Henrik Lundin säger inte emot.

Förutom atmosfären, den internationella arbetsmiljön och de utvecklingsmöjligheter som finns här, så har företaget arbetat hårt med att förenkla alla medarbetares dagliga arbetssituation.

– Det som slog mig när jag kom hit var att de lägger ner mycket möda på att röja hinder ur vägen för mig som ingenjör. Administration som att boka en resa, fylla i tidrapporter och liknande bara fungerar. Det finns en bra support och man får snabb hjälp om något inte fungerar, säger han.

Om du skulle ge ett tips till andra som vill söka sig hit, vad skulle du säga då?
– Förbered dig ordentligt. På en intervju räcker det inte med att berätta om sig själv, utan vi ställer väldigt tekniska frågor, säger han.

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-01-23