Emma, Energi och miljö 300 hp

Emma studerar Energi och miljö 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Emma, student för Energi och miljö 300 hp

Namn: Emma
Ålder: 28 år
Utbildning: Energi och miljö 300 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Emma går Energi och miljö 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Emma och jag är 28 år. Jag läser till civilingenjör med inriktningen Energi och miljö där jag går mitt andra år. Jag kommer från Stockholm men har tidigare även bott i Göteborg. Jag valde att flytta tillbaka till Stockholm för att jag ville pröva på att bo här igen och för att jag ville söka in till det Tekniska basåret på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter att jag hade åkt konståkning och jobbat några år i Göteborg efter gymnasiet kände jag att det var dags att pröva något nytt och jag började fundera på att läsa ett Tekniskt basår för att få behörighet till en civilingenjörsutbildning då jag hade läst samhällsinriktning på gymnasiet. Att studera på KTH kändes som en bra plan då jag visste att det finns ett roligt studentliv där samtidigt som man kan blanda det med ett liv utanför skolan beroende på vad man själv vill.

– Då jag tycker om att vara i naturen och har ett stort intresse för att dyka, och allt annat som berör havet, började jag läsa på om Energi och miljö. Efter att ha läst om de olika utbildningsspecifika kurserna samt pratat med studenter på utbildningen kände jag att det var rätt för mig. Jag läste även på om de olika mastrarna man kan välja och insåg att utbildningen är väldigt bred vilket kändes bra då det finns möjlighet att välja flera olika inriktningar när det är dags att välja master.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen började med att vi läste en teoretisk kurs tillsammans med en inledande energi och miljökurs. Jag tycker det var en bra start på utbildningen då man direkt fick en stor variation på kurser och att jag då kunde känna att utbildningen verkligen var det jag ville läsa.

– Det som skiljer utbildningen från andra är att det är mer fokus på energi, miljö och hållbar utveckling än vad de andra utbildningarna har. Jag tycker det är en bra grund och väldigt intressant att få mer förståelse för samspelet i naturen, energifrågor och hur man kan arbeta för en mer hållbar värld.

– Det mest utmanande hittills har varit att förstå hur man lär sig som bäst och hur pluggtiden blir mer effektiv. Jag kände att jag började komma in i tempot efter mitt första år på KTH, även om det är något som jag hela tiden blir bättre på. Om man har svårt för något och sina kompisar inte heller förstår kan man alltid fråga sina lärare och övningsledare. De brukar vara väldigt hjälpsamma och peppande.

– Om man är intresserad av att åka på utbyte finns det väldigt många olika universitet runt om i världen man kan välja att studera på. Jag har själv inte sökt några utbytesstudier, men jag tror att alla kan hitta något land eller skola de vill studera på eftersom det finns ett stort utbud.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första två veckorna på KTH bestod av Mottagningen. Det innebar att det var massor av lekar och fester blandat med en introduktionskurs i matematik för att lättare komma in i de ordinarie kurserna som började efter två veckor. Jag tycker att mottagningen var ett väldigt bra sätt att lära känna de man går i samma klass som och även äldre studenter inom samma sektion.

– En dag på KTH kan vara väldigt varierande. Ena dagen består av föreläsningar, övningar och laborationer och nästa dag är bara något schemalagt och då har man mer tid att sitta och plugga. Någon vecka innan tentorna har man alltid dagar utan något schemalagt för att man ska hinna plugga till sina tentor vilket är väldigt mysigt då man kan välja att studera precis var man vill. Ibland kan det vara skönt med lite miljöombyte och till exempel sitta hemma eller på ett fik med sina kompisar.

– Något jag tycker är viktigt är att man ser till att välja en utbildning där man tycker kurserna verkar intressanta. Till och från är det mycket i skolan och då är det väldigt skönt att få läsa kurser som man tycker är roliga.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag är klar med min utbildning vill jag arbeta med något som handlar om miljön och gärna något som är kopplat till havet så att jag kan vara med och påverka att havsmiljön blir bättre. Samtidigt tror jag att det kan komma att ändra sig under utbildningen då jag hela tiden inser att det finns mycket intressanta arbeten som jag inte tidigare tänkt på. När jag sökte utbildning tänkte jag att jag skulle välja en utbildning som jag tycker är intressant och i så fall lär jag kunna hitta ett arbete jag trivs med i framtiden.

– Ett bra sätt att lära sig mer om vilka jobbmöjligheter det finns efter KTH är att gå på olika lunchföreläsningar som sektionerna ordnar. Både tidigare studenter och andra människor kommer då till KTH och berättar om deras företag och vilka möjligheter till jobb det finns hos dem. Det finns även olika mässor man kan gå på för att ta reda på mer om jobbmöjligheter.

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08