Alla utbildningar på KTH har nuförtiden ett visst hållbarhetstänk, men hos oss ligger hållbar utveckling i fokus

Obiora läser till civilingenjör inom Energi och miljö 300 hp.

Berätta om din bakgrund och vägen till KTH?
Jag är en stockholmskille som har växt upp i Akalla som ligger i Västerort. Skolan har jag gått i Sverigefinska skolan samt på Solna Gymnasium. Trots att jag gick på det naturvetenskapliga programmet i gymnasiet hade jag aldrig någon tanke om att bli ingenjör eller att plugga på KTH. Däremot har jag sedan jag var liten haft en stor passion för klimat- och miljöfrågor så när det var dags att söka till universitetet ville jag gå någon utbildning som hade med miljö att göra. I jakten på miljörelaterade utbildningar kom jag till slut i kontakt med Energi och miljö och det kändes som det rätta valet för mig från första stund.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Energi och miljö är en bred och tvärvetenskaplig utbildning. Konkret innebär detta bland annat att du kan välja masterprogram inom fyra institutioner på KTH (Arkitekt och samhällsbyggnad, Elektroteknik, Kemiteknik samt Industriell teknik och management). Alla utbildningar på KTH har nuförtiden ett visst hållbarhetstänk, men hos oss ligger hållbar utveckling i fokus. I övrigt utmärker sig utbildningen genom att ha en jämn könsfördelning.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Mina förväntningar var att utbildningen skulle vara krävande och ha ett relevant innehåll vilket jag tycker Energi och miljö uppfyller. Det finns en tydlig röd tråd genom utbildningen där du först läser ett antal baskurser som ges av flera olika institutioner samtidigt som du läser kurser som ger dig grunderna inom hållbar utveckling. I tvåan och trean tillämpar du dessa kunskaper mer och mer innan du specialiserar dig under mastern. Utbildningen är krävande som jag förväntade mig och du får jobba hårt för att klara av kurserna. När du är mitt uppe i lunken kan det kännas tungt, men det är en grym känsla att kolla tillbaka på vad du faktiskt klarat av och lärt dig.

Hur är lärarna på utbildningen?
Lärarna är väldigt kunniga, men den pedagogiska nivån varierar enligt mig. Många gånger kan det dock vara så att t.ex. en “sämre” föreläsare kan vägas upp av en bra övningslärare. Dessutom finns det på flera kurser flera olika övningslärare, och du har möjligheten att prova runt tills du hittar den läraren som du gillar bäst. Något jag tycker är riktigt bra är att alla lärare granskar sig själva och sina kurser kontinuerligt genom t.ex. kursutvärderingar, vilket visar att de har en vilja att ständigt förbättra sig.

Vad har varit roligast hittills?
Mottagningen! Både den som jag upplevde själv samt den som jag var med och planerade för de nyantagna som kom året efter mig. Mottagningen är fullspäckad med roliga aktiviter och event som har två huvudsyften. Det ena är att de nya studenterna ska lära känna varandra samt studenterna i andra årskurser innan studierna börjar. Det andra är att du ska få bekanta dig med livet som student på KTH. Mottagningen är roligast för att det är så många spännande saker och intryck på samma gång samtidigt som du lär känna en massa nya människor.

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Överlag är studietempot rätt högt på KTH och det är en stor utmaning att komma in i det. Du möts ofta av situationer som känns övermäktiga, men med hårt arbete och bra planering lyckas du ändå få ihop det i slutändan. Det är också viktigt att fråga om hjälp när du kör fast för att kunna vara effektiv i dina studier.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom din utbildning?
På Energi och miljö har vi möjlighet att åka på utbyte till länder i stora delar av världen. Dock saknar vi just nu utbyten på den afrikanska kontinenten, vilket är synd. Förhoppningsvis kommer det att finnas inom kort. Dock finns möjligheten att göra Minor Field Studies (MFS) i till exempel ett afrikanskt land vilket jag förmodligen kommer att göra.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
För mattekurserna i ettan och tvåan finns Mattejouren och i många andra kurser har du räknestugor. Du kan även få en del hjälp av föreläsare och övningsassistenter under pauserna av föreläsningar/övningar och många lärare kan du kontakta via mail.

Mest hjälp får du från dina egna studiekamrater. På Energi och miljö är vi kända för att vara hjälpsamma och det känns verkligen som att vi lyfter varandra till bättre studieresultat.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Campus på Valhallavägen är ett väldigt livligt område med mycket folk. Området är väldigt stort och gillar du att variera studieplatser som jag, så finns det gott om ställen att vara på. Campus ligger väldigt centralt i Stockholm vid en av stadens stora knutpunkter Östra station, så vill du uppleva äkta Stockholmspuls är det rätt högskola att välja!

Studentlivet är väldigt bra på KTH och för den som vill finns det aktiviteter i princip varje dag. Dessutom finns det stora möjligheter att engagera sig både i den egna sektionen och i THS (Tekniska Högskolans Studentkår). Vår sektion är fortfarande väldigt ung och inte lika fylld med traditioner som andra sektioner är, så det finns mycket arbete du kan göra för att utveckla och förändra i W-sektionen. Just att engagera sig på sektionen är något av det roligaste och mest givande du kan göra på KTH. Du lär dig saker som du inte lär dig från själva utbildningen som t.ex. att leda projekt, leda andra individer samt att arrangera fester/sittningar.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Första tiden består alltså av en ca 3 veckor lång mottagning som jag fortfarande ser som den roligaste perioden av min tid på KTH. Det är under mottagningen du lär känna de flesta på ditt program och det är bra att du får göra det innan studierna börjar. På detta sätt kan du lägga ett större fokus på studierna när de väl drar igång. Under mottagningen får du all information du behöver både om själva utbildningen samt om saker som sker runtomkring. Utan de äldre studenternas pepp och tips inför studiestarten hade det säkerligen varit svårare att komma igång.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Den är riktigt bra! Vi är ca 90 personer som börjar på Energi och miljö varje år och det är svårt att umgås med alla, men det känns ändå som att jag har någon typ av relation med de allra flesta. Genom att engagera dig i sektionen eller genom att delta i olika aktiviteter kommer du även i kontakt med studenter som går i andra årskurser. Min uppfattning är att folk på W-sektionen är väldigt snälla, hjälpsamma och jordnära. Sköna människor helt enkelt!

Vad har du för framtidsplaner?
I våras valde jag teknikprofil (för årskurs 3) som sedermera kommer att leda till ett mastersval och vad jag slogs av var att jag egentligen var intresserad av samtliga masterprogram vi kunde välja. Det bästa scenariot för mig skulle vara att jobba några år inom energiteknik, några år inom kemiteknik, några år inom miljöteknik och så vidare. Som jag har förstått från folk på KTH, är det inte heller ovanligt att göra sådana “resor” mellan olika områden.

Det lutar dock åt att jag väljer masterprogrammet Hållbar energiteknik till en början och då tänker jag att jag vill arbeta med policys och management för att kunna öka andelen förnybar energi som används. Drömjobbet skulle då vara att arbeta i Nigeria, min pappas hemland, på den nigerianska energikommisionen och ansvara för en utbyggnad av landets energisektor baserad helt och hållet på förnybar energi. Rent allmänt drömmer jag om att kunna göra skillnad för klimat och miljö oavsett vad jag arbetar med.

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29