Studentlivet på KTH är riktigt bra

Att välja Elektroteknik var inte på något sätt självklart, men efter ett halvår som praktikant på Ericsson och nyfunnen kärlek för programmering så blev det så till slut. Nu drömmer Therese om ett utbytesår på Standford i USA eller EPFL i Schwiez och funderar på om hon ska satsa på masterprogrammet i inbyggda system eller robotik.

Jag har länge varit intresserad av hur man kan lösa problem med hjälp av teknik och visste därför ganska tidigt att jag ville studera till ingenjör. Eftersom jag är uppväxt i Stockholm och KTH är landets största tekniska högskola blev det ett naturligt val för mig. När det kom till val av program blev det däremot klurigare. För att få lite mer tid att fundera igenom mitt val bestämde mig för att ta ett sabatsår efter gymnasiet och arbetade under hösten som praktikant på Ericsson, via Tekniksprånget. Det var väldigt lärorikt och jag fick bland annat testa på programmering, vilket jag insåg var riktigt roligt. När jag återigen läste på om KTH:s olika program under våren fastnade jag för beskrivningen av Elektroteknik, som verkade vara en härlig blandning av matte, programmering och projektarbeten. Jag har inte ångrat mitt val!

Vad är speciellt med Elektroteknik?
Något som jag uppskattar med mitt program är att det vi får lära oss känns väldigt verklighetskopplat och att vi varje år får möjlighet att arbeta med ett större projekt där vi tillämpar kunskaper från andra kurser. I årskurs 1 fick jag chans att bygga ett vindkraftverk och i årskurs 2 byggde vi elmotorer. Projektkurserna har gett mig en betydligt bättre förståelse för vad det vi lär oss om faktiskt kan användas till.

Vad har varit roligast hittills?
Det absolut roligaste är alla nya vänner! Jag brukar nästan alltid plugga med mina kompisar och eftersom det är en krävande utbildning innebär det att man spenderar mycket tid tillsammans. Dessutom brukar vi hitta på många roliga saker tillsammans även när vi inte pluggar. Att engagera sig inom sektionen och studentlivet är också riktigt kul, så det ser jag till att göra så mycket som möjligt!

Hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Tempot är betydligt högre på KTH jämfört med gymnasiet, vilket är en väldigt stor omställning i början. För mig var det rätt jobbigt att inse att jag inte längre hann lära mig alla detaljer av kurserna, men det var något jag lärde mig att acceptera ganska snabbt. Att plugga tillsammans med kompisar gör det både roligare och lättare att klara kurserna, eftersom man lär sig enormt mycket av varandra.

Hur ser de internationella möjligheterna ut?
På Elektro har man väldigt stora möjligheter att åka på utbyte till andra länder. Utöver de avtal som är gemensamma för hela KTH har Elektro egna avtal med flera toppuniversitet runt om i världen. Jag har hört många berätta om hur roligt de har haft på sina utbyten och jag ser verkligen fram emot att åka utomlands nästa år! Vart jag ska åka är inte helt bestämt ännu, men Stanford ligger högt upp på listan av universitet jag skulle vilja åka till.

Hur är sammanhållningen på KTH?
Vi har väldigt bra sammanhållning, både inom klassen och med andra årskurser. Det är riktigt skönt att komma in i vår sektionslokal och mötas av vänliga ansikten från både yngre och äldre studenter. Alla jag har träffat är väldigt hjälpsamma och vill verkligen att andra ska lyckas. Jämfört med en del andra program känns det som att det är betydligt mindre betygshets mellan studenter på Elektro.

Hur skulle du beskriv studentlivet i Stockholm?
Studentlivet på KTH är riktigt bra! Det finns mängder av olika föreningar man kan engagera sig i, så man kommer inte ha några problem att fylla upp sin tid! Jag har valt att engagera mig mycket inom sektionen, bland annat genom att vara med i styrelsen och som fadder under mottagningen. Just nu är jag med i vårt klubbmästeri, som anordnar sektionens fester. Jag är också med och ansvarar för sektionens internationella verksamhet, vilket går ut på att organisera roliga aktiviteter för utbytesstudenter på Elektro. Det roligaste med att engagera sig inom sektionen är att man lär känna många inom andra årskurser. Det underlättar enormt när man behöver tips på hur man bäst ska tackla nya kurser, eller när man bara vill släppa tankarna på plugget för en stund och umgås med sina vänner.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Elektro arrangerar fem veckors mottagning för alla nya studenter och jag deltog i alla aktiviteter, vilket jag verkligen kan rekommendera alla att göra. Det var fem av de bästa veckorna på KTH och man lärde känna både sina klasskompisar och äldre studenter riktigt bra.

Läser du ett masterprogram?
Jag går i årskurs 3 nu, vilket innebär att jag ska välja master i vår. Jag lutar åt att välja antingen robotik eller inbyggda system, jag tycker att båda verkar som väldigt intressanta områden som kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-26