Till innehåll på sidan

Isabel, Energi och miljö 300 hp

Isabel studerar Energi och miljö 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Isabel. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Isabel, student på Energi och miljö 300 hp.

Namn: Isabel
Ålder: 26 år
Utbildning: Energi och miljö 300 hp
Från: Sunne

Kontakta Isabel

Intervju med student

Isabel går Energi och miljö 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Isabel, är 26 år gammal och pluggar mitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen inom Energi och miljö. Jag är uppväxt i ett litet samhälle utanför Sunne i Värmland, där jag bodde tills jag tog studenten 2014. Samma höst flyttade jag till Australien, senare hamnade jag i Norge och efter det i Uppsala, innan jag tillslut bestämde mig för att testa lyckan i Stockholm! Och det gick ju bra, jag älskar min tillvaro här. Nuförtiden säger jag både att jag ska ”hem till Värmland” och ”hem till Stockholm”. Det känns fint.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har alltid vetat att jag vill plugga vidare, men varit väldigt osäker på vad. Jag gick natur på gymnasiet eftersom det var brett, men egentligen har samhällsfrågor alltid intresserat mig minst lika mycket. Speciellt om de varit kopplade till miljö och klimat. Allteftersom studenten närmade sig hade jag hunnit fundera på att söka läkare, journalist, psykolog, jurist och civilingenjör också – men ingen utbildning kändes självklar. Istället sköt jag upp beslutet i ett år, som blev två... Efter 3,5 års jobb och resande, var jag trött på att flänga runt. Jag kände för en fastare vardag med plugg och rutiner, men hade fortfarande ingen aning om vad eller var jag ville studera. Då blev lösningen att helt enkelt testa mig fram, börja i någon ände.

– Av en slump hittade jag en samhällsorienterad terminskurs i utvecklingsstudier som verkade superintressant, så jag flyttade till Uppsala för att prova på den. Under våren blev det tydligt för mig att jag tyckte utvecklingsfrågor var otroligt intressanta, men att det nog passade mig bättre att plugga något mer tekniskt och miljöinriktat. Jag hade kikat lite på KTH:s Energi och miljö-utbildning tidigare, och efter lite mer research, besök på Öppet hus, ”pros and cons”-listor och övervägande kändes det som rätt utbildning för mig. Även fast det tog emot lite att lämna mitt liv i Uppsala som jag trivdes väldigt bra med i övrigt.

Hur är din utbildning?

– Såhär i efterhand är jag väldigt glad över att jag valde att lita på min magkänsla kring att det skulle bli värt att flytta till Stockholm för utbildningens skull. Precis som jag hoppades så genomsyras mitt program av ett hållbarhetstänk samtidigt som det är brett och tvärvetenskapligt. För mig som är expert på att skjuta upp beslut har det också varit guld värt att få testa på lite olika områden inom energi och miljö, innan jag ett par år in i utbildningen väljer inriktning och master.

– Det roligaste med att plugga på KTH är när jag känner att hårt plugg faktiskt lönar sig. De första åren har helt klart varit kämpiga i perioder, men klyschigt nog känns det värt det när du plötsligt får användning av det du lärt dig. Både i skolan och utanför. Ingen hade kunnat läsa eller hänga med i de, enligt mig, mycket roligare tillämpade kurserna utan att ha tragglat igenom teorin innan. Det är kul när det märks!

– En annan enorm fördel med KTH är de stora möjligheterna till utbytesstudier världen över. Det blev en av de avgörande faktorerna för mig, inte minst när jag fick reda på KTH:s många samarbeten med universitet i Latinamerika. Eftersom min pappa är från Colombia är det lite av en dröm att få bo och leva där någon gång. Att nu få möjligheten att göra det i kombination med mina studier känns så kul!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Det finns gott om studentliv på KTH för den som vill, jag har bland annat varit aktiv i utbildningens jämlikhetsgrupp och KTH:s volleyboll lag. Vill man kan man i princip hänga på campus 24/7, men jag älskar att du i Stockholm inte bara är låst till studentlivet. Här kan jag gå på konsert mitt i veckan, träffa vänner utanför plugglivet eller gå ut och dansa på en ”vanlig” klubb. Variationen och valfriheten är det bästa med Stockholm som pluggstad!

– Tidigare hade jag en del fördomar om KTH och Stockholm får jag ärligt erkänna. Innan flytten såg jag framför mig hur jag skulle spendera fem år med personer som antingen hade matte och fysik som enda intresse, eller var stereotypa innerstadskids som såg allt utanför tullarna som ”landet”. Men tänka sig, jag hade fel! Redan första dagen på Mottagningen som hålls för alla nyantagna KTH-studenter, kände jag att jag hamnat i ett sammanhang med likasinnade människor där jag skulle trivas. Både folk i min egen och andra årskullar var väldigt tillmötesgående och taggade på att lära känna varandra, så jag upplever att det funnits en stark sammanhållning på programmet redan från start. Exempelvis är det en självklarhet att hjälpas åt med studierna! Jag trodde definitivt att det skulle finnas lite rivalitet i en sådan här miljö, men det är snarare tvärtom. Det kanske låter som en överdrift men folk är otroliga – de förklarar, delar med sig av sammanfattningar, lösningar, påminner om deadlines, tipsar och peppar!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har precis påbörjat min master "Teknik och hållbar utveckling", men nästa termin ska jag, om pandemin tillåter, spendera i Bogotá på Universidad de Los Andes.

– Jag är fortfarande väldigt osäker på exakt vad jag kommer vilja göra när jag är klar på KTH. Jag kommer nog köra vidare på det vinnande konceptet att prova mig fram. Tur för mig att ingenjörsyrket är så brett! Det jag vet är att jag vill jobba med hållbarhet på ett mångsidigt sätt, gärna där klimat, miljö och sociala frågor möts. Jag vågar nog påstå att problemlösningsfokuset i ingenjörsyrket ibland kanske varit lite för inriktat på ett enda mål…

– Jag tror framtiden behöver fler problemlösare med helhetstänk, och hoppas såklart på att kunna bli en av dom. Det blir spännande att se var jag hamnar tillslut, men blir det på en plats där jag på något litet sätt kan bidra till en mer rättvis och inkluderande omställning skulle det kännas fantastiskt!

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02