Sabeen, Elektroteknik 300 hp

Sabeen studerar Elektroteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Namn: Sabeen
Ålder: 23 år
Utbildning: Elektroteknik 300 hp
Från: Västerås

Kontakta Sabeen

Intervju med student

Sabeen går Elektroteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej! Mitt namn är Sabeen och jag är 23 år gammal. Jag studerar civilingenjörsprogrammet inom Elektroteknik och är idag inne på femte och sista året av utbildningen. Innan jag började på KTH bodde jag i Västerås. På fritiden tycker jag om att träna och hänga med vänner.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var ganska solklar, sen tvåan i gymnasiet visste jag att jag ville plugga på KTH. Det som lockade mig till just KTH var att universitetet var och är högt rankad internationellt och i Sverige. Möjligheten till utbytesstudier runt om i hela världen var också ganska attraktiv. KTH har samarbete med flera högt rankade universitet runt om i världen där kan man genomföra utbytesstudier.

– Jag var säker på mitt val av universitet men var mindre säker på vilken utbildning jag skulle välja. Jag visste att jag ville bli civilingenjör eftersom det är ett väldigt brett yrke. Det jag också visste var att matte var mitt favoritämne på gymnasiet och att jag skulle vilja fortsätta plugga en utbildning där matematik är centralt. Jag läste beskrivningen på flera civilingenjörsutbildningar och jämförde några med KTHs jämförelseverktyg. Tillslut lyckades jag plocka ut två program som jag var mest intresserad av. Det blev elektroteknik tillslut eftersom eldelen från fysiken i gymnasiet var något jag tyckte om.

Hur är din utbildning?

– Fem år senare går jag nu sista året på programmet och är supernöjd med resan. Det som har varit roligast på utbildningen är kurserna där man har fått beräkna mycket. De svåraste kurserna att ta sig igenom har varit kurser jag inte har varit särskilt intresserad av. När man inte har intresset blir kursen mycket svårare. Men man lär sig ganska mycket disciplin av att gå kurser som är ointressanta. Vi har också projektkurser varje år där vi får tillämpa allt vi har lärt oss under året och bygga/skapa någon produkt, vilket är kul och lärorikt!

– De internationella möjligheterna på Elektroteknik är stora. Genom KTH kan elektrostudenter utföra utbytesstudier i 117 olika länder och på högt rankade universitet som Stanford University i USA, Imperial College i London eller på ETH i Zürich. KTH är rankat på 17:e bästa plats i världen inom Elektroteknik.

– Lärarna på programmet är superduktiga, kunniga och kan ämnet jättebra. Många lärare är bra på att föreläsa och jag har alltid, speciellt de första tre åren, gått på alla föreläsningar och övningar som finns schemalagda. Det finns mycket hjälp att få på räknestugor och laborationspass. Men ibland kan tyvärr kön bli lång och man får vänta ett tag på att få hjälp.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– En vanlig dag på skolan kan bestå av föreläsningar, övningar och/eller laborationer. Oftast stannar jag kvar i skolan för att plugga lite och lära in allt lärarna gick igenom under dagen eller kanske fixa några uppgifter. Favoritstället att plugga på är biblioteket på KTH Campus, där är miljön ganska avslappnad.

– Det har även varit ganska lätt att lära känna nya människor, både i och utanför klassen, genom olika aktiviteter på skolan. Jag själv har knutit supermånga kontakter genom att delta på olika events, t.ex. THS Armada. THS Armada är en stor arbetsmarknadsmässa som arrangeras på KTH av studentkåren THS. Där jobbade jag ett tag och lärde känna många andra som också jobbade på eventet. Allmänt är miljön ganska avslappnat på campus, jag har upplevt att det har varit lätt att skaffa vänner, speciellt i början i samband med mottagningen. Känner man ibland för att gå lite utanför studentlivet på Campus så har Stockholm många aktiviteter att erbjuda, vilket är också den stora fördelen med att plugga på KTH. Man får en bra blandning mellan storstadslivet och studentlivet på campus. Det finns nåt för alla!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag är inte helt säker på exakt vad jag ska jobba med men jag är säker på det kommer vara inom IT-/datateknikbranschen. Jag vill jobba inom den branschen på grund av mitt intresse för programmering och maskininlärning. Mitt masterprogram (inriktningen man väljer de två sista åren på programmet) är också inom maskininlärning och datascience. Så, just nu lutar det mot data scientist. Som data scientist analyserar man stora mängder data med hjälp av metoderna man har lärt sig under utbildningen och plockar ut relevant information från datan.

– Det positiva med ingenjörsyrket för övrigt är att det är väldigt lätt att byta yrke och hoppa mellan branscher. Det kan såklart hända att mina intressen ändras under åren och då kommer jag byta typ av arbetsuppgifter.

Läs mer

Elektroteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08