Jag lärde känna massor med nya kompisar och fick några minnen för livet

Monika läser till civilingenjör inom Energi och Miljö 300 hp.

Berätta om vägen till KTH?
Jag föddes och växte upp i Stockholm men har varit runt och rest mycket och upptäckt en del av världen. Min familj kommer från Polen så det har blivit en del resor dit och andra länder under åren. Jag gick på ett internationellt gymnasium på Kungsholmen och hamnade efter det på KTH. Helt ärligt visste jag inte vad jag skulle göra efter gymnasiet. Jag velade ända in till slutet men bestämde mig för att börja plugga direkt och pröva mig fram. Jag gick in med inställningen att, tycker jag inte det här är något för mig byter jag bara. Att börja plugga skulle ge mig en inblick i studentlivet och större uppfattning om vad det är jag vill göra i livet. KTH kändes tryggt då det är ett väletablerat universitet, känt även i utlandet. Energi och miljö tyckte jag lät som en spännande utbildning, mycket aktuell med tanken på de olika problemen världen ställs inför.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Den är relativt bred, även för att vara en civilingenjörsutbildning. Den inkorporerar olika delar av naturvetenskapen och tekniken – biologi, kemi, fysik, matte – men tar också i akt samhällskunskap. Utbildningen behandlar energi- och miljöfrågor i både överblickande, globala sammanhang och mer detaljerade aspekter.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar? Är det något du skulle vilja förändra?
Ja, jag tror det. Nu har jag bara gått klart två år och har därför mest upplevt baskurser som ofta ges till flera olika program på KTH men jag ser fram emot fördjupningen som sker i årskurs 3 och framåt.

Hur är lärarna på Energi och miljö?
Alla lärare jag har haft har varit väldigt kunniga inom sitt ämne. Vissa har passat mig mer undervisningsmässigt, vissa mindre. Jag har dock alltid kunnat ta till mig kunskapen på något sätt. Passade inte föreläsaren kunde jag exempelvis få hjälp av övningsassistenter, läsa på i kurslitteraturen och/eller arbeta med mina kurskamrater.

Vad har varit roligast hittills?
Vi hade en kurs i slutet av årskurs 2 som föll mig i smaken. Det baserades på projektarbete och behandlade samhällsaktuella frågor som exempelvis energioptimering i småstad. Den var intressant eftersom den utgick mycket från verkligheten och gav en försmak för vad en kan sysselsätta sig med efter utbildningen. Annars har alla minnen i samband med olika aktiviteter utanför skolan en varm plats i mitt hjärta.

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Det svåraste har kanske varit att hitta en balans inom ideellt engagemang. Det finns så mycket en vill göra men tiden räcker liksom inte till. Några dippar inom skolarbetet har förekommit och då har jag fått stöd av mina kompisar. Ofta har det varit så att vi kämpat med samma problem och då var det smidigt att samlas och jobba ihop.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom ditt program/Har du själv varit på utbyte? Berätta i så fall.
Som jag har uppfattat det har KTH bland de bästa internationella möjligheterna i landet. En kan engagera sig i internationella föreningar här i Stockholm, men även få chansen att åka utomlands för utbyte, projekt, jobb med mera. Jag själv ska åka på utbyte till Sydkorea hösten 2016 så just nu är det det jag ser fram emot mest. Efter utbytet hoppas jag kunna genomföra Minor Field Studies (MFS) i och med mitt kandidatexamensarbete och sen får vi se om jag åker iväg något mer i årskurs 4 eller 5.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
En kan få hjälp från lite olika håll. Dels från de som håller i kursen, assistenterna exempelvis, dels från sina klasskamrater och kompisar. Det finns också mattestugor som håller igång på eftermiddagarna under vardagarna. Dessutom finns ett organ på KTH, FUNKA, som hjälper till om en har någon slags funktionsnedsättning och behöver hjälp. Har några vänner som tar hjälp från de och det har fungerat bra.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Över mina förväntningar! Stockholm är inte känt för sitt studentliv men KTH är som en egen liten studentstad. Där pågår pubar, fester, finsittningar, workshops, mässor, teater, körsång, fotbollsträningar och mycket mycket mer. En kan engagera sig i olika föreningar och verksamheter. Jag har hittills suttit med i våran sektions styrelse, varit med i arbetsmarknadsdagarna Armada, sjungit några trudellutter i sånggruppen Wrålet och faddrat nyblivna studenter under mottagningen. Jag tror varje individ kan hitta något som faller en i smak så tråkigt kommer en inte ha :)

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Jag var med i mottagningen för programmet för Energi och Miljö. Detta var ett event som pågick de sista två-tre veckorna i augusti innan skolstart och innehöll en rad olika aktiviteter, allt från skattjakt på stan till finsittning med långklänning. En väljer själv hur mycket en vill vara med då allt är frivilligt (och väldigt skoj). Jag lärde känna massor med nya kompisar och fick några minnen för livet.

Förutom mottagningen har jag lärt känna nya människor genom de olika verksamheterna jag har engagerat mig i. Genom sådana aktiviteter får en chansen att hänga med studenter utifrån sin egna klass, då föreningar och dylikt oftast inte årskursspecifikt.

Hur är sammanhållningen inom Energi och miljö?
Jättebra! Utbildningen präglas av en välkomnande anda.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Jag har inga jättespecifika krav på mitt drömjobb ännu. Jag är öppen för nya äventyr men ser gärna att jag jobbar med internationella inslag och har möjlighet att vara kreativ. 

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29